Natuurpunt Krekel Anzegem zoekt helpende handen: “We willen graag een eigen clublokaal”

© GV
Redactie KW

Terwijl half maart de natuur weer volop uit haar winterslaap ontwaakte, werd Natuurpunt Krekel Anzegem (NKA) lam gelegd door de coronacrisis. Alle geplande activiteiten konden niet doorgaan. “Een kleine bijdrage vragen voor bepaalde activiteiten is een mogelijke denkpiste.”

“De verkennerscursus, de hyacintenwandeling, de open tuinendag Borreberg en de gidsbeurten voor de fotowerkgroep Bassegembos vielen in het water. De veiligheid ging voor”, vertelt Nik Dooms. “Alhoewel in de vrije natuur wandelen misschien wel minder gevaarlijk was dan een pak toiletpapier gaan kopen.”

“Als natuurvereniging organiseren we laagdrempelige activiteiten om de natuur dichter bij de mensen te brengen”, vertelt voorzitter Griet Couvreur. “Onze leden kunnen dan ook kennismaken met wat we precies doen. Het doel is de natuur versterken, bewaren en als het kan uitbreiden. Wat zeker duidelijk geworden is tijdens corona is dat natuur dichtbij belangrijk is. We hebben het ledenaantal ook zien stijgen. Met onze vereniging ijveren we dat de verschillende natuurgebiedjes één groot geheel vormen. Vandaar organiseren we regelmatig beheerswerken. De Borreberg en de Vlindertuin worden door vrijwilligers en de gemeente onderhouden, Bassegembos is volledig in onze handen. We hebben echt nood aan leden die hierbij een handje willen helpen.”

Geen grote financiële verliezen

“Momenteel kijken we uit welke activiteiten we volgend werkjaar op de agenda zullen zetten. De verkennerscursus is doorgeschoven en we hopen dat de lesgevers zich opnieuw willen engageren. We hebben geen grote financiële verliezen, sowieso hebben we altijd weinig inkomsten omdat veel activiteiten gratis zijn. Een kleine bijdrage vragen voor bepaalde activiteiten is een mogelijke denkpiste.”

We willen weer bij elk kapelletje in onze gemeente een linde planten

“Een van de initiatieven die we willen nemen, is de traditie in ere herstellen dat er bij elk kapelletje in onze gemeente een linde wordt geplant. We hopen dat de gemeente ons daarin wil ondersteunen. Ook zijn we vragende partij om mee te helpen denken rond natuurinventarisatie van belangrijke bomen. Wat een eigen clublokaal betreft, brengen we al sinds de vorige legislatuur ter sprake dat een vaste stek onze vereniging ten goede zou komen. Niet alleen naar vergaderingen toe, maar ook naar het stockeren van materiaal en inhoudelijke initiatieven toe. De Boomklever in het Sint-Arnolduspark zou ideaal zijn, ook als herkenningspunt van onze vereniging.”

“Alleszins hoop ik dat mensen meer en meer het belang van de natuur gaan inzien en er rekening mee houden bij hun beslissingen”, stelt Jan Vanleeuwen. “Ook vanuit de gemeente. Dat ze de natuur een stem geven en de economische belangen niet laten primeren.”

Opgericht in: 1996-1997. Vóór de vereniging de naam Natuurpunt Krekel Anzegem kreeg in 2001 was de naam Wielewaal.

Voorzitter: Griet Couvreur, sinds 2017. Van kindsbeen af stond Griet altijd al dicht bij de natuur. Ze heeft drie kinderen die allemaal een hart voor de natuur hebben en waarvan de zonen actief zijn bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Griet vertoeft graag buiten en houdt van wandelen.

Ledenaantal: 250 leden, 11 bestuursleden.

Lokaal: De vereniging heeft geen eigen clublokaal, waardoor ze meestal bij iemand van het bestuur thuis vergaderen en hun materiaal verspreid gestockeerd staat.

Lid worden? Ga naar de website van Natuurpunt.be en vul je gegevens in. Voor vragen kan je terecht bij Griet Couvreur: griet.couvreur@scarlet.be.

(Gerda Verbeke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.