Muziekvereniging Bellegem wil een vaste locatie

Van boven naar onder: Auguste Deseyn, Roel Deseyn, Clément Deseyn, Marie-Laure Deseyn, Claude Lauwers, Serge Schroef en Filip d’Argent aan oc De Wervel.© EDB
Van boven naar onder: Auguste Deseyn, Roel Deseyn, Clément Deseyn, Marie-Laure Deseyn, Claude Lauwers, Serge Schroef en Filip d’Argent aan oc De Wervel.© EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De Bellegemse Muziekvereniging staat al jaren in de wachtrij voor een vast lokaal. “We zien opportuniteiten nu er voor de jeugdverenigingen een nieuwe locatie gevonden werd.” Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) belooft de vereniging te contacteren voor een gesprek.

De Bellegemse Muziekvereniging heeft al 20 jaar een lokaal op de bovenverdieping van oc De Wervel, maar kan er niets van materiaal laten liggen, want het lokaal wordt door verschillende verenigingen gebruikt.

“Telkens is er bijna een uur werk om alles op te zetten en weer op te bergen. Het is ook altijd een gedoe om rond te rijden voor partituren. Als je die gewoon uit de kast kan halen, zou dit toch veel gemakkelijker zijn. Als er bovendien een optreden in de grote zaal beneden is, kunnen we niet repeteren want wie beneden zit hoort ons boven repeteren. Er zijn akoestische problemen. Er zou een akoestische studie gebeurd zijn maar daar kregen wij nooit de resultaten van.”

Van 2 lokalen 1 maken

“We vernamen dat Chiro en KLJ naar ‘Den Bouw’ verhuizen”, aldus dirigent Kevin Casteleyn uit Roeselare. “Wij zouden graag een vast lokaal hebben in die oude lokalen van KLJ en Chiro in oc De Wervel. Ze zouden uiteraard aangepast moeten worden maar we denken dat je gemakkelijk van 2 lokalen 1 kan maken. Deze lokalen bevinden zich niet rechtstreeks boven de grote zaal en vormen dus geen akoestisch probleem.” De muziekvereniging deed al het creatieve voorstel aan de stad maar kreeg hier nog geen antwoord op.

“We vinden toch dat onze muziekvereniging met een schaalgrootte van 150 leden én een erkende jeugdvereniging voor onze jongerenwerking toch een eigen repetitielokaal verdient. We hebben nu al een werking van 8 uur per week en met een eigen lokaal zouden we naar meer uren kunnen gaan en zouden we zonder problemen naar een concert toe meer kunnen repeteren. Nu zijn extra repetities moeilijk in te plannen in de kalender. Met het vertrek van de jeugdverenigingen zou dit nu toch geregeld moeten kunnen worden.”

Geen thuisgevoel

Vroeger werd er nog gerepeteerd in de lokalen van de oude jongensschool en in de zaal van Au Chevalier. De bestuursleden dachten dat de zoektocht naar een eigen lokaal zou afgelopen zijn toen ze Au Chevalier verlieten met de opstart van oc De Wervel. “Toen was het plezant repeteren: we speelden elke week op het grote podium. Door het succes van oc De Wervel en de programmering van veel organisaties werd de muziekvereniging verdrukt. Altijd maar verhuizen met het zware materiaal geeft geen thuisgevoel en ook voor het materiaal is dat niet goed. We moeten bovendien een verdieping naar omhoog en er is geen lift die mag gebruikt worden voor materiaal”, stelt Mike Matton. “Sommige mensen haken hier ook door af. Samen met de slechte akoestiek is het een situatie die niet houdbaar blijft.”

Roel Deseyn stelt verder dat de muziekvereniging één van de weinige overlevende harmonieën is. “Als men dat erfgoed wil vrijwaren voor de toekomst moet het ook verzorgd worden.”

Muzikanten welkom

De muziekvereniging wil zich graag ook voorstellen aan potentiële nieuwe muzikanten. “Normaal zijn er concerten en gaan we elk jaar naar de school in Bellegem om er enkele instrumenten voor te stellen. Met corona kan dit niet”, aldus voorzitter Claude Lauwers. “Het is dus al het tweede jaar dat we op die manier niet kunnen rekruteren. We zijn bezig met het maken van filmpjes van muzikanten met hun instrument.” Wie muziek speelt, kan een kijkje nemen op www.harmoniebellegem.be en contact nemen. Nieuwe mensen zijn zeker welkom!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.