MS-Huis Menen vzw ziet inkomsten opdrogen: “Als jonge patiënte kon ik haast nergens terecht”

Marleen Deuytere. (foto WO)©wilfried Ossieur
Marleen Deuytere. (foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

Voorzitter en coördinator Marleen Deruytere van het MS-Huis Menen is een ervaringsdeskundige. Als MS-patiënte weet ze heel goed wat het is om te leven met multiple sclerose. “Gelukkig kon ik rekenen op de steun van mijn huisarts. Op vraag van de neuroloog uit Hasselt startte ik zelf een MS-Huis in Menen. Ik had nooit kunnen denken dat we jaren later zoveel leden zouden tellen.”

“Het is mijn taak om bezoekers individueel te begeleiden en te ondersteunen, zowel op sociaal als op verpleegkundig vlak. Mensen die pas de diagnose van MS kregen, komen hier met veel vraagtekens aan. Hoe jonger de patiënt is, hoe moeilijker hij of zij het heeft om de stap naar het MS-Huis te zetten. Het komt erop aan om niet te bruuskeren en stap per stap een vertrouwensrelatie op te bouwen. ‘ Kijk naar mij, ik heb zelf al jarenlang MS’ , steek ik hen een hart onder de riem. Het leven stopt niet omdat je MS hebt. Wie hier met een bang hartje binnenstapte, keert na de eerste ontmoeting blij en opgelucht naar huis terug.”

Naast die individuele begeleiding en ondersteuning is het MS-huis vooral een ontmoetingsplaats voor MS-patiënten. “Onze leden kunnen ervaringen met lotgenoten delen, maar evengoed gezellige momenten beleven tijdens een koffie- of hobbynamiddag of de maandelijkse breiactiviteit. Ook nodigen we eens een diëtiste, schoonheidsspecialiste of kleurenconsulent uit voor een lezing of we organiseren een uitstap. Ook het sinterklaasfeest, kerstfeest en een gratis nieuwjaarsontbijtbuffet voor de leden en hun familie zijn vaste activiteiten.”

Vereenzaming

“De meerwaarde van het MS-Huis zit in de oprechte vriendschappen die er opgebouwd worden. Iedereen kent iedereen. Wie eenmaal komt, blijft ook komen omwille van de huiselijke sfeer en de hechte banden”, weet Marleen Deruytere. “Door de coronapandemie moeten onze leden nu al meer dan een jaar de warmte van het MS-Huis Menen missen. Vorige zomer konden we iedereen opbeuren met een geschenkbox ter waarde van 50 euro, geschonken door Albert Heijn in Harelbeke. In september konden we nog eens samenkomen. Toen kwamen er veel leden af, want iedereen was blij om elkaar terug te zien. En onlangs organiseerde een van onze leden een online quiz.”

Onze meerwaarde zit in de hechte vriendschappen

De instroom van nieuwe leden is in deze tijden van corona lager dan normaal. “Zeker voor mogelijke nieuwkomers is het nu moeilijk. Het eerste contact is het belangrijkste, maar door corona moet dat nu telefonisch gebeuren. Dat maakt het veel gecompliceerder. Leden brengen soms zelf nieuwe mensen mee naar onze activiteiten, maar omdat alles stilligt, kan dat ook niet. Het komt er nu vooral op aan om ervoor te zorgen dat niemand afhaakt. Want MS-patiënten zijn extra onderhevig aan vereenzaming. Daarom houden we zoveel mogelijk telefonisch contact met elkaar. Ook onze leden zelf nemen de verantwoordelijkheid om naar elkaar te bellen. Ze blijven mekaar steunen, moed inspreken en blijven zorg dragen voor elkaar in deze moeilijke periode.”

Teren op reserves

Het MS-Huis Menen moet voor inkomsten vooral rekenen op giften en sponsoring. Ook een spaghettiavond en een wafelverkoop helpen mee om geld in het laatje te brengen. Dankzij JCI Menen-Wevelgem en de steun van bustouroperator Herman & Vandamme kon de vereniging in het najaar van 2019 een vijfdaagse busreis naar Bourgondië maken. Een allesbehalve vanzelfsprekende onderneming, die enkel mogelijk was dankzij de begeleiding van verpleegkundigen en buddies.

“Maar sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn haast al onze inkomsten opgedroogd”, weet de voorzitter. “Onze sponsors beleven zelf moeilijke tijden. We zijn heel tevreden dat serviceclub Kiwanis Wervik ons blijft steunen. We zijn ook blij met de accommodatie in het lokaal dienstencentrum Allegro. We kunnen er gebruik maken van de cafetaria, het gebouw is rolstoeltoegankelijk en er is volop parking.”

“Momenteel teren we op onze reserves. We kunnen alle steun gebruiken om materiaal, versnaperingen en tombolaprijzen voor onze activiteiten aan te kopen of om kosten zoals bureau- of informaticamateriaal, een rolstoel… te betalen. Het zou jammer zijn mocht dit initiatief voorlopig stoppen door de coronacrisis. Ook jonge krachten, die als vrijwilliger in de bres willen springen, zijn welkom”, besluit Marleen.

MS-Huis Menen vzw

Opgericht: Na tien jaar onder de vleugels van vzw Lidwina werd in 2018 het MS-Huis Menen een zelfstandige vzw. Het MS-Huis richt zich tot alle personen met multiple sclerose, een chronische ziekte die de hersenen en de ruggenmergzenuwen aantasten. Vlaanderen telt drie MS-huizen: in Menen, Hasselt en Lichtaart.

Voorzitter: Marleen Deruytere (58).

Ledenaantal: De vzw telt een 100-tal leden, die samen met hun partners en familie betrokken worden.

Lokaal: De vereniging heeft sinds 2017 een vaste stek in ldc Allegro in de Volkslaan 302 in Menen.

Website: www.mshuismenen.be. Het MS-Huis steunen kan via rekeningnummer BE10 7360 5537 1304.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.