Motevissers Koekelare: “Weg met blauwalgen, aalscholvers en corona”

De hengelaars hopen dat in 2021 weer competitie mogelijk wordt.© Foto Coghe
De hengelaars hopen dat in 2021 weer competitie mogelijk wordt.© Foto Coghe
Redactie KW

In februari 1979 hielden Gilbert Nouwynck, Danny Vermet, Andre Tommelein, Paul Defoort, Maurits Perdu, Raf Depreitere en Marcel Logghe in café Ons Huis in de Dorpstraat de nieuwe vissersclub boven de doopvont. Veertig jaar later blijven van hen enkel nog Danny Vermet en Andre Tommelein over.

“De grote visvijver die we nu hebben, bestond toen nog niet”, herinnert Andre Tommelein (74) zich nog heel goed. “Er was toen enkel een kreek van 100 meter lang en 8 meter breed. Het is pas later in 1982 dat de huidige visvijver aangelegd werd en uiteindelijk de vijver een totale oppervlakte van 0,75 ha innam. Na ons eerste lokaal kwamen we via tussenstops in café De Plafonneur en het Brouwershof uiteindelijk terecht in de cafetaria van de Sporthal. Daar vind je ons nu al 20 jaar. We komen er, in normale omstandigheden, samen om al onze activiteiten te bespreken. Zo is er elk jaar een koningschap en een koppelwedstrijd met 30 koppels uit verschillende clubs. De laatste drie jaren organiseren we ook een winterkampioenschap. Een ander hoogtepunt is uiteraard het clubkampioenschap.”

“We hadden in de periode van 1987 tot 2007 ook een zeer populaire forellenwedstrijd. Dat waren toen gloriedagen. We kochten 250 kg forellen en zetten ze uit. We zijn daar jammer genoeg mee moeten stoppen.”

Te warme zomers

“Ook wij ontkomen niet aan de gevolgen van de klimaatveranderingen. De zomers werden warmer en het water kwam te laag te staan. We slaagden er niet in om voldoende zuurstof in het water te krijgen. Op een gegeven moment kwam zelfs de brandweer ons te hulp met zware pompen, maar ook dat kon niet baten. Soms hebben we ook hinder van de gevreesde blauwalgen, zoals in 2019. Hopelijk zien we dat niet te dikwijls gebeuren.”

“De coronacrisis die we nu beleven, heeft gelukkig een relatief kleine financiële impact op onze werking. Onze competities hebben we tussen maart en juni moeten stilleggen, maar individueel kon er wel gevist worden. Je kon achteraf natuurlijk niet terecht in de cafetaria. Vorig jaar hebben we meer vis dan ooit uitgezet. Van november tor december ging het, in drie keer, om 1.150 kg karper en kroeskarper. Elk met een gemiddeld gewicht van 0,5 tot 1 kg, een investering van ongeveer 2.000 euro. Je begrijpt dan ook dat we niet graag aalscholvers op onze vijver zien, die onze dure vis komt opeten. Aalscholvers, blauwalgen, corona, het mag duidelijk zijn, we hopen dit jaar eens een normaal jaar af te kunnen werken, met een normale competitie en een gezellige babbel bij een Couckelaerschen Doedel in de cafetaria achteraf. Daar verlang ik naar!” (RI)

Bio De Motevissers

Opgericht in : 1979

Voorzitter : Danny Vermet, sinds 1995.

Ledenaantal : 156 leden en 31 jeugdvissers

Lokaal : Cafetaria van de sporthal

Wat: Organisatie van wedstrijden en kampioenschappen. Op peil houden van het visbestand en onderhoud van de visvijver. Een dagvergunning kost 5 euro. Voor een jaar betaal je 25 euro. Voor jongeren tot 16 jaar is dat 15 euro.

Contactpersoon :

Andre.tommelein@telenet.be 0475 31 71 64.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.