Moeder Baekelandt verrijst na ruim vijf jaar uit haar as: “Perfecte timing voor heropstart”

Op de startavond was er heel wat enthousiasme bij zowel de huidige leden als de oud-leden. © Robert Barthier
Redactie KW

Na ruim vijf jaar radiostilte hebben een aantal Langemarkse jongeren nieuw leven geblazen in studentenclub Moeder Baekelandt. “Na corona stond iedereen te popelen om weer uit te gaan, dus deze heropstart komt op het ideale moment”, zegt preses Simon Cailliau.

 Nacht van Moeder Baekelandt

Johan Supply en Dries Jonckheere richten in 1990 studentenclub Moeder Baekelandt op, als opvolger van net 22 jaar eerder ter ziele gegane Moeder Bets. De weekendclub voor studenten kende veel succes in de jaren ‘90. Op het toppunt had Moeder Baekelandt een 70-tal leden, kwamen er 1.200 mensen naar het galabal en 3.000 mensen naar de fuif Nacht van Moeder Baekelandt. In 2014 vierde de club nog haar zilveren jubileum, maar daarna stierf ze een stille dood nadat steeds meer presidiumleden afhaakten.

Heropstart

Tot Simon Cailliau en Benoit Petillion afgelopen zomer de draad weer oppikten. “Benoit en ik zaten al even met het idee om het herop te starten”, vertelt Simon Cailliau (21), die voor burgerlijk ingenieur studeert in Gent. “Ook omdat mijn mama Leen Louwagie en de vader van Benoit (Wim Petillion, red.) ooit lid waren. Geregeld horen wij dan ook verhalen van hoe ze zo’n toffe bende vrienden vormden. Zo kregen wij ook goesting om erin te vliegen.” De timing van de heropstart viel alvast goed. “Ik denk de coronacrisis in ons voordeel heeft gespeeld. Na zo’n lange periode van thuiszitten, kreeg iedereen weer zin om uit te gaan. Het moment om opnieuw te starten was perfect”, vervolgt Simon.

Presidium

Het presidium is ondertussen gevormd. Simon Cailliau is preses, vice-preses is Benoit Petillion, penningmeester Tristan Bruynsteen, secretaris Emely Samyn, cantor Manu Huyghe, zedenmeester Andreas Gryson, schachtentemmer Nelle Debouck, feestverantwoordelijke Axel Charles en pr-verantwoordelijke Camille Gheeraert. Tijdens het kermisweekend vond een opstartweekend plaats. “Je kon er allerlei caféspelen doen terwijl je kennismaakte met iedereen en met de werking van de studentenclub. We deden ook een bierpongtornooi, waarbij de hoofdprijs een grote fles bier was. Onze nieuwe peter Koen Bentein en de oprichter Johan Supply waren daar ook.” Er zijn ook al een veertigtal leden ingeschreven. “We hebben ook al 75 feuten”, vertelt Simon. “Je hebt drie rangen in het studentenleven. Je begint als feut, dan word je gedoopt en ben je schacht en vervolgens word je ontgroend en ben je commilito.”

Gezelligheid creëren

De studenten zullen meestal op vrijdagavond samenkomen. “Soms kan er ook eens een andere activiteit plaatsvinden, dit weekend gaan we bijvoorbeeld op fietstocht”, licht Simon toe. “Het is vooral de bedoeling om studentikoze en aangename activiteiten te organiseren om iedereen een beetje samen te brengen en gezelligheid te creëren in de gemeente.” Een terugkeer van de Nacht van Moeder Baekelandt is nog niet meteen aan de orde. “Het eerste semester zullen we nog focussen op ledenwerving, maar het tweede semester zien we het wel zitten om een feestje te organiseren. Een datum ligt nog niet vast.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.