Missiekring Poperinge gaat verder onder de noemer Open Harten

Het huidig bestuur van Open Harten met v.l.n.r. Cécile Camerlynck, Jan Vanriest, Marleen Glorie, Lucrèce Louwagie en Mariette Kesteman. (foto LB)
Redactie KW

Open Harten Poperinge is gegroeid en ontstaan uit wat vroeger de Missiekring Poperinge werd genoemd. Het is de eigentijdse opvolger ervan. De vereniging richt de aandacht op de allerarmsten en wil ertoe bijdragen om de bevolking bewust te maken van de enorme noden in grote delen van de wereld en zo jongeren warm te maken om de werking verder te zetten.

“Tijdens de coronapandemie zat de Poperingse Missiekring niet stil. Talloze zoomvergaderingen en de laatste maanden weer lijfelijke vergaderingen hebben ertoe bijgedragen dat de Poperingse Missiekring een vernieuwde start heeft genomen”, zegt Jan Vanriest van Open Harten.

“We stelden vast dat de werking van de huidige missiekring door een paar omstandigheden aan bloedarmoede begon te lijden. Het aantal zendelingen, dat we tegenwoordig nog ondersteunen, daalt al jaren. Hun toenemende leeftijd speelt ook een rol. Binnen enkele jaren blijven niet veel te ondersteunen plaatselijke zendelingen meer over. Daarnaast is ook het aantal medewerkers en sympathisanten van de missiekring al jaren aan het dalen en terzelfder tijd is de leeftijd van zowel medewerkers als sympathisanten aan het stijgen, met als gevolg dat er heel wat omwille van hoge leeftijd afhaken.”

Vanuit Jan zijn contacten met de GROS, de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking kwam hij de laatste jaren tot de vaststelling dat er toch heel wat mensen in Groot-Poperinge zich willen inzetten voor minder ontwikkelde landen. “Zo rijpte stilaan het idee om ook deze Poperingenaars te ondersteunen. We konden al contacten leggen met een aantal gedreven mensen.

“Er is Cécile Camerlynck uit Watou die op eigen houtje om de twee jaar voor een paar maanden naar Rwanda trekt om daar haar spaargeld te besteden in haar werkkringen: gevangenisbezoek, ziekenbezoek en straatkinderen. Daarnaast is er ook Martine D’Hondt uit Poperinge die al jaren op verscheidene plaatsen in de wereld meehelpt voor dringende medische hulp. De Mortiers: die een Ethiopische vrouw en haar stichting ondersteunen om straatkinderen, wezen en verlaten kinderen te helpen. En Mien Degraeve die landbouw- en onderwijsprojecten in Burkina Faso ondersteunt. Allemaal gingen ze akkoord om een nieuw venster voor missiewerking in Poperinge open te zetten”, zegt Jan.

Naastenliefde

“Het is de bedoeling om een aantal van die nieuwe mensen bij de uitbouw van de vernieuwde werking te betrekken en gezamenlijk initiatieven en activiteiten op het getouw te zetten. We zitten in hetzelfde schip en we hebben dezelfde koers voor ogen. Het nieuwe schip noemen we “Open Harten”. We varen allen onder dezelfde vlag van naastenliefde.”

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier