Mini -beleefboerderij ‘De Stege’ in Desselgem pakt uit met the donkey (work)shop: “Vertrouwensband opbouwen”

Foto: Nathalie Sinnesael, vrijwilliger Fries Verschaete en Romanie Lamont. (foto EL)
Redactie KW

Op de zorgboerderij ‘De Stege’ waar kippen, eenden, geiten, konijnen, vier ezels, poezen en een hond het uithangbord vormen, willen ze uitpakken met de Donkey (work)shop. Hierin zullen mensen met mentale of psychische kwetsbaarheid producten én gebruiksvoorwerpen maken en aan de man of vrouw brengen.

“Onze vzw De Stege richt zich op verschillende kwetsbare groepen. Zo zijn er tijdens schoolvakanties kampjes voor kinderen met of zonder speciale zorgbehoefte. We vinden het heel belangrijk dat alle kinderen samen kunnen spelen”, vertelt Nathalie Sinnesael van de mini-beleefboerderij.

“Er werd hier al een rolstoeltoegankelijke speeltuin voor aangelegd. Tweemaandelijks wordt er een KOPP-namiddag georganiseerd waar de kinderen van ouders met psychische problemen hier op een speelse manier psycho-educatie krijgen en tussen de dieren hun verhaal kunnen brengen. We geven ook ezeltherapie tijdens het weekend voor kinderen of jongeren die hier nood aan hebben. Hierin gaan we vooral de ezels gaan verzorgen (vachtverzorging) en bouwen we een vertrouwensband op met dieren.

Daarnaast is er tijdens het schooljaar een dagbesteding voor jongeren of volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Wanneer mensen naar hier komen bieden wij hen structuur en gaan we uit van de talenten en mogelijkheden van de mensen. Elke voormiddag worden de dieren trouw verzorgd en doen we een aantal werkzaamheden buiten. In de namiddag wordt er geknutseld of gebakken.”

Talenten tonen

“In de nabije toekomst willen we nog meer inzetten op het aspect ‘inclusie voor mensen met psychische kwetsbaarheid’. Onze zorggasten zullen daarom zelfgemaakte producten als gebak, advocaat, decoratiemateriaal in hout enz. gaan verkopen of een workshop leiden over bijvoorbeeld bloemschikken, bakken of figuurzagen. Het winkeltje zal 1 dag per week open zijn. Daarnaast willen we er ook een laagdrempelig initiatief van maken dat de buurtwerking ten goede komt. Hoe zalig moet het zijn als een bezoeker even kan komen verpozen bij een kopje koffie en het gebakje van de dag om dan (eventueel) huiswaarts te keren met een of ander geschenkje, gemaakt in eigen huis door ‘onze’ mensen.”

“Door zorggasten zelf de verantwoordelijkheid te geven en talenten te laten tonen gaan ze écht meedoen in onze samenleving. Zo krijgen ze het gevoel dat ze erbij horen, geaccepteerd en gewaardeerd worden terug. Ze hebben de kans om sociale rollen te vervullen door ook echt nuttige dingen te doen én keuzes te helpen maken. Dit alles moet hun zelfwaarde versterken, moet hun talenten laten groeien en moet hen sociaal vaardiger maken.

Ezelfeeste

“De aanschaf van het nodige materiaal, het voeren van publiciteit enz. brengt heel wat kosten voor de vzw met zich mee. Daarom organiseren we de Ezelfeeste met spaghettifestijn op 19 februari, uiteraard afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Die dag zal ook de inclusieve speeltuin officieel worden geopend om 14 uur.”

De vzw is ook op zoek naar vrijwilligers. Wie zich geroepen voelt kan contact opnemen met Nathalie via 0484 27 89 81 of info@destege.be. Op zondag 12 december 2021 om 10 uur zal er een eerste workshop bloemschikken plaatsvinden waarbij er een kerststukje zal gemaakt worden. Kostprijs is 35 euro inclusief drankje en hapje. De plaatsen zijn beperkt, vooraf inschrijven is verplicht via info@destege.be.

(EL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.