Meense Filatelieclub telt nog amper 70 leden:“Niet eenvoudig nieuwe leden aan te werven”

Johan Dujardin en dochter Joke verzamelen vooral postzegels met het thema bloemen.©Wilfried Ossieur
Johan Dujardin en dochter Joke verzamelen vooral postzegels met het thema bloemen.©Wilfried Ossieur
Redactie KW

“Mijn vader spaarde postzegels en zo begon ik ze ook van kleins af aan te verzamelen”, verklaart voorzitter Johan Dujardin zijn passie voor filatelie. En die liefde voor postzegels heeft de gewezen postbode doorgegeven aan de volgende generaties. “Mijn dochter Joke is secretaris van de filatelieclub en kleindochter Maxime is een van onze jeugdleden.”

Elke maand vergadert de filatelieclub in café Au Damier op de Grote Markt. “Het is er telkens gezellig samenzitten. We bekijken en ruilen er postzegels. En wie zegels over een bepaald thema verzamelt, krijgt wel eens een passend exemplaar toegestopt van zijn medeleden. Ook verdelen we de nieuwe postzegeluitgiften onder onze leden of we hernieuwen de abonnementen. Maar vorig jaar konden we door de coronacrisis slechts een drietal keer bijeenkomen, de laatste keer was in september.”

“Mijn kleindochter neemt als enige van onze jeugdleden deel aan regionale en nationale competitietentoonstellingen voor de jeugd. Zo legde ze een verzameling aan met het paard als thema, goed voor 16 A4-pagina’s met postzegels en wetenswaardigheden over het paard. De opbouw van haar collectie heeft jaren in beslag genomen. Helaas zag ze vorig jaar de nationale competitietentoonstelling in Antwerpen in het water vallen en ook haar deelname aan de tentoonstelling van maart in Kortrijk komt in het gedrang.”

Toevalstreffer

Ook de oudere leden nemen aan tentoonstellingen in wedstrijdverband deel. “Er zijn verschillende disciplines zoals aero- en astrofilatelie, postgeschiedenis, thematische verzamelingen rond een bepaald onderwerp… Zelf focus ik me, samen met mijn dochter, op het bloementhema”, legt Johan Dujardin uit.

“Er bestaat ook een open klasse, waarbij het toegestaan is om niet alleen postzegels maar ook foto’s te gebruiken om de verschillende facetten van het gekozen thema te illustreren. De meeste leden houden er ook een landenverzameling over België, Frankrijk of andere Europese landen op na. Er zijn er die meerdere landen sparen. In de club beschikken we over een uitgebreid gamma aan catalogi van de verschillende landen, die we aan onze leden uitlenen.”

Postfrisse of afgestempelde zegels, zeldzame exemplaren, poststukken…: de lijst met verzamelmogelijkheden lijkt haast eindeloos. “Er zijn leden die gericht op zoek gaan naar bepaalde zegels en op veilingen een bod doen. Maar soms komt er ook een tikkeltje geluk bij kijken, waardoor je dankzij een toevalstreffer een unieke zegel aan je collectie kan toevoegen.”

“Als postbode in Rekkem en Menen zag ik destijds heel wat prachtige postzegels door mijn handen passeren, die ik graag had gehad. Soms vroeg ik wel eens aan de bestemmeling of ik de lege enveloppe met postzegel mocht hebben.”

Ooit was er een tijd dat haast iedereen postzegels verzamelde. Zo telde de Meense Filatelieclub op haar hoogtepunt meer dan 200 leden, nu is dat aantal gereduceerd tot 70.

Fila Kortrijk

“Vandaag is het voor geen enkele club nog eenvoudig om nieuwe leden aan te werven. De gemiddelde leeftijd binnen onze club stijgt jaar na jaar. Gelukkig kunnen we nog rekenen op enkele jeugdige verzamelaars. Zelf tentoonstellingen organiseren in Menen doen we niet meer. Wel zouden we volgende maand een handje helpen om Fila Kortrijk in te richten, maar met corona is het hoogst twijfelachtig of die tentoonstelling zal doorgaan.”

“Leden betalen 10 euro lidgeld en kunnen op elk moment van het jaar aansluiten. Ze kunnen een abonnement nemen op nieuwe postzegeluitgiften en bij onze materiaalmeester kunnen insteekboeken aankocht worden tegen kortingsprijzen. Via ons tweemaandelijks clubmagazine Fila-Inform houden we iedereen op de hoogte van de nieuwe postzegeluitgiften”, besluit de voorzitter.

(Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.