Maurice zet zich al 53 jaar in als bestuurslid voor de Gezinsbond in Staden

Maurice kreeg een medaille voor zijn jarenlange belangloze inzet (foto JCR)
Redactie KW

Maurice Verschaeve uit de Ooststraat heeft er een opmerkelijke staat van dienst bij de Gezinsbond op zitten. De man is immers zomaar eventjes 53 jaar onafgebroken bestuurslid bij de lokale afdeling. Maurice is nog niet direct van plan om zijn engagement stop te zetten.

“Ik werd in 1967 door wijlen Lena Markey aangesproken met de vraag of ik geen bestuurslid bij de toenmalige Bond van Grote en Jonge Gezinnen wilde worden”, vertelt Maurice (83). “Daarvoor was ik zelfs geen lid van de Gezinsbond. Ik werd lid nadat we ons derde kind mochten verwelkomen. Lena was een kennis en ik heb eigenlijk geen idee waarom ze mij aangesproken heeft. Waarschijnlijk zal ze ook wel bij andere kandidaat-bestuursleden gepolst hebben. Ik ben in elk geval bijna onmiddellijk op haar verzoek ingegaan.”

“Zolang de situatie het toelaat, doe ik gewoon verder. Vroeger miste ik ook af en toe een vergadering”

“Kandidaat-bestuursleden waren toen al dun gezaaid en door de jaren heen is dit zeker niet veranderd”, gaat Maurice verder. “Ook nu nog is het bijzonder moeilijk om mensen te vinden die tot het bestuur willen toetreden.” Het is ook opvallend dat het overgrote deel van het bestuur uit dames bestaat. Het bestuur van de lokale Gezinsbondafdeling bestaat uit twaalf mensen, amper drie daarvan zijn van het mannelijk geslacht. “Mannelijke bestuursleden vind je inderdaad praktisch niet”, bevestigt Maurice. “Dit is eigenlijk al die jaren het geval geweest. Jongere mannen doen nog aan sport waardoor ze geen tijd hebben om zich voor de Gezinsbond te engageren. Of ze maken deel uit van het bestuur van een sportvereniging. Misschien is dat wel een mogelijke verklaring.”

voorzitters

De voorzitter van Gezinsbond Staden blijkt niettemin toch een man te zijn. “Ik heb uiteraard heel wat voorzitters gekend in die 53 jaar”, legt Maurice uit. “Ik kan ze mij zelfs niet allemaal meer herinneren. Huidig voorzitter Lieven Top is iemand die zich heel hard inzet voor de Bond. Mensen als Lieven zijn dun gezaaid. Overigens geldt die inzet voor iedereen binnen het bestuur. Er heerst echt een heel goeie samenwerking.” Maurice is gedurende zijn ganse carrière bij de Gezinsbond altijd gewoon bestuurslid gebleven. In zijn huidige bestuursfunctie heeft hij ‘reizen en uitstappen’, ‘sportactiviteiten’ en ‘grootouders en senioren’ onder zijn hoede. Veel tijd voor zijn bestuursfunctie heeft Maurice evenwel niet meer. Zo lukt het niet meer om vergaderingen bij te wonen. “Er is niet alleen corona, maar ik moet ook voor mijn echtgenote zorgen”, verduidelijkt Maurice. “Ze sukkelt met haar gezondheid en ik kan haar niet lang alleen laten. Het is nodig dat ik al mijn tijd aan mijn vrouw besteed.”

geen zittend gat

Toch denkt Maurice er niet aan om zijn bestuursfunctie op te geven. “Zolang de situatie het toelaat doe ik verder. Vroeger kon ik door andere drukke bezigheden immers vaak ook niet naar de vergadering. Naast mijn gezin – ik heb zeven kinderen – was er nog mijn voltijdse job bij De Post en was ik ook nog lid van de civiele bescherming. Indertijd bekommerde ik me samen met mijn oudste broer ook nog om het boerderijtje van mijn ouders toen die op leeftijd waren. Het werk moest daar immers ook gedaan worden.”

Ook nu nog heeft Maurice duidelijk geen ‘zittend gat’. Sedert vorig jaar fungeert zijn veranda immers als ‘garage’ voor de Fietsbieb, een initiatief van Beweging.net waarbij kinderen tegen een spotprijs 1 jaar een fiets kunnen gebruiken. De fietsjes die ontleend kunnen worden kunnen in de veranda van Maurice door mogelijke ontleners bekeken en gekeurd worden. “Veel werk heb ik daar niet aan”, klinkt het bescheiden. “Ik moet enkel de veranda openen.” Maurice kreeg voor zijn jarenlange inzet van de lokale Gezinsbondafdeling een bierpakket. Van het gewest kreeg hij een medaille uitgereikt. (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.