Marianne Vromman geeft voorzittersfakkel door aan Axel Decraene: “We blijven nieuwe donoren verwelkomen”

Het nieuwe bestuur van het Rode Kruis, afdeling Ingelmunster, onder de Brigandsbrug met vooraan v.l.n.r. Hanne Denturck, Liesbeth Holvoet, Petra Staelens en dokter Axel Decraene. Achteraan v.l.n.r. Kathleen Persyn, Hendrik Pareit, Marianne Vromman, Maddy Meheus en Ronny Corneillie. (foto FODI)© (foto FODI)
Het nieuwe bestuur van het Rode Kruis, afdeling Ingelmunster, onder de Brigandsbrug met vooraan v.l.n.r. Hanne Denturck, Liesbeth Holvoet, Petra Staelens en dokter Axel Decraene. Achteraan v.l.n.r. Kathleen Persyn, Hendrik Pareit, Marianne Vromman, Maddy Meheus en Ronny Corneillie. (foto FODI)© (foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op woensdag 10 maart heeft de eerste bloedinzameling plaats van het nieuwe jaar in ‘t JOC met de nieuwe verantwoordelijke Marianne Vromman. Vorig jaar hield het Rode Kruis Ingelmunster vier bloedinzamelingen. Tijdens de laatste bloedinzameling in 2020 kwamen er maar liefst 156 donoren af, waaronder elf nieuwkomers.

Eind december 2020 nam Marianne Vromman uit de Nijverheidsstraat afscheid als voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis. Acht jaar lang stond ze aan het roer van deze bloeiende vereniging.

“Vorig jaar was een apart jaar door corona. Gelukkig konden we wel nog onze vier bloedinzamelingen houden en ook het bloedgeversfeest van 6 maart 2020 kon op de valreep nog plaatsgrijpen. Onze alternatieve stickeractie moesten we helaas al laten uitvoeren door een externe firma. Ook alle EHBO-lessen, onze aanwezigheid op de braderie, de organisatie van onze quiz voor Sinterklaasgeschenken voor kansarme kinderen en onze deelname aan de kerstmarkt konden spijtig genoeg niet plaatsgrijpen”, zucht Marianne.

“Maar we onthouden de mooie momenten uit 2020, waaronder onze vier bloedinzamelingen met iedere keer boven de 140 aanwezige donoren en ook telkens nieuwe donoren. Op 24 juni 2020 schreven er zich zelfs 15 nieuwkomers in en ook 23 december 2020 was een goede bloedinzameling met elf nieuwe donoren.”

Krak van Ingelmunster

De bloedinzamelingen worden dit jaar georganiseerd op de woensdagen 10 maart, 23 juni, 1 september en 15 december, telkens van 17 tot 21 uur in ‘t JOC. Wie langskomt, moet vooraf online inschrijven.

“Gelukkig blijven onze donoren ons trouw en schrijven ze in. Dit jaar krijgen we steun uit onverwachte hoek. Carmen Lahaye – Krak van Ingelmunster 2020 – dokterde een mooie actie uit. Zij herstelde van lymfeklierkanker en deed al een actie voor twee goede doelen. Vroeger was ze een trouwe bloeddonor, maar nu kan dat niet meer door haar ziekte. Dit vond ze zo jammer dat ze zelf op zoek ging naar nieuwe donoren. Momenteel staat haar teller al op 18. Ze hoopt er in één jaar 120 te kunnen overtuigen. We zijn haar ontzettend dankbaar”, glundert Marianne, die wat meer uitlag gaf over bloedinzamelingen.

Onze donoren blijven trouw komen, ook nu je vooraf online moet inschrijven

“Je kan online een donorzelftest uitvoeren om te weten of je al dan niet bloed mag geven. Je moet 18 jaar zijn, maar de maximumleeftijd werd afgeschaft. De eerste keer bloed geven, moet wel gebeuren voor je 66ste verjaardag en de laatste donatie mag niet langer dan drie jaar geleden zijn. De altijd geldende beperkingen staan vermeld op de website, bijvoorbeeld een recent bezoek aan de tandarts, terugkomst uit een ander land, bepaalde ziektes, het gebruik van drugs, zwangerschap…”

“Door corona komen er nog andere zaken om het hoekje kijken. Je mag doneren de tweede dag na vaccinatie als je het Moderna, Pfizer of AstraZeneca vaccin ontving en hiervan geen last hebt. Bij klachten na vaccinatie moet je wachten tot één week na het verdwijnen van de symptomen. Vóór elke donatie is er een medische vragenlijst en medische keuring bij een arts of gezondheidswerker. De donorzelftest vervangt deze controle niet.”

Gewijzigd bestuur

Begin januari 2021 gaf Marianne de voorzittersfakkel door aan dokter Axel Decraene. Zij gaat zich nu toeleggen op de dienst van het bloed. “Deze functie strookt meer met mijn beroep als laborante. Ik kan ook nog altijd een beroep doen op mijn voorganger Hilde Verscheure.”

“Ik zal alles in goede banen leiden, maar ik kan rekenen op de hulp van alle bestuursleden. Dr. Axel Decraene is nu voorzitter, Ronny Corneillie blijft penningmeester, Liesbeth Holvoet wordt secretaris met Maddy Meheus als adjunct secretaris. Hanne Denturck blijft PR-verantwoordelijke. De verantwoordelijke vorming is Petra Staelens. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de bloedopnames op mij, samen met Kathleen Persyn, die ook onze apotheker is. Hendrik Pareit is de algemene coach en lesgever.”

En de toekomst? “We drijven mee op de plannen van Rode Kruis Vlaanderen. Komt er een centralisering zoals bij de politie, brandweer, ziekenhuizen, fusies van gemeenten? Wij hadden in ’t verleden al veel moeite om de preventieve diensten van de Rode Kruis hulpdienst te bemannen, zodat Ingelmunster nu geen hulpdienst meer heeft. Nu moeten we ook beroep doen op andere afdelingen om een cursus EHBO rond te krijgen. Enkel onze bloedinzameling is nog een plaatselijk gebeuren, gerund door mensen van Ingelmunster.”

Rode Kruis Ingelmunster

Opgericht in: 1939, op 7 november.

Voorzitter : Sinds januari is Axel Decraene voorzitter. Van 1 januari 2013 tot 31 december 2020 was Marianne Vromman voorzitster.

Ledenaantal : In 2020 waren er 315 actieve donoren.

Lokaal : De EHBO-cursussen worden gehouden in het vergaderlokaal van het Sociaal Huis in de Oostrozebekstraat. De bestuursvergaderingen vinden plaats bij Apotheek Seurinck in de Schoolstraat.

Website : rodekruis.be/afdeling/ingelmunster/ Facebook Rode Kruis Ingelmunster.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier