Maïsdoolhof en zomerbar op hoeve Het Zuidhuis

Op de foto zie je het voltallige bestuur: Dries Pauwelyn, Dirk Dochy, Dirk Van Hee, Filip Coene, Jeroen Debruyne, José Veryser en Karel Coene, gastheer van het gebeuren. © RVL
Redactie KW

Na een lange periode van weinig activiteiten is de Landelijke Gilde Vleteren terug. Vanaf 7 augustus opent een maïsdoolhof en zomerbar bij hoeve Het Zuidhuis langs de Burgweg.

“De Landelijke Gilde plande vorig jaar een maïsdoolhof op de hoeve van bestuurslid José Veryser in Woesten. Omwille van corona kon dit niet doorgaan. Maar uitgesteld is niet verloren. Dit jaar werd het maïsdoolhof ingezaaid bij de hoeve Het Zuidhuis Burgweg 24 in Oostvleteren, op het veld van ons bestuurslid Karel Coene”, zegt Dirk Van Hee, secretaris van de Landelijke Gilde Vleteren.

“Er werd gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. De maïs werd gezaaid met gps, zodat het doolhof onmiddellijk werd gevormd, al tijdens het zaaien. Op die manier bespaarden we veel kapwerk achteraf.”

“Alvorens het veld kon gezaaid worden, was er een goede voorbereiding nodig. Eerst moesten we een plan hebben met de grootte en afmetingen van het veld, en aan de hand daarvan werd dan een doolhof uitgetekend. Het veld is ongeveer 5 hectare groot. Na het uittekenen van het doolhof werd een taakkaart aangemaakt. Een taakkaart is het bovenaanzicht van een perceel, opgedeeld in verschillende vakken. Per vak wordt bepaald hoeveel zaad er nodig is. Deze taakkaart wordt vervolgens ingeladen op de Trimble GPS, en dan pas kan het echte zaaiwerk beginnen. Het inzaaien gebeurde met een Kverneland maïszaaier van Loonwerken Hardeman uit Krombeke aangekocht bij de firma Dauchy uit Kemmel.”

Groepen op afspraak

Het doolhof en zomerbar zijn open op zaterdagen en zondagen 7-8, 14-15, 21-22 en 28-29 augustus. Het maïsdoolhof is te bezoeken van 13 tot 18 uur. De zomerbar blijft open tot 20 uur.

De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 5 euro en kinderen van 3 tot 12 jaar betalen 2 euro, tot 3 jaar gratis. Reserveren hoeft niet. Groepen vanaf 20 personen kunnen komen op afspraak. Voor de kleuters en lagere schoolkinderen is er een wedstrijd op te lossen in het maïsdoolhof.

Gratis drankje

“Naast de zomerbar en het doolhof voorzien we nog randanimatie voor de kinderen. Na ‘het dolen’ kan je in de zomerbar gerust nagenieten van een gratis drankje (gewone consumptie) en wordt ook de Westvleterse trappist te koop aangeboden”, besluit Dirk.

(RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier