Lies Deman volgt Patriek Hauspie op als teamkapitein van ‘De Alveringemse Harten’: “We kunnen nog beter doen”

Trui Wemaere, Lies Deman, Clara Maes, Didier Millecam, Philippe Vervaeke en Dominique Lehoucke blijven zich inzetten ten voordele van kankeronderzoek en -behandeling. Als de kerstmarkt in Fortem kan door gaan, zullen ze er opnieuw pizza’s verkopen. (foto AB) © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Ook na het overlijden van oprichters Patriek Hauspie en Lieselot Styl blijven de leden van team ‘De Alveringemse Harten’ zich inzetten om geld in te zamelen voor Levensloop Koksijde, geld dat integraal naar Stichting tegen Kanker gaat. “Elke euro komt terecht bij kankerpatiënten”, zegt Lies Deman, die voortaan teamkapitein is.

Op 9 april van dit jaar moest ook Izenbergenaar Patriek Hauspie (56) zijn twaalf jaar durende strijd tegen kanker opgeven. Zo’n vijf jaar geleden leerde Patriek Levensloop Koksijde kennen, een sportief evenement dat elk laatste weekend van mei geld inzamelt ten voordele van Stichting tegen Kanker. Hij beet zich vast in het voornemen om de organisatie in Alveringem en zijn buurgemeenten bekend te maken en mensen warm te maken voor deelname of een gift. Patriek slaagde daar ook in, want van alle deelnemende teams kon zijn team ‘De Alveringemse Harten’ in 2019 nog het hoogste bedrag overhandigen. Het is niet omdat na Lieselot nu ook sterkhouder Patriek is weggevallen dat de overblijvers hun inzet staken. Lies Deman uit Alveringem – die Patriek als teamkapitein opvolgt – heeft ook een kankerbehandeling achter de rug en Didier Millecam, echtgenote Clara Maes, Philippe Vervaeke en Dominique Lehoucke verloren allen familieleden of vrienden aan de ziekte. Ook lid van het comité blijft Trui Wemaere, Patrieks echtgenote, aan wie we eerst en vooral de vraag stellen hoe het nu met haar gaat.

Vanaf het najaar willen we ‘hartelijke potjes’ bij onze handelaars zetten

Onwezenlijk

“Het is nu vier maanden geleden dat Patriek is overleden en het is nog altijd onwezenlijk”, vertelt Trui geëmotioneerd. “Patriek was pas 56 en wij zijn 34 jaar een hecht koppel geweest. In het begin van zijn ziekte was er nog een waaier aan behandelingen die wij een voor een met beide handen hebben gegrepen en die hem nog twaalf jaar hebben gegeven. Patriek haalde veel moed uit zijn werk, het contact met de klanten en de steun van vrienden en familie. Wat mensen niet zagen, was de teleurstelling elke keer dat een behandeling – voor de zoveelste keer – niet aansloeg. Wat ook zwaar woog, was de extreme vermoeidheid. Toch heeft Patriek altijd lichtpuntjes gezocht en gevonden. Tot een maand voor zijn overlijden heeft hij voeders geleverd bij de boeren, niettegenstaande dat er zich sinds Kerstmis 2020 een explosie van uitzaaiingen manifesteerde. In januari hebben we samen beslist om na 35 jaar te stoppen met de winkel. In mijn eentje zo’n winkel runnen, gaat simpelweg niet. De uitverkoop liep tot 31 juli. Jeroen Debruyne van Aveve Vleteren nam het agrarische gedeelte van onze zaak over en zelf zal ik nog enige tijd in de winkel van Jeroen gaan werken. Ik blijf boven onze voormalige zaak in Izenberge wonen, dat wel. Deze locatie is ons levenswerk! Op termijn zullen onze dochter Griet en haar vriend Kjell er zich vestigen met hun wijnhandel Vinifera.”

Pizza’s

Terug naar het werk van team ‘De Alveringemse Harten’ nu. Na een periode van inactiviteit door corona, maakte Alveringemnaar Didier Millecam tijdens de eerste twee weekends van augustus maar liefst … 724 pizza’s. Hij doet dat in zijn eentje en maakt er tien in een uur. Per stuk gaat er 6 euro naar Levensloop 2022. Op 24 juli stond het pizzatentje van ‘De Alveringemse Harten’ in zomerbar ‘Nof van ’t Wiel. Ook daar werden 50 pizza’s verkocht. En tijdens Izenberge kermis steunden heel wat mensen de wijn- en piconbar die Trui met enkele buren had opgesteld. De opbrengst van alles wat verkocht wordt en alle losse giften wordt op de site van Levensloop Koksijde geafficheerd.

Opbrengst

“De vijf leden van ons team hebben samen een groot sociaal en familiaal netwerk”, zegt Lies Deman. “En heel wat warmhartige mensen steunen onze activiteiten. Maar het kan zeker nog beter. Steun onze activiteiten en koop een pizza, zou ik zeggen! Een pizza van 900 gram kost slechts 12 euro.”

“Piet Ost, professor in UZ Gent, uitte vorig jaar via Patriek nog zijn bewondering voor de centen die ons team en bij uitbreiding Levensloop bijeenhaalt”, komt Trui Wemaere tussen. “Hij stelde zwart op wit dat een deel van de opbrengst ook ten goede komt aan zijn kankerpatiënten. Nu de ‘rospotjes’ uit omloop zijn, willen we vanaf het najaar ‘hartelijke potjes’ bij onze lokale handelaars zetten. Mensen kunnen er vrijblijvend een bijdrage in stoppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier