LEIF-punt Roeselare herstart in juli met gesprekken en voordrachten

Coördinator LEIF-punt West-Vlaanderen Erik Swaenepoel. (gf)
Redactie KW

Vanaf juli start de West-Vlaamse afdeling van LEIF-punt terug op. Via individuele gesprekken en voordrachten informeren zij de burgers en zorgverleners zo goed mogelijk over aangepaste en waardige levenseindezorg.

Deze organisatie is al ruim vijf jaar actief in Roeselare en heeft haar uitvalsbasis sinds drie jaar in het gebouw van het Palliatief Netwerk De Mantel, waarmee ze een samenwerkingsverband hebben. “Het woord LEIF staat voor Levens Einde Informatie Forum”, legt coördinator Erik Swaenepoel uit, die LEIF West-Vlaanderen vanuit Brugge heeft helpen oprichten. “Ons hoofddoel is mensen informeren over alles wat met hun levenseinde te maken heeft. Zo kunnen ze de regie in eigen handen nemen en de laatste periode van hun leven zo kwalitatief mogelijk doorbrengen. Wij antwoorden op vragen als: wat zijn mijn rechten als patiënt? Is een negatieve wilsbeschikking echt nodig? Wanneer kom ik in aanmerking voor euthanasie? Je komt bij ons ook te weten of je automatisch orgaandonor bent en wat je moet doen als je je lichaam aan de wetenschap wilt schenken.”

Voorafgaande zorgplanning is een heel goed idee, volgens Eric. “Je hoeft daarom per definitie nog niet ziek te zijn. Een gewone burger die in zijn omgeving een minder leuke ervaring heeft meegemaakt rond het overlijden van een familielid, wil zichzelf zoiets graag besparen. Het gaat vaak over medisch therapeutische hardnekkigheid of zinloze behandelingen, die voor extra leed zorgen. Zo’n negatieve wilsverklaring kan gemakkelijk op papier gezet worden. Wij proberen mensen zo ruim mogelijk te informeren over die drie wetten van 2002. De wet op euthanasie, patiëntenrechten en palliatieve zorg.”

“Je hoeft zeker nog niet ziek te zijn om al eens op gesprek te komen bij ons”

Drie jaar terug is LEIF-punt vanuit Roeselare gestart met een zitdag in het Izegemse dienstencentrum De Leest. “Sinds vorig jaar is er ook zo’n zitdag in Vijverhof in Tielt. We trekken per gesprek ongeveer één uur uit. Soms komen koppels langs en vaak is dit ook een individueel persoon. Voor zo’n gesprek wordt steeds een afspraak gemaakt. In Roeselare zie ik elke maand gemiddeld tien mensen. Onze dienstverlening is laagdrempelig en kosteloos en onze infopunten worden allemaal door vrijwilligers bemand. Een deskundige LEIF-medewerker beantwoordt al je vragen en maakt je wegwijs in de verschillende documenten.”

LEIF West-Vlaanderen werkt samen met de dienst Welzijn van de Provincie, palliatieve netwerken, mutualiteiten, praatcafés, woonzorgcentra, artsen en het brede sociaal-culturele veld. Elke tweede en vierde woensdag van de maand kun je tussen 9 en 11.30 uur terecht in het gebouw van De Mantel, naast het vroegere Stedelijk Ziekenhuis. Bel voor een afspraak naar 0479 73 06 36. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier