Leesgroep bibliotheek Ieper fileert al kwarteeuw boeken: “Hoe kleiner de groep, hoe beter je kan sturen”

© EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De leesgroep van de bibliotheek Ieper mocht onlangs het zilveren jubileum vieren. In die 25 jaar bespraken de leden 103 boeken. Nadat Jean-Luc Vanhove bijna 20 jaar de groep leidde, nam Eddy Dewilde in 2014 het roer over. “Een boek bespreken met een mondmasker op, dat ging niet”, vertelt hij.

Op donderdag 25 mei 1995 startte de leesgroep van de Ieperse bibliotheek met de bespreking van Lieve Joris’ ‘De Poorten van Damascus’. Jean-Luc Vanhove en Conny Vansteenkiste waren de initiatiefnemers. Jean-Luc was coördinator, tot hij in 2014 de fakkel doorgaf aan Eddy Dewilde. “De leesgroep is een organisatie van de bibliotheek. In 2002 werd ik medewerker bij de bibliotheek. Het jaar daarop werd ik ook lid van de leesgroep. Toen Jean-Luc stopte nam ik over”, vertelt Eddy. “We komen normaal vijf tot zes keer per jaar samen om een boek te bespreken, als er geen corona is tenminste. Dit jaar hebben we nog maar drie keer kunnen bijeenkomen.”

Als coördinator heeft Eddy een grote invloed op de keuze van de boeken. “Omdat ik in de bibliotheek werk, zit ik aan de bron. Ik zie daar elke maand honderden boeken de revue passeren. Ik lees ook vakliteratuur of de literatuurbijlages van bijvoorbeeld De Standaard. Op basis daarvan selecteer ik drie titels die volgens mij wel kwalitatief genoeg zijn om een avond aan te besteden. Het is dan aan de groep zelf om te beslissen welke van de drie de volgende keer besproken wordt.”

Onder de radar

“De avond zelf geef ik een korte inleiding over het boek en de auteur, en dan wordt er van start gegaan. Het boek wordt als het ware gefileerd. We bespreken de stijl, de taal… Ik probeer altijd boeken te vinden waar nogal veel gespreksonderwerpen in te vinden zijn”, vervolgt Eddy. “De enige vereiste voor de leden is dat ze het boek gelezen moeten hebben. Ik zorg dat elk lid een exemplaar krijgt van het boek dat gekozen werd. De leden moeten dus niet zelf het boek kopen. Ik werk daarvoor samen met andere bibliotheken. Het zijn meestal recente boeken. Dit jaar lazen we alleen nog maar boeken uit 2019. Vorig jaar hebben we wel ‘Job’ gelezen van Joseph Roth, een boek uit de jaren dertig, maar dat was uitzonderlijk. Het zijn ook zo goed als allemaal fictieboeken. Een jaar of vijf geleden hebben we één keer een graphic novel besproken, maar daar is het bij gebleven. Meestal zijn het Nederlandstalige auteurs – twee derde – omdat er af en toe vertalingen de mist ingaan. Het zijn nooit bestsellers. ‘Het Smelt’ van Lize Spit zullen we bijvoorbeeld niet lezen. Meestal gaat het om boeken die onder de radar blijven, maar die wel heel goed zijn. Soms nodigen we ook eens een auteur uit. Zo is begin dit jaar Bert Moerman gekomen. Auteurs gaan daar graag op in, want soms is het voor auteurs moeilijk om boven water te komen. We nodigden onder andere ook al Kris Vansteenberge, Margot Vanderstraeten, Peter Terrin… uit. Laat ons zeggen dat we elk anderhalf jaar wel iemand uitnodigen.”

“De enige vereiste is dat de leden het boek lezen”

Sporadisch gaat de leesgroep eens op uitstap. “Dit jaar was er een uitstap naar Antwerpen voorzien, maar door corona kon die niet plaatsvinden. Dat zou de eerste keer geweest zijn dat we buiten de provinciegrenzen kwamen. We zijn sinds het begin van corona al twee keer samengekomen, maar het is heel moeilijk om te communiceren met elkaar met een mondmasker op. Uiteindelijk hebben we er een mouw aangepast door zo ver mogelijk van elkaar te zitten en toch het masker uit te doen. Op die manier is het wel gelukt.”

Het ledenaantal was doorheen de jaren stabiel, al stelt Eddy sinds kort meer interesse vast. “Tot voor kort waren we met 18-leden, maar naar aanleiding van de 25ste verjaardag ligt er nu al een week een boekje over de leesgroep in de bibliotheek en sindsdien hebben zich al vier nieuwe leden gemeld. Op een boekbespreking zijn er normaal tot 15 mensen aanwezig. Er is een tijd geweest dat er minder leden waren, maar dan is het gewoon kwestie van een beetje promotie te voeren. Het is zeker niet mijn ambitie om een leesgroep van 40 mensen te maken. Dan raak je de pedalen kwijt. Hoe kleiner de groep is, hoe beter je kan sturen en iedereen aan bod kan komen”, besluit Eddy Dewilde.

Opgericht in: 1995.

Voorzitter: Eddy Dewilde, die in 2014 de fakkel overnam van Jean-Luc Vanhove.

Aantal leden: 22

“Alle leeftijden zijn welkom, maar in de praktijk is het zo dat de meeste leden al een aantal levensjaren op de teller hebben”, vertelt Eddy Dewilde. “Als je twintig bent heb je niet veel tijd om te lezen, laat staan om een boek te lezen dat je voorgesteld wordt. Er is geen lidgeld aan verbonden. Het is dus volledig kosteloos en iedereen kan lid worden. Besprekingen zijn altijd heel boeiend en gezellig.”

Info: ieper.bibliotheek.be/leesgroep.