Leden Breughelpalet verlangen om weer samen te kunnen schilderen

We zien enkele bestuursleden van 't Breugelpalet met van links naar rechts Pol Nuytten, Diana Dupont, Eddy Maes en Andre Desplenter.© WO
We zien enkele bestuursleden van 't Breugelpalet met van links naar rechts Pol Nuytten, Diana Dupont, Eddy Maes en Andre Desplenter.© WO
Redactie KW

Exact een jaar geleden kon je in de tentoonstellingszaal van cc De Steiger de werken van de amateurschilders van het Breughelpalet bewonderen. Een tentoonstelling die, zo zou nadien blijken, op de valreep plaatsvond, want nauwelijks enkele dagen later was een lockdown plots harde realiteit.

“We hebben toen veel geluk gehad met onze tentoonstelling”, beseft voorzitter Andre Desplenter. “Na afloop konden we onze werken nog ophalen in het cultureel centrum en toen was het gedaan. Nooit hadden we kunnen denken dat dit zo lang zou duren. We missen het erg om samen te schilderen. Enkel in september konden we nog enkele keren vergaderen in het Dorpshuis. Maar sindsdien ligt al ons gerei weer thuis. Het meest van al missen we het sociale contact: eens gekscheren, elkaar helpen en tips geven of wat bijpraten tijdens de pauze. Ook nadien nog iets gaan drinken in café Central of café National hoort er normaal bij.”

In een lockdownperiode waarbij er maar weinig vrijetijdsalternatieven voorhanden zijn, lijkt thuis schilderen een ideaal tijdverdrijf. Maar niets blijkt minder waar. “Door op dinsdagavond in ons clublokaal samen te komen om aan onze schilderijen te werken, motiveren we elkaar”, weet Diana Dupont. “Nu we noodgedwongen thuis zitten, worden er net minder werken gemaakt. Thuis in je eentje een schilderij maken is niet hetzelfde, je bent rapper geneigd om het schilderen uit te stellen.”

Welkomstdrink

“We zijn allemaal hobbyisten en autodidacten, niemand van ons heeft kunstacademie gevolgd”, zegt Andre Desplenter. “Het oeuvre van onze leden bestaat uit olieverf- en acrylschilderijen, houtskool- en potloodtekeningen en airbrush-schilderijen. De stijl varieert van modern tot klassiek met onderwerpen als dieren, bloemen, portretten …”

“We zijn elk jaar present op de Breugelfeesten, waar het publiek ons live aan het werk kan zien. Ook doen we altijd met een aantal leden mee aan ‘Kunst uit eigen streek’ in zaal Astoria in Lauwe. Ook in het Franse Halluin nemen we al enkele jaren deel aan een expo. Maar het belangrijkste is onze eigen tweejaarlijkse tentoonstelling in cc De Steiger. We hebben het geluk dat er dit jaar geen tentoonstelling gepland was, onze volgende expo is pas voorzien voor maart 2022.”

Bij het Breughelpalet is het gezelligheid troef. “Voor onze leden geven we een kerstfeestje en ook met Sinterklaas en Pasen krijgen ze een attentie. We vormen een hechte vriendengroep en kijken er al naar uit om opnieuw te kunnen vergaderen. Ik denk dat onze eerste bijeenkomst na de versoepelingen zal gepaard gaan met een welkomstdrink, want we hebben nog enkele flessen liggen die dringend leeg moeten”, lacht de voorzitter.

“Nieuwe leden zijn altijd welkom. Het volstaat om een beetje artistieke aanleg te hebben, voor het overige staan we altijd klaar om te helpen of om tips te geven.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.