Landelijke Gilde uit Ingelmunster beleeft bijzonder rustig werkjaar

Net voor de start van de fietstocht namen we een coronaproof-foto op het bedrijf van Geert en Els Neerinck-Dendauw in de Heirweg Zuid. (foto FODI)
Redactie KW

De Landelijke Gilde bestaat 126 jaar en maakte al veel mee, maar nog nooit werd de vereniging geconfronteerd met een pandemie. Hierdoor bleven de activiteiten dit jaar heel beperkt.

2019 was een schitterend jaar voor de leden van de plaatselijke Landelijke Gilde, want eind april vierden ze het 125-jarig bestaan met een officiële ontvangst in het gemeentehuis, gevolgd door een gezellig samenzijn in ‘t JOC. Begin juni 2019 kwamen de leden weer bijeen voor een sneukeltoer. Tussenin organiseerde deze bloeiende vereniging ook nog talrijke vaste activiteiten, waaronder een geslaagd weekend in juli 2019, samen met de KLJ en KVLV.

Ook dit jaar had de Landelijke Gilde een gevarieerd programma uitgedokterd. Op zondag 16 februari kwam de Landelijke Gilde nog samen met de KVLV voor een Valentijnsontbijt in ‘t JOC. In de daaropvolgende maanden waren er nog heel wat activiteiten voorzien, maar die konden niet meer plaatsvinden.

“Ik denk aan de biertasting, aan onze jaarlijkse reis. We zouden de VRT bezoeken. In juli hebben we ook ons feestweekend, samen met de KLJ en KVLV. Het wegvallen van onze barbecue is een opdoffer. Daar genereert de Landelijke Gilde immers de inkomsten voor de jaarwerking”, zucht voorzitter Koen Depreiter uit de Lenteakkerstraat. “Maar de financiële impact is niet zo erg, aangezien er toch geen activiteiten doorgaan en we dus ook geen kosten maken.”

Geen nieuw jaarprogramma

De voorbije maanden kwam de bestuursploeg van de Landelijke Gilde nog maar één keer samen. “Toen er een versoepeling kwam en we met 50 personen mochten samenkomen, riep ik het volledig bestuur bijeen om eens van gedachten te wisselen. Toen werd besloten een fietstocht te organiseren in juli. Onze tocht verliep heel goed. We hadden al eerder een dergelijke fietstocht georganiseerd en beschikken daarvoor over een draaiboek. Er kwamen niet zoveel extra’s bij kijken, omdat het een buitenactiviteit was en omdat het in de periode met de grootste versoepelingen viel. Eric D’Hoop stippelde onze fietstocht uit en reed die op voorhand om de gevaarlijke punten aan te duiden. We hielden het coronaproof, met ontsmettende handgel en papier. Na de fietstocht kon iedereen bijpraten bij een lekkere barbecueworst en een fris pintje. Dat deed deugd, want velen hadden elkaar al een lange tijd niet meer gezien.”

Voorzitter Koen Depreiter. (foto FODI)
Voorzitter Koen Depreiter. (foto FODI)

De Landelijke Gilde zal vanaf september nog niet actief zijn. “Omdat de coronacijfers weer de verkeerde kant uit gaan, hebben we nog niet opnieuw vergaderd en door de opgelegde maatregelen mogen we niet meer samenkomen. We hebben ook nog geen nieuw jaarprogramma opgemaakt, aangezien de virologen aanraden om van dag tot dag te leven zonder veel vooraf te plannen in deze onzekere tijd.”

Voorzitter Koen Depreiter ziet de toekomst niet rooskleurig in. “Normaal staan we met het kermisweekend in september met ons bekend groentenrad op de braderie, maar nu al weten we dat ook deze activiteit niet mag doorgaan. Er zal misschien wel kermis zijn, maar er is alvast geen braderie. In het najaar hebben we ook nog een bowling, een jongerenactiviteit en ons jaarlijks Sint-Elooisfeest in december. Of dat mag doorgaan, zullen we later wel te weten komen. 2020 is het jaar dat ik voorzitter werd in opvolging van Frans Verdure uit de Rozestraat, maar het is een heel speciaal jaar geworden. Net zoals al de leden willen we de bladzijden van dit jaar vlug omdraaien en vergeten. We kijken al uit naar 2021 en hopelijk zijn we tegen dan van het coronavirus verlost.”

Opgericht in : 1894

Voorzitter : Koen Depreiter

Aantal leden : 199

Lokaal : Geen vast lokaal, de locatie wijzigt in functie van de activiteit.

Lidgeld : 28 euro. Word je de eerste keer lid, dan betaal je slechts de helft. Voor leden land- en tuinbouwers zijn er andere tarieven, gezien er ook dienstverlening vanuit de Boerenbond bij zit.

Info : Geen website, wel een eigen Facebookpagina

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.