KWB Oostrozebeke wil met nieuwe initiatieven uitpakken

Voorzitter Johan Wullaert. (foto CLY)
Voorzitter Johan Wullaert. (foto CLY)
Redactie KW

KWB Oostrozebeke is een vereniging met een heel lange traditie. Met de 75ste verjaardag in het zicht blijft de vereniging er alles aan doen om het slinkend aantal leden een halt toe te roepen.

KWB Oostrozebeke kan terugblikken op een boeiend verleden. In 2017 mocht het zijn 70ste verjaardag vieren. “Dat de vereniging straks 75 kaarsjes mag uitblazen, is vooral te danken aan dynamisme en inzet van het bestuur. Het is dan ook met enige fierheid dat ik terugblik op de memorabele momenten uit het verleden”, vertelt voorzitter Johan Wullaert.

“Alleen al onze sportieve activiteiten waren legendarisch. Ik denk hierbij concreet aan onze wandelclub ‘De Oostrosmurfen’. Maandelijks trok de wandelclub op pad met honderd wandelaars tot in de verste uithoeken van België. Daarnaast was er ook een goed draaiende volleybalclub Pivolo en een minivoetbalploeg. Er waren de onvergetelijke Lourdesbedevaarten en last but not least de legendarische tweejaarlijkse hobbytentoonstelling in Tjuf, Concordia en later in het OC Mandelroos. Later werd het oldtimers-treffen een succesvolle vervanger van die hobbytentoonstellingen.”

Oog voor wijzigingen

“Als huidig voorzitter van de ploeg heb ik dan ook een enorm respect voor het geleverde werk van al die medewerkers, leden, bestuursleden en wijkmeesters. Iedereen heeft er met zijn talenten en in zijn tijdsgeest mee helpen voor zorgen dat KWB op vandaag zo’n rijke geschiedenis kan voorleggen.”

“Maar naast het verleden moeten we ook kijken naar de toekomst. We moeten oog hebben voor de wijzigingen binnen de samenleving en het leefpatroon van de generatie die ons opvolgt. Onze grootste uitdaging wordt dan ook om te proberen de volgende generaties te interesseren voor onze vereniging met een aantrekkelijk programma. Wij gaan er dan ook alles aan doen om verder mensen samen te brengen.”

Nauw sociaal contact

“Door de coronacrisis zitten we erg in de knoei met ons programma. Gezellige groepsactiviteiten zijn nu niet meer aan de orde. Het grote probleem is nog steeds dat je wel kan organiseren met inachtneming van een aantal voorzorgsmaatregelen maar achteraf kan je niet gezellig samenzitten en dat is nu juist wat we nastreven met de KWB. Het voorlopige programma ziet er veelbelovend uit maar dreigt opnieuw in duigen te vallen door corona. Veel van onze leden bevinden zich binnen de risicogroep van 65-plussers”, aldus de voorzitter van de Oostrozebeekse KWB.

“Naast de problemen door corona blijft ook nog de vraag of er op termijn nog een toekomst is weggelegd voor de KWB. Net als veel socio-culturele verenigingen heeft de KWB te kampen met een sterk dalend ledenaantal. Vijf jaar geleden telden we nog 63 leden en vandaag staat de teller op 45. Wij doen er alles aan om de terugval een halt toe te roepen door te werken aan een nauw sociaal contact met onze leden.”

“Ook wordt er hard gewerkt aan een aantrekkelijk activiteitenaanbod. Geregeld pakken we uit met nieuwe initiatieven. Ik ga er vooral van uit dat het de leden zelf zijn die op hun beurt moeten zorgen voor nieuwe leden. Zij moeten hun enthousiasme voor de KWB uitdragen naar eventuele nieuwe leden die we nu vooral moeten zoeken bij de dertigers en veertigers”, besluit Johan Wullaert het gesprek.

(Julien Cluyse)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.