KVBP Tielt wil af van beeld van postzegelverzamelaar met pincet

Het bestuur met v.l.n.r.: Eric De Deurwaerder, Frans Bolleire en Guy Vanden Bulcke. Bart Vannieuwenhuyze ontbreekt op de foto. © foto KeMa
Redactie KW

Wie nog nooit van de term filatelie gehoord heeft, kan best eens een bezoek brengen aan de KVBP Tielt. De Tieltse afdeling huist onder de Koninklijke Vlaamse Bond van Postzegelverzamelaars en heeft diverse diensten en activiteiten te bieden aan de leden, behalve in coronatijden uiteraard.

“De tweede vrijdag van de maand hebben we telkens een ledenvergadering”, vertelt ondervoorzitter Guy Vanden Bulcke. “De hoofdzaak bestaat daar uit de veiling met meer dan 100 loten zegels en poststukken. Deze bijeenkomsten zijn de ideale manier voor onze leden om hun verzameling en hun netwerk uit te breiden. Op die manier blijven ze ook op de hoogte van de jongste weetjes. Op de derde zondag van elke maand houden we een ruilvoormiddag om in een heel aangename sfeer enkele uurtjes te kunnen neuzen in allerlei ruilboekjes en insteekalbums. Jaarlijks houden we in de Europahal een postzegelbeurs waar we ook heel wat volk mogen verwelkomen.”

Volgens Guy Vanden Bulcke krijgt de postzegelverzamelaar veelal een eng beeld opgespeld. “Men heeft daarbij meestal een beeld van iemand die met een pincet in de hand zijn zegels netjes rangschikt in zijn albums. We proberen het begrip verzamelen uit te breiden door de term filatelie te gebruiken. Veel filatelisten gaan zo een stap verder en maken gebruik van het materiaal van hun verzameling om een onderwerp, een artikel of een boek visueel te ondersteunen.”

Geschrapt

“Filatelie raakt hierbij alle aspecten van ons leven en onze maatschappij, onze wereld en het hele universum aan. En dit zowel wat betreft het verleden, het heden alsook de toekomst. We kunnen het ook hebben over het ontstaan van een postzegel, de ontwikkeling, het vervaardigen, waardebepaling, verzorging… Zoals je ziet, is de lijst dus werkelijk eindeloos.”

Door de afmetingen van de zaal kunnen we niet veilig vergaderen

Net zoals vele verenigingen moest ook de KVBP Tielt de coronaperiode ondergaan: “De club heeft de coronacrisis tot nu toe heel erg gevoeld. Vanaf half maart werden alle activiteiten, niet enkel lokaal, maar ook nationaal, geschrapt. De leden hadden de jongste tijd en vooral tijdens de lockdown wel meer tijd om zich op hun eigen verzamelingen toe te leggen. Maar we missen natuurlijk de sociale kant van het gebeuren. Ook onze postzegelbeurs die dit jaar al voor de 20ste keer zou plaatsvinden de eerste zondag van september in de Europahal, hebben we door de grote onzekerheid omtrent de coronamaatregelen geschrapt. De verkoop binnen onze diverse diensten is bijna volledig stilgevallen. Uiteraard heeft deze crisis dus tot een heel stevig inkomstenverlies geleid.”

Had de vereniging dan wel nog een werking gedurende de crisis? “Zeker, want we hebben de uitgifte van ons maandblad niet stopgezet, maar laten verder lopen. De maandelijkse veiling die normaal tijdens de ledenvergadering plaatsvond, laten we nu op de schriftelijke manier plaatsvinden. Voor de rest van het jaar 2020 staan er geen activiteiten meer gepland.”

Heropstart

Ook de heropstart zal niet meer voor dit jaar zijn aldus de ondervoorzitter. “De heropstart wordt voorzien in 2021. Sommigen hebben het er wel lastig mee en enkelen willen nu al weer samenkomen. Maar door de afmetingen van de vergaderzaal is het voor ons niet mogelijk om bijvoorbeeld de afstandsregel van anderhalve meter toe te kunnen passen. Ook ben ik mij er van bewust dat we de leden die denken dat ze ernstig ziek kunnen worden van het coronavirus, waarschijnlijk niet zullen terugzien totdat er een werkend middel is gevonden om het virus te bestrijden.”

Prijskampen

Van stad Tielt kregen ze alvast een positief signaal. “De stad heeft ons de mogelijkheid gegeven om onze jubileumeditie van onze postzegelbeurs, die voor de 20ste keer zou plaatsvinden, te verplaatsen naar volgend jaar. Als vereniging zelf streven wij naar een goede verstandhouding met het in acht nemen van de eigenheid en inbreng van iedereen binnen de vereniging.”

“Voor toekomstige leden hebben wij een duidelijke boodschap. Kom gerust eens af en proef van de gemoedelijke sfeer. De leden krijgen ons plaatselijk maandblad, het overkoepelend tijdschrift De Postzegel en het officiële bondsblad Belgaphil. Er is een dienst benodigdheden, een dienst nieuwigheden en er zijn diverse prijskampen.”

“Als lid heb je ook toegang tot de activiteiten van alle andere afdelingen voor wat betreft bijvoorbeeld tentoonstellingen en beurzen, verkoopdagen, veilingen en documentatie.” (KeMa)

Opgericht in: 1963.

Voorzitter: Frans Bolleire.

Aantal leden: 54 leden.

Lokaal: El Toro, Grote Hulststraat 57, Tielt.

“Voor toekomstige leden hebben wij een duidelijke boodschap: kom gerust eens af en proef van de sfeer. De leden krijgen ons maandblad, het overkoepelend tijdschrift De Postzegel en het officiële bondsblad Belgaphil. Als lid heeft men ook toegang tot de activiteiten van alle andere afdelingen voor bijvoorbeeld tentoonstellingen en beurzen, verkoopdagen, veilingen…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.