Kunstproject TRAM! voorgesteld in Heuvelland

Het project TRAM! werd voorgesteld bij de vroegere tramstatie. vlnr Steven Reynaert, Lander Vandromme, Simon Soris, schepen Philippe Mouton van Komen, schepen Bart Vanacker van Heuvelland en Didier Coquet. © Eric Flamand
Redactie KW

In café de Tramstatie in Wijtschate is het kunstproject TRAM! voorgesteld. Tot halfweg de jaren ’50 van de vorige eeuw was het café een halte van de tramlijn Kemmel-Waasten. “Wie de tram wou nemen diende vanuit het café met een rode vlag te zwaaien,” vertellen de bevoegde schepenen.

Op zaterdag 4 september is er de ouverture van het project TRAM!, een mooie culturele samenwerking tussen de gemeenten Heuvelland en Komen-Waasten en de culturele centra van Komen-Waasten en Dranouter. “We trappen dit mooi project af met een groot openingsfeest,” zeggen schepenen Philippe Mouton (Komen) en Bart Vanacker (Heuvelland).

Kunstfietstocht

“Er komt een ware kunstfietstocht van 21 km tussen Komen-Waasten en Dranouter, met langse het parcours heel wat oude foto’s en infopanelen. ’s Avonds is er een feestoptreden van de Rumbaristas in het Muziekcentrum Dranouter.”

De fietstocht zal bewegwijzerd zijn met op de stopplaatsen tal van optredens waaronder dat van Alfred den Ouden, hij stond aan de wieg van het Dranouter Folk Festival. Hij speelt nu samen met gastmuzikanten herwerkte nummers van zijn repertoire dat gewijd is aan de traditionele volksmuziek uit Frans-Vlaanderen.

Tramgeschiedenis

In 1897 werd de tramlijn Kemmel-Waasten in gebruik genomen. In Kemmel was er enerzijds aan de Polka een aftakking naar Voormezele en Ieper en anderzijds naar Nieuwkerke en Steenwerck in Noord-Frankrijk.

Aan de Polka stonden in die tijd ook drie cafés: de Grote Polka, de Kleine Polka en de Belle Vue. Bij deze cafés konden de tramreizigers wachten op hun tram. Van de tramlijn is in het landschap anno 2021 nog weinig te zien. In Nieuwkerke is de trambedding aan de Pont d’Amour een groen recreatiepad, in Waasten aan de Pont Rouge is nog de stelplaats te zien. (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.