KSA Torenwacht komt elke zaterdag samen: “We willen de leden een heerlijke tijd bezorgen”

Op de foto herkennen we van links naar rechts Cato Van Acker, Staf Saint Germain, Jonas Venet, Friedl Van Acker, Niels Hauspie, Astrid Demol, Melanie Rollé en Emma De Vlaminck. (foto ACK)
Redactie KW

91 jaar geleden werd in Diksmuide een afdeling van KSA opgericht, een jeugdbeweging voor kinderen en jongeren vanaf het eerste leerjaar tot en met het vijfde middelbaar. Iedere week komen de leden samen op zaterdagvoormiddag om er van een leuke activiteit te genieten.

KSA Torenwacht Diksmuide gaat ook met de leden op kamp. Dit jaar was dat in Dranouter.

“We waren ontzettend blij dat ons kamp kon doorgaan en ook onze leden waren gelukkig dat ze eens buiten konden, terug de vrienden konden zien, het was een verademing, zelfs met de mondmaskers aan”, vertelt hoofdleidster Friedl Van Acker.

“We trokken naar Westouter en waren daar net tijdens de hittegolf, heel veel waterspelletjes hebben we dan gedaan, zodat iedereen een beetje kon afkoelen.”

Het kamp wordt normaal deels gefinancierd met de opbrengst van enkele activiteiten die de vereniging organiseert. “Normaal gezien hebben we verschillende activiteiten zoals het ouderfeest en de toneelvoorstelling, ons eetfestijn, het frontenfestival, het KSA-café en dergelijke. Maar dit jaar kon dat allemaal niet doorgaan waardoor we dus de centen voor het kamp misten”, vertelt Friedl. “Gelukkig kregen we subsidie van Stad Diksmuide, dat was zeer welkom en we zijn er heel blij mee. Daarnaast hebben we ook, in plaats van het KSA-café, koeken verkocht en dat bracht ook wat geld in het laatje.”

Zonnestraal

Friedl Van Acker en Jelle Demol vormen de hoofdleiding van KSA Torenwacht, Jelle kon er niet bij zijn , daarnaast is Ferre Laridon secretaris van de vereniging.

” Iedere vrijdagavond komt de leiding samen om plannen te maken, dingen te organiseren en nieuwe spelletjes te verzinnen. Dan komen we de zaterdagvoormiddag van 9.30 uur tot 11.30 uur samen met de leden op Zonnestraal waar een hele voormiddag leuke dingen worden gedaan aangepast aan de leeftijd. Zo zijn er verschillende soorten spellen zoals bosspel maar ook avondspelen en een dropping staan op het programma. Naast de zaterdagen gaan we ook per ban en op verschillende plaatsen nog eens een weekendje weg. Enkel tijdens de kerstvakantie en de grote vakantie komen we niet samen, behalve dan het kamp in juli en augustus”, vertelt Friedl.

Vanaf het vijfde middelbaar worden de leden al een beetje klaargemaakt om in te stappen in de leidersploeg.

“Na het vijfde middelbaar kan je leider worden en mee vorm geven aan de activiteiten van de KSA, het moet niet maar het kan en velen nemen dan ook met plezier deze kans aan”, aldus Friedl. “Onze leidersgroep bestaat uit een ploeg van 30 leidinggevenden die samen zorgen dat onze 150 leden zich flink amuseren tijdens de bijeenkomsten.”

Heropbouw PAX-poort

De naam: KSA Torenwacht, vanwaar komt die? “Volgens de overlevering wordt verteld dat KSA Diksmuide heeft geholpen met de heropbouw van de PAX-poort. In 1946 werd de IJzetoren gedynamiteerd en met het puin van die vernielde IJzertoren werd in 1950 de Paxpoort gebouwd. Het zou dus door het helpen heropbouwen zijn dat we de toestemming kregen om Torenwacht aan onze naam toe te voegen, ik ben niet zeker of dit geschiedkundig inderdaad zo is, maar wel zeker is dat KSA Torenwacht Diksmuide toch een zekere binding heeft met de IJzertoren, in de zin van een wederzijds begrip, respect en bereidheid om elkaar te helpen”, legt Friedl uit.

Normaal gezien zou de leiding dit weekend mee op Lourdeskamp gaan met de gewestleiding. “”We hadden maar al te graag deelgenomen aan dit kamp, maar ook dat is geannuleerd”, sakkert Friedl.

“We hebben gezien bij het kamp dat wij organiseerden hoeveel deugd de kinderen en jongeren hieraan beleefden: eens weg van thuis na zoveel maanden niet weg kunnen, het terugzien van de vrienden, het sociale contact en dat kleine beetje normaal leven doen zo’n deugd.” Terwijl dit jaar vrijwel alle activiteiten geschrapt werden, heeft KSA Torenwacht heel wat plannen om toch, van zodra het kan, de leden een heerlijke tijd te bezorgen. (ACK)

Opgericht in: 1929.

Hoofdleidster: Friedl Van Acker (20). Friedl studeert vroedkunde en is al 14 jaar lid van de KSA. ” Ik heb de geest van KSA in mijn bloed. Mijn taken binnen de KSA zijn beleggen van vergaderingen met de leiding, leuke activiteiten voor onze gasten organiseren. Verder ben ik een contactpunt voor de leiding, de stad en het ouderteam. Nu gaat het voornamelijk om het opvolgen van de coronamaatregelen om ervoor te blijven zorgen dat we coronavrije activiteiten kunnen blijven aanbieden.”

Lokaal: Domein Zonnestraal, Woumenweg 73.

Aantal leden: 150-tal, 30 leidinggevenden.

Info: https://www.ksadiksmuide.be/ en via Facebook KSA Torenwacht Diksmuide.