KSA Lo gaat op kamp in bubbels van 50 personen

Van links naar rechts: Louis Deschuytter, Louis Sanders en Ben Ballieu. (foto KVCL)
Redactie KW

Het waren en zijn nog steeds moeilijke tijden voor jeugdbewegingen. Ook voor KSA Lo. Maandenlang mochten ze als gevolg van de coronacrisis geen fysieke activiteiten organiseren. Gelukkig gaat het kamp wel door, maar ook dat zal niet zijn zoals de voorbije jaren.

Niet dat KSA Lo de afgelopen maanden helemaal stil lag. Fysieke activiteiten waren er weliswaar niet, maar daar paste de jeugdbeweging een digitale mouw aan.

“Iedere week kwam er een opdracht online op onze facebookpagina die de leden zelf thuis konden uitvoeren”, zegt bondsleider Louis Deschuytter. “Dat varieerde van actieve opdrachten tot knutselopdrachten. We probeerden hier ook de ouders bij te betrekken. De leiding nam telkens een filmpje op en daagde de kinderen als het ware uit.”

Inkomstenverlies

Door de coronacrisis liep KSA Lo ook wat inkomsten mis. Zo werd de geplande ouderavond in april geannuleerd. En normaal staan de KSA’ers ook elk jaar met een standje op de avondmarkt in Lo en de Smulmarkt in Pollinkhove om wat geld in kas te krijgen. Maar ook die twee evenementen werden afgelast. “Een streep door de rekening”, zegt Louis Deschuytter. “Maar omdat we de voorbije maanden geen grote kosten maakten, valt het nog mee. Maar we zullen dat inkomstenverlies wel voelen op kamp.” Het kamp gaat dus wel door. Wekenlang was daar onduidelijkheid rond, maar uiteindelijk gaf de overheid groen licht. Dit jaar trekt KSA Lo van 10 tot 20 augustus naar Heusden-Zolder. Maar het zal geen kamp zijn zoals de voorbije jaren. Corona zorgt ervoor dat de leiding met heel wat maatregelen rekening moet houden.

Contactbubbels

“De belangrijkste is dat we met contactbubbels moeten werken van maximaal 50 personen per bubbel, inclusief de leiding”, legt Louis Deschuytter uit. “Die bubbels moeten gedurende het hele kamp volledig afgescheiden van elkaar leven. Dit bemoeilijkt natuurlijk de organisatie op het vlak van sanitair, de keuken, het kampvervoer, de vergaderingen, het materiaal dat uitgewisseld moet worden per bubbel, de EHBO-koffer en zoveel meer. Een wijziging in aankomst- en vertrekdata per leeftijdsgroep is hierbij niet uitgesloten. De grootte van de bubbels zal hierbij een belangrijke rol spelen. Het kamp gaat sowieso wel door tussen 10 en 20 augustus.”

“Belangrijk dat ouders weten wat een kamp in coronatijden inhoudt”

Sinds kort kunnen de leiders en leidsters van KSA Lo opnieuw fysiek bijeenkomen in het lokaal, mits natuurlijk het naleven van de social distancing. “Dit maakt het organiseren van het kamp al iets makkelijker”, zegt Louis Deschuytter. “Maar heel wat leiding heeft wel nog examens. Dat bemoeilijkt de kampvoorbereiding nog een beetje. We willen geen overhaaste beslissingen nemen. Pas wanneer de kampregeling volledig op punt staat, brengen we de ouders op de hoogte. We vinden het belangrijk dat ze goed weten wat een kamp in tijden van corona inhoudt.”

“Een voordeel is wel dat ons kamp redelijk laat valt”, besluit Louis Deschuytter. “Zo kunnen we al eens ons oor te luisteren leggen bij andere jeugdbewegingen: welke maatregelen doeltreffend zijn en hoe zij bepaalde dingen hebben aangepakt.” (KVCL)

KSA Lo

Opgericht in: 1978

Voorzitter: Louis Deschuytter, maar binnen KSA spreekt men niet over voorzitter, maar over bondsleider.

Ledenaantal: 166, meer bepaald 117 kabouters, ravotters, jongknapen, knapen en jonghernieuwers, 36 enthousiaste leid(st)ers en 13 hernieuwers.

Lokaal: Het KSA-lokaal, beter bekend als ‘t Kiekenkot, ligt in de Zuidstraat in Lo. Maar de jeugdbeweging krijgt binnenkort een stek in een nieuw complex dat momenteel verderop wordt gebouwd. (KVCL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten