KSA Izegem heeft opnieuw een drukke zomer voor de boeg

(gf)
(gf)
Redactie KW

De jongens van KSA Izegem hebben er een goedgevuld jaar op zitten. De coronamaatregelen gooiden vaak roet in het eten, maar de jongens stortten zich ook volop op de verbouwingen van hun nieuwe lokalen. Daarnaast probeerden ze er vooral een plezant jaar van te maken voor hun leden en daar zijn ze zeker in geslaagd. Kers op de taart wordt het zomerkamp.

KSA Izegem is één van de grootste jeugdbewegingen in de stad. Met 248 jongens en leiders proberen ze er elke zaterdag een plezante boel van te maken. “Dit jaar was het allemaal een beetje anders, maar toch aangenaam voor onze leden hopen we. Er moest hier en daar gesplitst worden in bubbels, maar dat viel best wel mee”, begint bondsleider Dario Van Fleteren. “Intussen zijn onze leiders volop aan het blokken en is het nu vooral uitkijken naar de zomerkampen. We organiseren dit jaar drie verschillende kampen naargelang de leeftijd. De hernieuwers trekken op fietskamp richting Vielsalm. Normaal gaan zij vaak op buitenlands kamp, maar in dit coronajaar bleek het heel moeilijk om financiële acties op poten te zetten. Het wordt dus een fietskamp in eigen land, maar de ervaring zal daarom zeker niet minder zijn.”

“De Knajo’s, dat zijn jongens van het eerste tot het vierde middelbaar, vertrekken wel voor een buitenlands kamp. Bestemming wordt Tsjechië, ergens ten zuiden van Praag. De jongens gaan met de bus. We hopen dat het kamp zonder veel problemen met coronapaspoorten kan doorgaan en dat de maatregelen het allemaal toelaten”, vertelt Dario. “Al onze lagereschoolkindjes, de Kapijo’s, gaan naar Geel met de trein. Ze verblijven daar in een heem. Er wordt voor hen gekookt door een fantastische kookploeg en ze gaan tal van leuke activiteiten doen.”

Nieuwe ramen

Met de bubbels zou alles vlotjes moeten verlopen. “We volgen de maatregelen op de voet en sturen bij wanneer dat nodig zou zijn. Alles valt te regelen en te organiseren, dus we maken ons sterk dat we drie onvergetelijke kampen kunnen aanbieden.”

Het voorbije jaar maakten de jongens samen met hun vzw Den Briel, die de gebouwen beheert, werk van de verbouwingen. “Als alles goed gaat, verhuizen we in september 2022 naar een andere vleugel van het College langs de Meensestraat. Daarvoor zijn we volop bezig”, weet Dario. “De afbraakwerken deden we zoveel mogelijk zelf en die zijn ongeveer achter de rug. Nu is het vooral wachten op de nieuwe ramen tijdens de zomervakantie. Een flinke hap uit het budget, maar een broodnodige vervanging voor de veiligheid.”

“We hebben het geluk dat we heel wat leiders hebben die technisch aangelegd zijn. We proberen zoveel als mogelijk te helpen of zelf de werken uit te voeren, maar sommige zaken moeten we nu eenmaal uit handen geven.”

De gebouwen zullen niet enkel gebruikt worden door de KSA. “Eens ze klaar zijn, zullen we die ook ter beschikking stellen van Open Cirkel, een vrijetijdswerking voor jongeren met een Autismespectrumstoornis. Zij zullen onze gebouwen gebruiken, maar onze werking blijft los van elkaar.”

Afscheid van Emil

2021 zal voor KSA altijd het jaar blijven waarin ze afscheid moesten nemen van een dierbare. “In januari stapte bondsleider Emil Claeys uit het leven. Dat was voor ons een enorme klap en het heeft ook een grote impact op ons gehad. Er gaat geen week voorbij zonder dat we over Emil praten”, zegt Dario. “Emil zal dan ook altijd een deel van onze KSA-ervaringen blijven. In de weken na zijn dood zijn we met de leiders vaak coronaveilig gaan wandelen en praten. We hebben heel wat kilometers gestapt om elkaar zo zoveel als mogelijk te ondersteunen, want zoiets verwerken we natuurlijk niet alleen.”

“Emil zal zeker aanwezig zijn op onze kampen. Tijdens de bezinningsmomenten zal dat zo zijn, maar ik weet zeker dat we tijdens de vele activiteiten ook over hem zullen praten. Hij blijft één van ons”, klinkt het. “Met de leiders fietsen we begin deze zomer naar de graalkapel van KSA Noordzeegouw. Daar staat een herdenkingsmonument waar ook de naam van Emil in gegraveerd staat. We gaan er samen naartoe om Emil te eren. Het wordt een speciaal moment”, zegt Dario. “Na Emils overlijden hebben ook massaal veel mensen een bijdrage gegeven voor ons gebouw. Emil krijgt daar zeker een vaste plek. De mensen die toen gestort hebben, willen we namens de KSA en zijn familie uitdrukkelijk bedanken.”

Startbarbecue

In september gaan de jongens dan opnieuw van start voor een nieuw werkjaar. “Op zaterdag 18 september beginnen we met onze startdag en aansluitend gaan we gezellig barbecueën. Dat is telkens een stevige kick-off voor het werkjaar. We hopen dat we dan zonder veel maatregelen samen kunnen komen om zo het werkjaar goed in te zetten! We kijken er in elk geval nu al erg naar uit!” (Melissa Vanwijnsberghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.