KSA Hallebast uit Dikkebus ziet ledenaantal laatste jaren groeien

De KSA-leiding met gehurkt Maud Vandeputte, Marijs Dekorte en Audrey Lalu. Rechtstaand zien we Laura Casier, Briek Verbeke, Ode Dehaene, Lieselotte Dekindt, Miel Vandeputte en Angie Verdonck. (foto EG)
De KSA-leiding met gehurkt Maud Vandeputte, Marijs Dekorte en Audrey Lalu. Rechtstaand zien we Laura Casier, Briek Verbeke, Ode Dehaene, Lieselotte Dekindt, Miel Vandeputte en Angie Verdonck. (foto EG)
Redactie KW

KSA Hallebast zag de voorbije jaren een serieuze toename in het ledenaantal en kijkt nu al uit naar 2024. “Dan worden onze lokalen afgebroken en vervangen door een nieuwbouw”, weet secretaris Audrey Lalu.

In 1999 stelde Patrick Ryde, toenmalig directeur van basisschool ’t Nestkastje, de vraag of er in Dikkebus een KSA-vereniging kon opgericht worden. Er waren weinig mogelijkheden voor ontspanning voor jongeren in Dikkebus. In september 2000 werd de allereerste vergadering gehouden met vier plaatselijke leiders. Het jaar daarop ging de KSA-afdeling Hallebast van start.

Toevloed

“Dit jaar waren we van plan om in de loop van het jaar een feestweekend voor de oud-leden en hun kinderen die lid zijn te organiseren”, vertelt secretaris Audrey Lalu (21). “Er zijn al plannen gemaakt, maar die worden tegengehouden door de coronacrisis. We kijken uit naar het tweede deel van het jaar, net zoals we naar 2024 uitkijken, want dan zouden de lokalen afgebroken worden en vervangen door een nieuwbouw.”

KSA Hallebast telt een 80-tal leden en 26 jonge mensen die instaan voor de leiding. “De laatste jaren zijn we enorm gegroeid wat het aantal leden betreft”, zegt Angie Verdonck (17), leidster van de kabouters. “We rekruteren de meeste leden uiteraard uit Dikkebus zelf, maar hebben ook een grote toevloed van jongeren uit Ieper en Heuvelland. We maken promotie door aanwezig te zijn op allerlei evenementen voor jongeren. We rekruteren ook heel wat leden uit de plaatselijke basisschool ’t Nestkastje.”

Voor iedereen

“Eigenlijk hebben we enkel concurrentie van de voetbalclub, waar sommige jongens voor kiezen. Ons lidgeld is ook heel laagdrempelig. Jaarlijks betalen de leden 40 euro, maar via de Uit-pas kunnen jongeren bij ons terecht voor 8 euro per jaar. De rest wordt bijgepast door de stad Ieper en onszelf. De anonieme aanvragen voor die Uit-pas gebeuren via het OCMW. Iedereen kan dus bij ons terecht.”

“Wekelijks bieden we op zaterdagnamiddag activiteiten aan met een sterk verhaal, creatief uitgewerkte spelen, openluchtleven en opdrachten die zowel de vorming van de persoonlijkheid als de groepsband tegemoet komen”, vervolgt Audrey.

“Midden in het jaar vertrekken we met de hele groep op tweedaagse en in de grote vakantie trekken de kabouters, pagadders en jongknapen voor een weekje op kamp. De knapen, jonghernieuwers en hernieuwers gaan sinds de zomer van 2015 voor tien dagen op kamp. We zijn volop bezig aan de voorbereiding, maar weten uiteraard niet of alles kan plaatsvinden dit jaar. De wekelijkse activiteiten kunnen wel doorgaan.”

Succes

Het succes van KSA Hallebast is voor een groot deel ook te danken aan het feit dat iedereen elkaar kent. “De meesten kennen elkaar al van in de kleuterklas en ook de ouders kennen elkaar”, vertellen leidsters Marijs Dekorte (17) en Maud Vandeputte (18).

“Dikkebus is een dorp waar iedereen vrijwel iedereen kent. Dat vertaalt zich ook in de familiale sfeer die in onze jeugdbeweging leeft.” Lieselotte Dekindt (17) is eveneens leidster van de kabouters en is daar het bewijs van.

“Toen ik in het eerste leerjaar zat, sloot ik aan bij de kabouters en heb alle leeftijdsgroepen doorlopen. Elf jaar later ben ik nog altijd bij KSA Hallebast. Tot vijf jaar terug stapte je op 16-jarige leeftijd over naar de leiding. Men heeft dit veranderd en een overgangsjaar ingebouwd. Je mag dan één jaar leiding geven zonder veel verantwoordelijkheid te dragen en krijgt zelf nog leiding. Daarna stap je met ervaring over naar de leiding”, besluit Lieselotte.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier