KRNSO viert 150-jarig bestaan met nieuw Olympisch nummer en gala

Het feestprogramma van 150 jaar KRNSO werd voorgesteld in het Fort Napoleon. Het bestuur van KRNSO: John Vansteenkiste, voorzitter Danny Deweert, manager Guy Vansteenkiste, Eddy Puystjens, Eline Vanloocke, Dirk Lingier.© (Foto FRO)
Het feestprogramma van 150 jaar KRNSO werd voorgesteld in het Fort Napoleon. Het bestuur van KRNSO: John Vansteenkiste, voorzitter Danny Deweert, manager Guy Vansteenkiste, Eddy Puystjens, Eline Vanloocke, Dirk Lingier.© (Foto FRO)
Redactie KW

De Koninklijke Roei- en Nautische Kring Oostende, gekend als de ‘Sport Nautique’ of ‘Roeiclub’ viert dit jaar het 150-jarig bestaan van de vereniging. Er is een feestweek gepland van 21 tot en met 29 augustus. In oktober volgt nog het galafeest. Dit werd gisteravond voorgesteld ter gelegenheid van de vergadering van de ‘Roeispoane’, de businessclub van KRNSO met meer dan 30 leden.

De grote feestweek wordt ingezet op zaterdag 21 augustus met een internationale regatta, met deelname van 8-boten uit alle ons omringende landen. Het wordt een spectaculaire regatta zoals vroeger, in Engeland, het mekka van de roeisport.

Diezelfde ploegen worden op zondag 22 augustus ook uitgenodigd om deel te nemen aan de 1ste Ostend Port Beach Sprint Rowing. ‘Beach Sprint’ (roeien in zee) wordt in 2028 een nieuwe Olympische discipline en KRNSO heeft de primeur om als eerste een internationale wedstrijd Beach Sprint te organiseren.

De volledige pers zal in Oostende aanwezig zijn om kennis te maken met die nieuwe sport: in duo vertrekken op het strand (wellicht aan de Oosteroever), lopen naar de waterlijn en een parcours roeien in zee, om dan terug te keren naar het strand.

Van 23 tot 25 augustus volgt dan de Kwaremont Container Cupwedstrijd. Bekende sporters van Oostendse clubs mogen het opnemen tegen de roeiers, die bekend staan als de meest veelzijdige atleten.

Dinsdag 24 augustus is voorbehouden voor een grote bloedinzamelactie, in samenwerking met Het Rode Kruis Vlaanderen. De organisatoren mikken op minstens 150 bloeddonoren. Op woensdagavond nodigt Business Club De Roeispoane een bekende Olympische coach (na de Spelen in Tokio) uit in het lokaal. Donderdag 26 augustus komt de jeugd aan bod met een fuif en op zaterdag 28 augustus volgt de zilveren jubileum-editie van de Walvissloepenrace voor bedrijven, met minstens 25 ploegen en een aantal vedetten uit de sport- en muziekwereld.

Op zondag 29 augustus is een Family Happening gepland. Iedereen, oud-roeiers en sympathisanten, is welkom voor een gezellig samenzijn om, aan de hand van oude foto’s, dierbare herinneringen op te halen. Ook op dinsdag 24 en donderdag 26 augustus wordt gratis roei-initiatie voor jong en minder jong aangeboden en om het jubileumjaar af te sluiten, wordt een galabal georganiseerd.

“Op 9 oktober volgt de apotheose van ons feestprogramma 150 jaar KRNSO”, vertelt manager Guy Vansteenkiste. “In een reusachtige tent, stijl Cirque du Soleil, organiseren we een grandioos galafeest, met een galadiner en verrassingsoptreden en daarop aansluitend een dansavond. We hebben nu al 250 inschrijvingen. De opbrengst van alle festiviteiten zal besteed worden aan de bouw van een nieuwe botenloods. We hebben nood aan nieuwe boten om onze jonge atleten de kans te geven zich voor te bereiden op de Beach Sprint, de nieuwe discipline op de Olympische Spelen van 2028, in Los Angeles.” (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier