Koninklijke Stadsfanfaren Izegem repeteren in vroegere turnzaal omdat het veiliger is

De muzikanten blazen het stof uit hun instrumenten. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

De Koninklijke Stadsfanfaren hebben hun lokaal in de Dirk Martenslaan, maar verhuizen tijdelijk naar een nieuwe locatie. De voormalige turnzaal van het Sint-Jozefscollege wordt hun nieuwe repetitieruimte zolang de huidige coronamaatregelen van kracht zijn.

De cultuursector had het de afgelopen maanden helemaal niet gemakkelijk. Stilaan hopen we ons normale leven opnieuw te kunnen oppikken, maar voor de muziekverenigingen is dat geen evidentie. “Wij zitten al ettelijke maanden thuis, zonder dat we konden repeteren”, legt Hans Demeurisse, dirigent van de Koninklijke Stadsfanfaren, uit. “De maatregelen voor muzikanten – en al zeker voor blazers zoals wij – zijn niet min. Je moet per muzikant voldoende plaats voorzien en dat is 4 vierkante meter per persoon. Zo zitten de mensen niet te dicht bij elkaar. Als je dus een relatief groot aantal muzikanten hebt, dan heb je ook een grote ruimte nodig natuurlijk. We hebben een mooi repetitielokaal in de Dirk Martenslaan, maar zelfs dat bleek echt te klein om de hele groep een plaats te geven. We moesten dus op zoek naar iets anders.”

Dank aan KSA Izegem

De muzikanten vonden dat ze al lang genoeg niet gemusiceerd hadden en besloten op zoek te gaan naar een alternatieve repetitieruimte. “We hadden een grote ruimte nodig en zijn zelf beginnen nadenken. Via via kwamen we bij de voormalige turnzaal van het Sint-Jozefscollege in de Meensestraat uit. Die ruimte bleek groot genoeg en we vonden de mensen van KSA Izegem bereid om de ruimte even ter beschikking te stellen. Daar zijn we hen uiteraard erg dankbaar voor. Bedoeling is dat de KSA hier binnenkort verbouwingswerken uitvoert, maar voorlopig kunnen wij dus terecht in deze zaal, een meevaller voor ons!”

Dinsdag repeteerden de muzikanten van KSFI voor het eerst in de turnzaal. “We hebben de zaal dit weekend klaargezet en zijn nu blij dat we ze in gebruik kunnen nemen. Ze biedt plaats aan 49 muzikanten en ikzelf als dirigent en dat is meteen ook het maximum waar muziekverenigingen zich moeten aan houden. Voorlopig zijn we met een mindere bezetting omdat heel wat muzikanten nog op vakantie zijn, maar binnenkort is dat hier volle bak.”

“Op dinsdag repeteren we van 20 tot 22 uur en op zondagmorgen repeteren BBKSFI en ons Jeugdordkest Euphonia hier tussen 10 en 12 uur.” weet Hans. “Alle omwonenden kregen een brief in de bus om ons voor te stellen en onze nieuwe buren op de hoogte te brengen. Wij zijn erg blij dat we na zo een lange tijd opnieuw ons muzikaal ei kwijt kunnen!” (MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.