Koninklijke Stadsfanfaren Izegem musiceren weer samen

Coronaproof repetitie bij de Stadsfanfaren in Izegem. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

De Koninklijke Stadsfanfaren Izegem hadden zich het voorjaar helemaal anders voorgesteld. Van de ene dag op de andere zat repeteren er niet meer in en ook verschillende wedstrijden en optredens konden niet meer plaatsvinden. De fanfare nam intussen maatregelen om toch weer te kunnen repeteren.

15 maart zou een belangrijke dag worden voor de Koninklijke Stadsfanfaren in Izegem. Het Vlaams Open Fanfarekampioenschap stond al ettelijke maanden in de agenda van de muzikanten, maar het virus zorgde voor een annulatie van het evenement. Een serieuze streep door de rekening van de muzikanten en van dirigent Hans Demeurisse. “Op donderdag 12 maart wisten we dat het concours niet zou plaatsvinden. Geen leuk nieuws om te horen, maar veiligheid gaat voor natuurlijk. We waren ons al maanden aan het klaarstomen voor de wedstrijd, hadden in de weken voordien meerdere keren per week gerepeteerd en dan is de annulatie een bittere pil om te slikken”, geeft Hans toe.

“Nu, uitstel is natuurlijk geen afstel, maar het blijft niet plezant. Intussen weten we dat het concours plaatsvindt op 15 maart 2021. Het is dus nog even wachten.”

Tussen midden maart en begin juli hadden de muzikanten niet meer samen gemusiceerd. Op 1 juli wijzigden de maatregelen opnieuw waardoor repeteren wel weer kan. “Zondag al startte de jeugd, dinsdag was het de beurt aan de overige muzikanten. We moeten twee meter afstand respecteren. Per vier vierkante meter is één muzikant toegelaten. Op die manier kunnen 26 muzikanten aan de slag in ons lokaal. Mensen die tot dezelfde bubbel behoren, mogen wel naast elkaar zitten”, legt de dirigent uit.

Trommelaars

Het is een huzarenstukje om alles geregeld te krijgen. “Wie komt repeteren moet zich vooraf aanmelden. Door de vakantieperiode kwamen dinsdag niet meer dan 26 mensen opdagen, maar anders zullen we een keuze moeten maken. Mochten de maatregelen tegen het najaar niet versoepelen dan moeten we kijken om in aparte groepen te repeteren of in een sportzaal. Maar ook dat zal helemaal niet evident zijn.”

Gilles Demeurisse, zoon van Hans, is dirigent van Euphonia, het jeugdorkest van KSFI. “Het was niet evident om zomaar opnieuw op te starten. We waren wel goed voorbereid. Zo is er eenrichtingsverkeer en letten we volop op de handhygiëne. Iedereen moet binnenkomen via een zij-ingang en dan via de hoofdingang weer naar buiten gaan. De muzikanten zetten de kist van hun instrument naast zich. We hebben onze stoelen in het lokaal ook zo gezet dat we rekening houden met de nodige afstand.”

Uitstel is geen afstel maar het is natuurlijk niet plezant

Het trommelkorps van de Stadsfanfaren kon al vroeger weer aan de slag. Instructeur Luc Vandeputte was blij om zijn trommelaars opnieuw te zien. “We hebben er een buitenrepetitie opzitten en dat ging eigenlijk goed. Wij konden al vroeger van start gaan omdat we geen blazers zijn. Daarnaast repeteerden we buiten op de parking van ons lokaal, dus zo beperkten we het besmettingsrisico zoveel als mogelijk. Iedereen was blij om eens opnieuw samen te trommelen, het was een blij weerzien!”

CD

Het coronavirus strooide niet enkel roet in het eten van het fanfarekampioenschap. “We hadden verschillende optredens op het programma staan die niet konden plaatsvinden. Zo zouden BBSKFI, dat zijn onze jongste muzikantjes, en Euphonia in april een concert geven, maar dat hebben we moeten schrappen. We zouden begin juli ook met de jeugd naar Utrecht trekken op concertreis, maar ook daar komt voorlopig niks van. Spijtig allemaal, maar het is niet anders.”

Eind vorig jaar nam de fanfare nog een cd op, ‘Spirit of the Terra Nova’. “De verkoop loopt door gebrek aan sociaal contact en mondelinge reclame toch iets moeizamer. We hebben momenteel nog een aantal exemplaren liggen, dus wie interesse heeft, kan dat zeker laten weten”, lacht Gilles.

Opnieuw samen spelen mag hopelijk snel weer en dan weten ze bij KSFI wat gedaan. “We hebben heel wat muzikanten die tijdens de crisis volop bleven oefenen en spelen, maar er zijn ook wat muzikanten die van een muzikale pauze genoten. Het zal dus weer wennen worden om iedereen opnieuw op hetzelfde niveau te krijgen. Nu, dat lukt wel. We hebben tijd om er rustig weer in te komen. Op 22 november hebben wij opnieuw een concert op onze agenda en dat in cultuurhuis De Leest. We hopen dat het optreden zal kunnen plaatsvinden”, vertelt Hans. “We kunnen desnoods opteren voor twee concerten voor kleinere groepen zodat we zoveel mogelijk mensen mogen verwelkomen. Nu hopen we eerst dat we snel mogen repeteren. Als we ons met zijn allen aan de maatregelen houden, dan moet dat lukken.” (MV)

Opgericht in: 1806

Voorzitter: Luc Goutsmet

Ledenaantal: ongeveer 120

Lokaal: Dirk Martenslaan 15/1

Hans Demeurisse mag zich sinds 1991 dirigent noemen van de fanfare. Daarnaast bestaat de vereniging uit het trommelkorps met instructeur Luc Goutsmet, kunnen de kleinste muzikantjes terecht bij BBKSFI en dirigent Willem Maertens om dan door te stromen naar jeugdorkest Euphonia met dirigent Gilles Demeurisse. KFSI heeft tal van verschillende prijzen op haar palmares en musiceert op het hoogste niveau.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.