Koninklijke Snoezepoezen Ieper vieren in 2021 60-jarig bestaan

Afgelopen vrijdag zijn de repetities bij de Snoezepoezen heropgestart. De dansen werden aangepast zodat er voorlopig geen fysiek contact is tussen de meisjes. (foto TG)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Volgend jaar mogen de Koninklijke Ieperse Snoezepoezen hun 60ste verjaardag vieren, maar door het coronaspook is het nog maar de vraag of ze wel zullen kunnen optreden. De meisjes en dames laten het niet aan hun hart komen en repeteren sinds vorige week vrijdag opnieuw met even veel enthousiasme en discipline als tevoren, weliswaar in openlucht. “We hebben onze dansen aangepast zodat er geen fysiek contact is”, zegt voorzitter Carla Vannieuwenhuyze.

De Snoezepoezen kregen de titel Koninklijke Snoezepoezen in 2011, toen ze hun gouden jubileum mochten vieren.

“De Snoezepoezen zijn ontstaan in 1961 doordat de Nederlandse stad ‘s Hertogenbosch het kattenorgel schonk aan Stad Ieper. Daar hoorden dansende katten bij. Burgemeester Dehem vroeg aan juffrouw Dael, die toen leidster was van zang- en dansgroep Winde, of zij kon zorgen voor dansende katten. Waarna juffrouw Dael de groep oprichtte”, vertelt Carla Vannieuwenhuyze, die als sinds 1987 Snoezepoes is en in 2000 de fakkel van Denise Dael overnam.

De eerste groep bestond uit acht à tien meisjes. Het jaar voor we onze 25ste verjaardag vierden, kwam koning Boudewijn naar Ieper voor de Kattenstoet en kregen alle Snoezepoezen een rode roos. Bij het zilveren jubileum het jaar erop kwam het zilveren kroontje erbij. Bij de volgende Kattenstoet maakten we van de rode roos een klaproos, het symbool van de vredestad. Vroeger was dat in papier, dus heel fragiel. Met onze 50ste verjaardag schreven we een wedstrijd uit om nieuwe oortjes en nieuwe bloemen te ontwerpen. Sindsdien zijn de bloemen van stof en veel gemakkelijker te onderhouden.”

Ambassadrices

De Snoezenpoezen hebben momenteel een 30-tal leden. Het bestuur bestaat uit voorzitter Carla Vannieuwenhuyze, secretaris Vera Vannieuwenhuyze, Patrick Vandermeersch, Jef Verschoore, Noëlla Desmedt en Gwendy Moentjens. “Als ambassadrices van stad Ieper zijn we al veel naar het buitenland geweest. In 2000 trokken we bijvoorbeeld met een delegatie van de stad naar het World Arts Festival Sakai in Japan. De Kattenstoet blijft echter altijd het hoogtepunt. Zelfs geroutineerde Snoezepoezen hebben er zenuwen voor.”

“In de Kattenstoet hebben we drie groepen. Allereerst De Snoezepoezen zelf, maar er is ook een groep met ex-Snoezepoezen. Toen we op onze 50ste verjaardag onze koninklijke titel kregen, waren de ex-Snoezepoezen uitgenodigd. Op die reünie was er veel goesting om nog eens te dansen. Er werd weer gerepeteerd en toen regisseur Bart Cafmeyer vroeg of ik voor nog een groep kon zorgen op de Kattenstoet het jaar erop, heb ik onmiddellijk ja gezegd. Sindsdien treden de ex-Snoezepoezen op als de poppydames met paraplu’s in de Kattenstoet. Dan hebben we ook nog de jonge meisjes die pas beginnen met de opleiding. Soms is het moeilijk om hen onmiddellijk in te plannen bij de Snoezepoezen zelf. Vandaar dat ze deelnemen met een aparte groep.”

“Wij aanvaarden iedereen die wil Snoezepoes worden. Er moet ook geen voorkennis van ballet of dans zijn. Iedereen is welkom. Meestal is dat vanaf 12 jaar, maar jonger is ook geen probleem. Wij proberen ze zo snel mogelijk op te leiden tot Snoezepoes. Wie geïnteresseerd is, mag gerust contact met mij opnemen. Of naar een repetitie komen op vrijdagavond.”

“Jongens zijn ook altijd welkom, maar dat zien we weinig. In heel ons bestaan zijn er twee jongens bij de Snoezepoezen geweest, maar ze hebben snel weer afgehaakt. Een maximumleeftijd is er ook niet. Iedereen voelt wel aan wanneer het tijd is om Snoezepoes af te zijn. Meestal blijft de microbe echter hangen en sluiten ze zich aan bij de ex-Snoezepoezen. Ons oudste ex-Snoezepoes daar is intussen in de zeventig.”

De Snoezepoezen repeteren elke week op vrijdagavond van 7 tot 8 uur. De eerste normale repetitie sinds de lockdown was afgelopen vrijdag gepland in het Perron, maar omdat de groep te groot was moesten Carla en co uitwijken naar een open terrein bij het Kruitmagazijn.

Hechte vriendengroep

“Vanaf de start van de lockdown zijn we onmiddellijk gestopt met de repetities. Onze repetitieruimte in het Perron ging ook dicht. In juli waren er versoepelingen en dan hebben we enkele repetities gedaan in openlucht aan de Esplanade.”

“Eind juli werden de maatregelen weer verstrengd. Aangezien we ook enkele meisjes hebben die werken in de zorg, namen we geen risico en gelastten we alles weer af. We hadden ook geen optredens meer in het vooruitzicht.”

“Afgelopen vrijdag zijn we voorzichtig heropgestart. Wij hebben de dansen aangepast zodat er voorlopig geen fysiek contact is tussen de meisjes. Normaal draaien ze rond elkaar, of geven ze elkaar een hand, maar dat zullen we dus veranderen. We zullen ook nieuwe dansen aanleren waarbij we met dat gegeven zullen rekening houden.”

Na zo’n lange afwezigheid, waren de Snoezepoezen duidelijk enthousiast dat ze weer samen konden dansen. “Het is ook een hechte vriendengroep. De Snoezepoezen blijven altijd in je leven, zeggen ze. Eens Snoezepoes is altijd Snoezepoes. Ze blijven daaraan vasthangen. Het blijft altijd een uitdaging met de vriendschap die je hebt voor elkaar, om in groep een mooie prestatie na te streven met perfectie.”

“We proberen ook nieuwe meisjes snel te integreren in de groep, zodat ze zich goed voelen. Met de corona voelde je dat dit sociaal contact werd afgesneden met een schaar, maar in de interne groep op sociale media zag je wel dat ze bleven contact zoeken.”

Hoop op Kattenstoet

“We hopen dat alles snel weer normaal wordt. Volgend jaar bestaan we 60 jaar. We waren al aan het nadenken wat we konden doen om dat te vieren, maar die plannen zitten even in de koelkast. We wachten af wat er allemaal wel of niet zal kunnen, want we denken dat we nog niet direct grote evenementen zullen kunnen organiseren.”

” Natuurlijk hopen we dat de Kattenstoet kan doorgaan. Ook al is dat nog onzeker, we zullen ons zeker voorbereiden en klaar zijn als het zover is”, besluit Carla Vannieuwenhuyze.

Bio Snoezepoezen

Ontstaan in: 1961

Aantal leden: 30

Voorzitter: Carla Vannieuwenhuyze.

De Snoezepoezen zijn uniek in de wereld en specifiek verbonden aan Ieper. “We zijn een dansgroep die geschoeid is op klassiek ballet, maar omgevormd is naar straatballet zodat we kunnen meedoen aan stoeten en evenementen”, vertelt Carla. “Tijdens de Kattenstoet brengen we altijd een nieuwe dans. Tussendoor leren we andere dansen die heel anders zijn dan de typische snoezepoezendans.”