Koninklijke Oostendse Turnvereniging Noordzee: “We kunnen nog drie weken volop turnen”

Kleuterturnen met Mercedes Willems, Doreen Geselle, Yentl Steensens en Kristel Boeyden.© (Foto FRO)
Kleuterturnen met Mercedes Willems, Doreen Geselle, Yentl Steensens en Kristel Boeyden.© (Foto FRO)
Redactie KW

Dankzij de Koninklijke Oostendse Turnvereniging Noordzee hebben duizenden jongeren, de voorbije decennia, de weg gevonden naar de turnzaal. In 1976 telde de KOTV Noordzee 1.100 leden. In 2007 werd het 80-jarig bestaan gevierd met 792 leden. Jaarlijks kende de turnshow een groeiend succes. Door de grote belangstelling werd het turngala in 2008 zelfs tweemaal gebracht.

Dertien jaar later is de Koninklijke Oostendse Turnvereniging Noordzee nog steeds heel actief. De coronamaatregelen hebben hard ingehakt op het verenigingsleven en ook op het reilen en zeilen binnen de turnclubs. De afdelingen met jongeren, volwassenen en senioren kwamen, met uitzondering van september en de helft van oktober, nauwelijks in actie. De kinderen mochten, dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers en trainers, blijven turnen in kleine bubbels.

Nog drie weken normaal

“Elk nadeel heeft zijn voordeel”, weet Kristel Boeyden (54), bestuurslid en technisch verantwoordelijke van KOTV Noordzee. “De jongeren en de volwassenen bleven op hun honger zitten en misten maandenlang de gezellige sfeer van trainingen en optredens. Vooral het sociaal contact was ver te zoeken en kon niet opgelost worden met de online turn- en danslessen. Het is een periode om vlug te vergeten. Gelukkig is er nu een versoepeling, waardoor we het ‘rotjaar’ toch nog met een goed gevoel kunnen afsluiten. Alle afdelingen, van dans tot gym voor volwassenen, worden opgestart, ook al is het maar voor drie weken maar daar zal iedereen dubbel en dik van genieten.”

Kidies en Gymtopia

De kleuters en de kinderen hebben wel een positief turnjaar achter de rug, zonder onderbreking van de trainingen. Sommigen moesten kiezen tussen twee hobby’s, maar de meeste leden zijn gebleven.

“Onze jongste afdelingen bleven enthousiast draaien op niveau. Op het eind van de maand juni worden kleuterbrevetten ‘dans en beweging’ afgenomen. Zo worden de kindjes getest en individueel extra in de verf gezet, in aanwezigheid van hun ouders. Dat maakt het voor iedereen aangenaam en spannend.

Turnen is een passie. Dat hebben onze leden een jaar lang gemist!

Voor het kleuterturnen volgen we KIDIES, het nieuwe turnprogramma van de GymFed. Het concept is vooral afgestemd op de leeftijd en het individueel talent. Eerst heb je de basis, eerste, tweede en derde kleuterklas. Die komen één keer per week. Niveau vier wordt gevormd door de ‘betere bewegers’, met twee trainingen per week. Grote talenten kunnen dan eventueel doorgestuurd worden naar de afdeling precompetitie.

90-tal kleuters

Via het traject Gymtopia voor zeven- en achtjarigen worden alle kinderen verder begeleid. Per leeftijd hebben we drie niveaus: A, B en C. A is vooral afgestemd op recreatief turnen, B en C zijn meer precompetitiegericht. Pas vanaf negen jaar moet de keuze gemaakt worden welk niveau en welke discipline de jonge turners willen verder zetten. Bij KOTV Noordzee beschikken we over sterke afdelingen bij toestelturnen, dubbele mini-trampoline, acrogym en demo-turnen, een combinatie van meerdere disciplines.

“Het nieuw systeem van begeleiding en training voor onze jongste leden is vooral gericht op een brede opleiding”, legt Kristel Boeyden uit. “Op jonge leeftijd moet de basis zo breed mogelijk blijven. Tot en met acht jaar wordt van alles geproefd en uitgetest. Pas vanaf negen jaar wordt gedifferentieerd en gespecialiseerd. Valt de gekozen discipline niet mee, dan kunnen de gymnasten nog steeds terecht in een andere richting. Het is meteen een positieve maatregel om de vroegtijdige drop-out uit het turnen te voorkomen.”

Turnen, onze passie

Om de coronaperiode te vergeten, worden alle afdelingen tot begin juli weer verwacht voor de trainingen. De competitiegymnasten (toestel, dubbel mini en demo) gaan ook door tijdens de vakantie. De afgelopen maanden werd alleen individueel thuis getraind, eventueel met deelname aan digitale wedstrijden. (FRO)