Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Vleteren: “Blijven hangen na de repetitie kan nu niet”

Tijdens de repetities met coronamaatregelen zitten alle muzikanten op twee meter van elkaar. (foto RV)
Redactie KW

In 1848 zag de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Vleteren het levenslicht. De coronacrisis zorgde ervoor dat repetities en concerten maandenlang niet konden doorgaan, maar nu is de harmonie terug. Op vrijdag 21 augustus repeteerde de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Vleteren voor het eerst weer na een klein halfjaar in OC De Sceure.

“We beschikken over een trommelkorps, een jeugdensemble om de jonge muzikanten op te leiden en een grote harmonie”, zegt voorzitter Bart Sampers (33) uit Vleteren. In 2015 werd Bart voorzitter. “Toen ik vijf jaar geleden voorzitter werd, was dat voor mij een hele eer, het vertrouwen krijgen van leden en bestuursleden. De vereniging was op dat moment in gezonde conditie. Er was een mooi aantal leden met een interessante mix van generaties. Het is mijn doel om dat in stand te houden en gelukkig hebben we ervaren en gemotiveerde bestuursleden, dirigenten en toffe muzikanten die hier graag aan helpen meebouwen.”

Voorzitter Bart is van toen hij tien jaar was lid van de harmonie. “De harmonie heeft mij voor een stuk gevormd tot wie ik nu ben. Op mijn 10de ben ik gestart als trommelaar en volgde ik notenleer. Trommelen was meteen mijn ding, notenleer was met ups en downs, want we maakten het er soms nogal bont. Door in het jeugdensemble het plezier van het samenspelen te ontdekken, zette ik door en kon ik de instrumentlessen succesvol afronden.”

KH Sint-Cecilia Vleteren telt in totaal een 70-tal leden, waarvan 37 vrouwelijke en 33 mannelijke leden. “De jongste zijn 12 jaar de oudste zijn 70-plussers, een unieke mix. De leden zijn voor het grootste deel afkomstig van Vleteren aangevuld met enkelen uit naburige gemeentes. Iedereen is er welkom. Onze eigen muziekschool zorgt voor de instroom van nieuwe muzikanten.”

Geen muziekkamp

Ook bij KH Sint-Cecilia Vleteren gooide de coronacrisis roet in het eten. “Op 6 maart was onze laatste repetitie. Toen dachten we nog dat we drie weken later op muziekkamp zouden gaan, helaas werd naast het kamp ook ons lenteconcert afgelast en de jaarlijkse dorpsfeesten die we normaal opluisteren zijn ook geannuleerd. Op vrijdag 21 augustus was onze eerste repetitie in ons repetitielokaal in OC De Sceure, een klein halfjaar na de onverwachte onderbreking door corona”, vertelt Bart.

Op donderdagavond repeteert het jeugdensemble en op vrijdagavond de grote harmonie en de trommelaars. Op verschillende weekavonden zijn er ook instrumentlessen. “Een gewone repetitie, in tijden zonder corona, start om 20 uur. Halverwege is er een pauze rond 21 uur en om 22 uur zit de repetitie erop. Dat wil niet zeggen dat iedereen meteen naar huis gaat. Er is een goede groepssfeer waardoor het al snel wat later kan uitvallen. Ik heb de ‘ondankbare’ taak om het lokaal af te sluiten waardoor ik altijd tot de laatste moet blijven maar ik doe dit dan ook met veel plezier”, zegt Bart.

“Een repetitie mét coronamaatregelen ziet er helemaal anders uit. Muzikanten komen aan met hun mondmasker op, worden een voor een naar binnen geroepen in een specifieke volgorde en moeten meteen naar hun stoel gaan. Er is minimum twee meter afstand tussen de stoelen en elke stoel heeft een nummer. De muzikant moet een condensdoek op de grond leggen, neemt het instrument vast en daarna mag het mondmasker af. Er is geen pauze en even blijven hangen na de repetitie is ook not done.”

Toegankelijke muziek

“We luisteren kermissen op of we brengen een muzikale noot bij de opening van bijvoorbeeld een dorpskern. Plechtigheden zoals Wapenstilstand op 11 november en het verwelkomen van de Sint staan jaarlijks op onze agenda. We mochten de laatste jaren enkele huwelijken van onze eigen muzikanten opluisteren, dat is telkens een topervaring geweest”, vertelt Bart.

“We brengen toegankelijke muziek voor harmonie en hebben al heel diverse werken gespeeld, van Franse chansons, naar marsmuziek tot filmmuziek. Ons lenteconcert moest trouwens een filmconcert worden, maar misschien kunnen we dit thema volgend jaar wel hernemen. Daarnaast staan we ook open voor componisten à la Phillipe Sparke en Benjamin Yeo die technisch wat moeilijker zijn, maar ook zeer aangenaam voor de luisteraars.”

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Vleteren organiseert ook jaarlijks enkele eigen evenementen. “In januari organiseerden we al voor de 25ste keer ons kip-aan-het-spit festijn, dan voeden we een 1.000-tal monden. In april gaat de harmonie op kamp, daar worden de vriendschapsbanden nog beter aangehaald, iets waar jong en oud telkens naar uitkijkt. In mei spelen we ons lenteconcert en in september een aperitiefconcert. We sluiten het jaar af met het feest ter ere van onze patrones Sint-Cecilia waar iedereen graag de beentjes eens losgooit.”

Opgericht in: 1848

Voorzitter: Bart Sampers, sinds 2015

Repetitielokaal: OC De Sceure

Aantal leden: 70. 37 vrouwen en 33 mannen. Het jongste lid is 12 jaar, oudste lid is 70 jaar.