Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia tijdelijk in nieuw lokaal

De harmonie is het stadsbestuur erg dankbaar dat ze tijdelijk in het Vroonhof kan repeteren. © MICHAEL DEPESTELE MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De koninklijke Poperingse harmonie Sint-Cecilia is verheugd om opnieuw volwaardig te kunnen musiceren. Voortaan kunnen de muzikanten repeteren op de bovenverdieping van het oude hoofdgebouw op de Vroonhofsite. En dat tot hun lokaal in De Kring opnieuw klaar is.

“Wegens de coronamaatregelen – waarbij een afstand van twee meter tussen de blazers gegarandeerd moest worden – week de harmonie voor haar repetities uit naar de Sint-Bertinuskerk. Sinds 1 september echter, mogen verenigingsactiviteiten terug binnen georganiseerd worden zonder restricties. Voor onze harmonie is deze versoepeling een immense opluchting: de onderlinge afstand zorgde voor muzikale uitdagingen en bovendien mochten er maximaal 50 muzikanten aan de repetities deelnemen”, zegt bestuurslid Brecht Merlevede.

“Sinds 10 september vinden de repetities plaats op de Vroonhofsite, waar het stadsbestuur enkele lokalen ter beschikking stelt voor de harmonie omdat De Kring, waar het voormalig repetitielokaal gevestigd was, gerenoveerd wordt. Eens ons vroegere lokaal in De Kring afgewerkt is, kunnen we weer daar terecht. De laatste repetitie in De Kring dateert al van juni 2016. Sindsdien vond de harmonie ook al een tijdelijke stek in De Speelveugel, nabij het speelplein in de Veurnestraat. Maar dat was niet echt ons ding. Door de grote groei van de vereniging en de beperkingen die De Speelveugel met zich mee bracht, is de harmonie het stadsbestuur erg dankbaar dat ze tijdelijk in het Vroonhof terecht kan”, aldus nog Brecht Merlevede.

Samenspel

Om dat te vieren, werd de eerste repetitie bijgewoond door burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) en schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V), samen met ‘Marraine’ Rita Notebaert. Achteraf had een receptie plaats. Luc Depoorter, die voorzitter is van de Harmonie sinds 2008: “Sinds corona hebben wij het heel moeilijk gehad. Een harmonie moet ‘in harmonie met elkaar’ kunnen spelen. En dat is een groot verschil met iedere muzikant die thuis alleen zit te oefenen. Er moet samenspel zijn en we moeten elkaar kunnen horen. Onze harmonie bestaat uit het jeugdensemble Précilia, het trommelkorps en de eigenlijke harmonie met 75 muzikanten. Alles samen hebben we 120 leden. Maar tijdens de coronamaatregelen mochten we slechts met 50 muzikanten samen spelen in de kerk. Toch hebben we die periode goed doorstaan. In dit lokaal in het Vroonhof komen binnenkort gordijnen voor de geluidsisolatie en een betere akoestiek. Onze grote instrumenten zoals de pauken en geluidsinstallaties voor de gitaren kunnen er tijdens de week ook blijven staan.” “Maar een van de bijzonderste aspecten van onze vereniging is het sociaal contact van een hechte vriendengroep onder elkaar. De leden komen elke vrijdagavond samen om hun zelfde passie te delen: muziek. En dat moet kunnen zonder beperkingen”, aldus de voorzitter.

Op voorstel van dirigent Björn De Kock werd in september 2008, bij zijn aanstelling, opnieuw van start gegaan met een jeugdensemble: Précilia. Allerhande genres komen aan bod: van licht klassiek over filmmuziek tot pop en rock: voor elk wat wils dus. Elke beginnende muzikant, jong en oud, kan reeds vanaf het tweede jaar instrument (L3) komen mee repeteren om zo de smaak te pakken te krijgen om op een ongedwongen en ontspannen manier in groep te leren musiceren. De jeugdharmonie repeteert elke vrijdagavond van 18 tot 18.45 uur.

Elke vrijdagavond van 18.45 tot 19.45 uur repeteren de trommelaars en de klaroenen in het repetitielokaal. Heel geregeld wordt er ook buiten geoefend om de combinatie van trommelen en marcheren onder de knie te krijgen. Om 20 uur is het dan de beurt aan de eigenlijke harmonie.

De Kring

De harmonie bestaat al sinds 1829. In 1870 werd de ‘Cercle Catholique’ opgericht, die later De Kring werd. De Harmonie had er altijd haar repetitielokaal. In 1973 werden Gery Plancke en Rita Notebaert de uitbaters van De Kring en dus ook van de repetitieruimte boven. Toen zij ermee stopten in 2016, mocht de harmonie het lokaal verder gebruiken. Later werd uitgeweken naar de feestzaal. Maar het stadsbestuur kocht de gebouwen van De Kring, om die grondig om te bouwen tot lokalen voor verenigingen. Dit vergt echter enorme verbouwingen naar toegankelijkheid toe, onder meer door de installatie van een lift, de vernieuwing van de elektrische en sanitaire installaties enz.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.