Koninklijk Sportkomitee Heule bestaat 75 jaar

Het Koninklijk Sportkomitee met schepen Arne Vandendriessche. © (foto JVGK)
Redactie KW

Het Sportkomitee werd in 1945 door een groep vrienden opgericht met als doel jaarlijks wielerwedstrijden te organiseren. In plaats van bloemen te geven aan de winnaars, werden ze deze keer zelf in de bloemen gezet.

Vijftig jaar lang organiseerde het Koninklijk Sportkomitee wedstrijden voor beroepsrenners. Vanaf 1995 schakelden ze over naar wedstrijden voor elite zonder contract en beloften.

Enkele bekende winnaars op de erelijst zijn flandrien Briek Schotte, André Noyelle, Rolf Sorensen, Hendrik Redant en Bo Hamburger.

Door de jaren heen heeft het Koninklijk Sportkomitee al een aantal voorzitters gehad. In 1945 was Georges Vandecasteele voorzitter, daarna was het de beurt aan Norbert Bossuyt (1955), Valère Vandecasteele (1959) en Karel Lecot (1991). Sinds 2010 mag Pieter Soens zich voorzitter noemen.

Het huidige bestuur bestaat naast Pieter Soens uit ondervoorzitter Stan Callens, meter Ingrid Moulin, secretaris Jean-Pierre Deflo, penningmeester Luc Decoutere, Erik Desfossez, Patrick Depuydt, Geert Callewaert, Nic Cattebeke, dr. Alexander Seurinck, Robbe Dupont, Steven Vanneste, Jurgen D’Heer en erevoorzitter Karel Lecot, ereondervoozitter Omer Soubry, erelid Willy Denys en dr. Frans Vandenbogaerde.

koers in de kerk

Tijdens de openingsspeech van de huldiging in het stadhuis haalde schepen van sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) nog een memorabele anekdote boven. “Tijdens een wedstrijd was er ooit eens een commentator het verloop van de koers aan het bespreken met een draadloze microfoon. Tegelijkertijd was er een dienst bezig in de kerk. De microfoon van de kerk en van de wedstrijd bleken op dezelfde frequentie te zitten, waardoor de kerkgangers geen seconde van de koers misten. Pastoor Joseph Debaere kwam in zijn gewaad naar buiten om de organisatie toch vriendelijk te vragen om over te schakelen op een vaste microdraad, waardoor het probleem was opgelost.”

Dit jaar organiseert het Koninklijk Sportkomitee Heule twee wielerwedstrijden. Op zondag 3 mei vindt de Air-Cleaning Classic plaats en op zondag 13 september is er de 76ste Grote Prijs Valère Vandecasteele. (CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier