Knokke-Heist steunt plaatselijke carnavalsverenigingen met speciale ‘coronapremie’

© (Foto MM)
© (Foto MM)
Redactie KW

Knokke-Heist stelt alles in het werk om de 16 carnavalsverenigingen in de kustgemeente te helpen overleven. Het prijzengeld dat normaal wordt uitgedeeld tijdens de stoet, wordt dit jaar gebruikt om de verenigingen te steunen. Groepen met een grote praalwagen krijgen 4.000 euro, die met een kleinere kar 2.665 euro. “Carnaval zit in het DNA van Heist. Die mensen zijn er een heel jaar mee bezig. We willen die traditie niet verloren laten gaan”, zegt bevoegd schepen Jan Morbee (GBL).

Al eind augustus vorig jaar hakte het gemeentebestuur van Knokke-Heist de knoop door: in 2021 zou er geen carnaval gevierd worden in de kustgemeente. Een beslissing die nu logisch klinkt, maar op dat moment relatief vroeg werd genomen. Toch was dat voor de carnavalisten nodig, zegt schepen Jan Morbee. Op die manier maakten ze geen extra overbodige kosten. Want dat carnavalsverenigingen het net zoals verenigingen in andere sectoren moeilijk hebben, staat vast. “Sommigen spraken al hun spaarcenten aan om te overleven”, zegt Morbee. “Als gemeentebestuur hebben we daarom beslist steun te bieden.”

Prijzengeld

Concreet ontvangen groepen met een grote praalwagen een bedrag van 4.000 euro. Verenigingen met een kleine praalwagen krijgen 2.665 euro. “Onze gemeente telt 16 carnavalsverenigingen. Carnaval zit in het DNA van Heist”, legt Jan Morbee uit. “Het prijzengeld dat we normaal uitreiken, gebruiken we nu om al die groepen financieel te steunen. Als gemeente willen we onze carnavalisten absoluut niet in de kou laten staan.” Morbee benadrukt dat carnaval veel meer is dan de stoet en een paar dagen feest. “De carnavalsgroepen zijn daar een heel jaar mee bezig. Kostuums moeten gemaakt worden, ze moeten een loods huren … Het vergt heel wat voorbereidingen én het brengt mensen samen. Het verenigingsleven is enorm belangrijk. Die traditie wilden we niet verloren laten gaan.”

2022

Bij het gemeentebestuur hopen ze dat de stoet in 2022 wél kan uitrijden. “Het financieel duwtje in de rug dat we nu geven, is voor die mensen ook een motivatie om te blijven doorzetten”, zegt Jan Morbee. Belangrijk: het zijn enkel de carnavalsverenigingen met maatschappelijke zetel in Knokke-Heist die recht hebben op de premie. “De groepen uit de buurgemeenten die ieder jaar trouw meestappen in de carnavalstoet van Heist, zullen voor een gelijkaardige ondersteuning moeten aankloppen bij hun eigen stads- of gemeentebestuur”, aldus Jan Morbee. “Hopelijk zijn die even mild als het bestuur van Knokke-Heist zodat deze verenigingen met gelijke wapens kunnen strijden bij hun deelname volgend jaar.”

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.