Knipoogje toont foto’s ineen andere dimensie

Lil Matthys, Roger Merchiers, Paul Provoost, Miranda Luyckx, Ludo Kindt, Joël De Jonghe en Peter Seys zijn de kernleden van Knipoogje vzw. Op de foto ontbreekt Jean-Marie Cloet.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Lil Matthys, Roger Merchiers, Paul Provoost, Miranda Luyckx, Ludo Kindt, Joël De Jonghe en Peter Seys zijn de kernleden van Knipoogje vzw. Op de foto ontbreekt Jean-Marie Cloet.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Ook na 46 jaar actieve werking blijft de Roeselaarse vzw Knipoogje mensen met een hart voor fotografie samenbrengen om kennis en ervaring te delen. De zalige kameraadschappen krijg je er in geschenkverpakking bovenop.

Om sociale contacten te bevorderen is Knipoogje midden de jaren 70 gegroeid als zijtak van de Bond van Grote en van Jonge Gezinnen. “In die periode had de Bond ook een dansclub, tennisclub, fietsclubs, een jeugdatelier en een eigen jeugdfilmclub”, weet de 77-jarige Ludo Kindt. “We startten als diaclub met 18 leden en dat aantal is stelselmatig blijven groeien tot ooit boven de 100. De eerste bijeenkomsten vonden plaats in het Gezinscentrum in de Wallenstraat 16. Daarna huisden we een tijdje in het nagelnieuwe gebouw van de Cera ABB op de Botermarkt. Dat was pure luxe. De projector kwam zomaar uit het plafond. Ze brachten onze drankjes aan tafel en we moesten niet afwassen”, lacht Ludo.

Medailles

“In het begin van de jaren 90 beleefden we onze topjaren. De fotocultuur was toen nog uitsluitend analoog. Kleinbeeldcamera’s waren op dat moment dé hebbedingen. Veel hobbyisten wilden het fotograferen onder de knie krijgen. De mensen zochten een middel om zich bij te schaven en op die manier vonden we elkaar. Onze vereniging had veel uitstraling, omdat we open stonden voor ieder creatief initiatief. We wonnen de Roeselaarse Cultuurtrofee en zelfs inspecteurs van het Vlaamse ministerie van cultuur kwamen naar onze voorstellingen kijken. Het leverde ons een paar gouden medailles op.”

Ludo is zelf al heel lang passioneel bezig met zijn hobby. “Soms vertellen beelden achteraf heel wat meer dan wat je op het moment zelf beleeft. Van in het begin was ik verzot op diaprojectie. Foto’s ontwikkelen vond ik veel te omslachtig. Ik wilde ook als kijker integreren in het beeld. Ik wilde het beleven. Je hoeft mij geen 300 dia’s te laten zien. Toon mij er een handvol en dan kunnen we daar eens over doorpraten. Leren selecteren, dat is nu net één van de belangrijkste doelstellingen van onze club.”

Gastspreker

Tijdens hun maandelijkse algemene vergaderingen is er vaak een demonstratie of komt er een gastspreker. “Niet elk lid heeft dezelfde interesses. Daarom splitsen we onze activiteiten op in deelwerkingen. Sommigen zijn bezig met Lightroom en digitale foto-verwerking. Daarnaast heb je ook de groep ACtief, de after classers van het CVO die bij ons geïntegreerd zijn. Een mooie fusie met vers bloed van mensen die al basiskennis hadden en dit met ons verder wilden delen. Bij ons heb je ook de AV-makers, de audiovisuele groep. Leden die zoeken naar de symbiose van muziek, geluid, tekst en foto’s, om dit dan in een video van enkele minuten te gieten. Zo participeren wij als enige Vlaamse club in het internationale Challenge 321, waarbij audiovisuals van maximum 200 seconden in competitie gaan.”

“Soms vertellen beelden achteraf heel wat meer dan wat je op het moment zelf beleeft”

Twee jaar geleden greep deze vereniging de kans om een lokaal in de Kokelaarstraat bij te huren. “We bouwden er een ruime fotostudio voor onze leden die er gratis en met begeleiding aan studiofotografie doen. Meerdere mensen denken dat ze bij Knipoogje een fotografiecursus kunnen volgen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. We proberen wel binnen ieders persoonlijke en technische mogelijkheden onze foto’s te optimaliseren naar vorm en inhoud. Fotografie is een rekbaar meervoud”, zegt Ludo.

High5

“Telkens zijn er nieuwe technische mogelijkheden en mentale perspectieven. De digitale fototechnieken scheppen vele creatieve mogelijkheden die we samen exploreren en exposeren. We proberen aan te bieden wat mensen thuis niet kunnen realiseren. Iedereen kan op zijn laptop bezig zijn met foto’s. Diezelfde foto op zes vierkante meter geprojecteerd zien, is wel een andere beleving. De grote meerwaarde van onze club is dat we foto’s in een andere dimensie tonen.”

“In de maand mei stellen we ‘High5’ tentoon op een UHDTV in de hal van De Spil. Vijf geprojecteerde foto’s per clublid. In februari presenteren wij al jaren ons fotofeest ‘Ooggetuige’ in de Komedie van De Spil. Door corona zijn al die initiatieven jammer genoeg afgelast. Tijdens deze periode hebben we wel ‘de foto van de maand’ gelanceerd. Zo zoeken we een maandwinnaar tussen de steeds verrassende en variante inzendingen. Onze groep is te groot om webinars te organiseren. Je mist hierbij de vlotte interactie. We willen, naast die steeds weerkerende kijk met een knipoogje, echt voelen wat er gezegd wordt en ook de kwinkslag ervaren.” (Koen Kerkaert)

Opgericht: 8 oktober 1975.

Voorzitter: Ludo Kindt.

Aantal leden: 88.

Website: www.knipoogje.be.

Activiteiten: algemene clubvergadering op eerste zondag van de maand. Deelwerkingen volgens interesses. Organiseren van tentoonstellingen en projecties zoals High5, KiekNu en OOGGETUIGE. Fotofun delen via website die ook als fotodatabank fungeert. Maandelijkse nieuwsbrief.

Lokaal: Kokelaarstraat 5, algemene vergaderingen in het Verzonken Kasteel in ARhus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.