KLJ Ruiselede staat te popelen om aan nieuw werkjaar te beginnen: “Nog steeds met vragen”

Luka Vanoverschelde en Glenn Vandeweghe. © RV
Redactie KW

Met veel goesting en vertrouwen start KLJ haar nieuwe werkjaar op vrijdag 18 september, met de traditionele startvergadering. Dat is telkens weer le moment suprême voor het ledenbestand. Met lede ogen blikt het tienkoppig bestuur terug op het trieste coronajaar 2020, waarin zoveel geplande activiteiten werden geannuleerd.

Voorzitter Glenn Vandeweghe en Luka Vanoverschelde brengen het relaas van wat ze verloren en drukken de vurige hoop uit dat het weer beter wordt, zodat de traditionele kalender vol activiteiten weer mogelijk is.

Glenn is proefbakker, wat betekent dat hij werkt bij Puratos in Groot-Bijgaarden, de grootste producent in Europa van grondstoffen voor bakkerijen. Zijn collega Luka is studente Chinees aan de universiteit van Gent. De afgelopen weken waren ze druk in de weer met de renovatie van hun lokaal aan de sporthal.

Financieel haalbaar

Beiden kijken reikhalzend uit naar de start van het nieuwe werkjaar. “We willen in optimale omstandigheden het nieuw seizoen starten. Een sfeervolle interne interieuropfrissing biedt voordelen voor de ambiance en de gezelligheid. Sinds de lockdown vielen al heel wat activiteiten in het water, na advies van KLJ Nationaal, maar ook door de maatregelen om het coronacrisis te bestrijden. Zo was er geen kamp dit jaar en ook ons handelsmerk, de Zwoele Zomernacht in augustus met het hele kermisweekend, werd helaas geannuleerd. We deden wel twee kleinere activiteiten: een fietstochtje met beperkte groep en een quizavond in beperkt formaat, met extra aandacht voor de opgelegde regels. Dit najaar organiseerden we normaal een avondje bowling, maar of dat doorgaat is momenteel nog een groot vraagteken.”

Er bestaan helaas nog steeds heel wat vooroordelen over de KLJ – voorzitter Glenn Vandeweghe

De grootste vraag is nu of de Kille Winternacht van begin januari kan doorgaan. “Stel dat het mag, met een begrensd aantal bezoekers, dan gaan we grondig brainstormen of het praktisch en vooral financieel haalbaar is. Het moet rendabel blijven, want anders schrappen we met spijt in het hart ook die topactiviteit.

Voor volgende zomer hebben we alvast de locatie voor het kamp geboekt. Dezelfde bestemming als dit jaar, maar dat is top secret. De leden kennen de locatie pas bij het opstappen in de trein of bij aankomst ter plekke.”

Dalend ledenaantal

KLJ Ruiselede sluit dit werkjaar af met zowat 60 leden. “De afgelopen jaren was er een stagnerend of zelfs dalend aantal leden. De voorbije weken stonden daarom in het teken van ledenwerving, met spandoeken op de invalswegen, flyers en een digitale campagne via de scholen. Nog steeds hebben we de perceptie tegen. Er zijn heel wat vooroordelen, alsof je per se uit de agrarische sector moet komen voor de KLJ. Niets is minder waar, want we zijn een beweging voor elke jongere vanaf 15 jaar. Ons ledenaantal is qua socio-professionele origine redelijk gelijk verdeeld. We kijken heel erg uit naar de startvergadering. Dat wordt een blij collectief weerzien en de basis voor een hopelijk erg plezant jaar. We zetten maximaal in op ontspanning en amusement met de geijkte activiteiten, maar zijn daarvoor natuurlijk afhankelijk van de verdere evolutie van de coronacrisis.”

De startvergadering van KLj Ruiselede vindt plaats in het fraai opgesmukte lokaal aan de Tieltstraat, tegenover de sporthal, op vrijdag 18 september. Potentiële nieuwe leden zijn steeds welkom.

(RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.