KLJ Aarsele hoopt op betere tijden

“Het sociale aspect van onze vereniging werd het meest gemist”, zeggen de KLJ-leden in koor.© foto WME
“Het sociale aspect van onze vereniging werd het meest gemist”, zeggen de KLJ-leden in koor.© foto WME
Redactie KW

Normaal had het jaar 2020 en het begin van 2021 een bruisende periode moeten zijn voor de leden van KLJ Aarsele maar alles werd aan diggelen geslagen door het coronavirus. Net zoals veel verenigingen hoop KLJ Aarsele alvast op beterschap en kijkt ze hoopvol naar wat nog komen gaat.

“We hadden toch een aantal activiteiten gepland binnen onze vereniging maar heel wat geplande zaken zagen we in het water vallen door het toeslaan van het coronavirus”, opent Michelle Coene die als spreekbuis fungeert voor het bestuur van KLJ Aarsele. “Verder kijken we met een teleurstellend gevoel terug naar de voorbije periode en we moeten vaststellen dat het toch saai was omdat we geen activiteiten en evenementen meer mogen plannen. Toch beseffen we dat ieders gezondheid belangrijker is dan risico’s te nemen.”

Ontbijtmanden

De traditionele evenementen, die KLJ Aarsele jaarlijks organiseert, konden dus niet doorgaan. “We zagen ons ontbijt, twee fuiven en eetfestijn in het water vallen. Echte verliezen bij het annuleren van deze evenementen hebben we niet geleden omdat we als vereniging alles prima hadden georganiseerd.”

Tijdens de lockdown, toen alles werd herleid tot bijna niets, bleef de vereniging niet bij de pakken zitten. “We beslisten met het bestuur om een ontbijtactie te organiseren. Mensen konden bij ons een ontbijtmand, gevuld met lekkernijen van lokale handelaars, bestellen voor een betaalbare prijs. We moesten via onze sociale media echter meedelen dat de levering en de afhaling van de ontbijtmanden niet kon doorgaan. In samenspraak met de stad Tielt hebben we beslist om de actie niet te laten doorgaan omdat het in ons ogen onverantwoord was om in deze tijden samen te komen, zowel voor de veiligheid van wie bestelde als voor die van de (bestuurs)leden. Ondanks corona konden we toch onze startdag laten doorgaan. Daarbij volgden we de opgelegde maatregelen. Zo diende er een mondmasker gedragen te worden tot je neerzat en werkten we met bubbels van tien personen. Deze zomer konden we zelfs genieten van ons kamp. Weliswaar op een manier die beantwoordde aan alle opgelegde maatregelen om het allemaal coronaproof te houden.”

“Met jongeren ouder dan achttien wordt nauwelijks rekening gehouden”

Met 2021 is er een nieuw jaar gestart en ook voor de KLJ betekent dat nieuwe plannen maken. “We hebben nog geen vooruitzichten op versoepelingen van bepaalde zaken in de nabije toekomst maar toch zijn we al volop plannen aan het maken voor de toekomst. We hebben met ons bestuur al wat voorbereidingen getroffen voor ons kamp en we zijn al aan het brainstormen om eventuele activiteiten voor onze leden jonger dan 18 jaar op poten te zetten. We hopen natuurlijk met al onze leden dat er dit jaar een moment komt waarop alles weer mag. Waarbij we activiteiten kunnen laten doorgaan voor al onze leden. Het is tenslotte het samenzijn van alle leden waarvoor de mensen lid zijn van KLJ Aarsele. Wij dragen als vereniging bepaalde waarden hoog in het vaandel. Enerzijds zetten wij in op vriendschap van alle leden binnen onze vereniging. Anderzijds willen wij een mentaliteit creëren waarbij iedereen gelijk is en waar niemand boven de groep staat.”

Op de vraag wat het coronajaar de vereniging heeft geleerd, hoeft Michelle Coene niet lang na te denken. “Hoe belangrijk dat sociaal contact is! Van het ene moment op het andere werden onze sociale contacten beperkt tot onze bubbel. Het sociale aspect van onze vereniging is toch wel belangrijk voor al onze leden en dat werd dus het meest gemist.”

Hechte bende

Voor wie de vereniging wil steunen, heeft het bestuur een duidelijke boodschap: “Helpende handen kunnen wij niet echt gebruiken maar als er evenementen gepland staan, kunnen ze ons helpen door gewoon te komen. Met onze fuiven (Nacht v/d Jupiler, Nacht v/d Eristoff), ons ribfestijn of onze startdag is er voor iedereen wel wat wils. Op steun konden wij niet echt rekenen want de overheid steunt enkel de jongeren onder de achttien jaar. Met jongeren ouder dan achttien wordt nauwelijks rekening gehouden.”

Een laatste boodschap is weggelegd voor de leden. “We missen onze hechte bende leden en verlangen er echt naar om weer allemaal samen activiteiten te kunnen doen.” (KM)

KLJ Aarsele

Opgericht in: 1932.

Voorzitter: Leontien Rogge.

Ledenaantal: 67.

Lokaal: Schoolstraat 1.

“KLJ Aarsele zorgt elk jaar voor tal van memorabele herinneringen bij onze leden. Denk maar aan onze traditionele fuiven als Nacht v/d Jupiler en Nacht v/d Eristoff. Ook het jaarlijkse ribfestijn zorgt voor tonnen plezier om maar te zwijgen van onze startdag. Iedereen die houdt van plezier maken en nieuwe vrienden leren kennen, is welkom vanaf 16 jaar. Onze leuze Voor leute en plezier is KLJ Aarsele graag op zwier vat ons als vereniging samen in één zin.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.