Kiwanis IJzer Diksmuide steunt al 26 jaar mensen in nood

Enkele leden van Kiwanis IJzer Dikmsuide met v.l.n.r. Tim Saint Germain, voorzitter Gino Weyne, secretaris Jeroen Bailleul en penningmeester Kristof Monstrey. (foto ACK)©type=
Enkele leden van Kiwanis IJzer Dikmsuide met v.l.n.r. Tim Saint Germain, voorzitter Gino Weyne, secretaris Jeroen Bailleul en penningmeester Kristof Monstrey. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

Kiwanis Diksmuide Yzer organiseert jaarlijks een belangrijk evenement dat geld dient te genereren (fundraising) om jaarlijks uit te geven aan zorgvuldig gekozen goede doelen (fundspending). Kinderen staan hierbij centraal.

“Daarnaast worden ook individuelen ondersteund onder andere door samenwerking met het CLB. Zo schonken we vorig jaar 55 laptops aan verschillende scholen uit de regio. Jaarlijks schenken we ook 5.000 euro aan de mugheli”, legt voorzitter Gino Weyne uit.

“Onze afdeling maakt deel uit van Kiwanis international die een wereldwijde organisatie van serviceclubs is met een 300.000 leden.”

Zes bestuursleden

“Er zijn zes bestuursleden: secretaris Jeroen Bailleul, penningmeester Kristof Monstrey, vice-voorzitter Wilfried Waeles, Past-voorzitter Filip Vandenberghe, voorzitter Elect Frank Delanker en ikzelf, Gino Weyne die de voorzitter ben”, vertelt Gino. “In principe kan iedereen lid worden met dien verstande dat onze club enkel uit mannen bestaat”, zegt voorzitter Gino Weyne.

“Jezelf kandidaat stellen kan niet. Je lidmaatschap wordt voorgesteld en nadat je goedkeuring van de tafel krijgt, word je door een peter binnen de club uitgenodigd. Op de eerste en derde maandag van de maand vergaderen we in De Wikkelaar in Vladslo, onze vaste thuisbasis. Als vrienden organiseren we ook activiteiten met de club: ambtsoverdracht, nieuwjaarsduik, er komen gastsprekers, we gaan samen op weekend, organiseren een familiedag met de fiets en dergelijke meer.”

Valentijnsgala

“Onze vaste bron van inkomsten is ons jaarlijks valentijnsgala waar we telkens meer dan 850 gasten mogen op verwelkomen. In de huidige omstandigheden kan dit feest echter niet doorgaan. Het zou onze 25ste editie worden maar volgend jaar staan we er terug met ons feest!”

“Om het feest te vervangen, organiseerden we afhaal en konden we toch op ruim 900 maaltijden rekenen, dat hadden we helemaal niet verwacht”, vertelt penningmeester Kristof Mostrey. “Uiteindelijk valt het financieel verlies tegen alle verwachtingen in nog goed mee. Na het jarenlange succes van ons valentijnsgala kunnen we blijkbaar rekenen op veel trouwe sponsors en sympathisanten die ook in moeilijke tijden hun warme hart tonen, daar zijn we hen heel dankbaar voor.”

Het spreekt voor zich dat ook hier leden en bestuur het samenzijn missen. “Vooral de leute aan tafel tijdens de vergaderingen, missen we heel erg. Het gaat er bij ons heel vriendschappelijk en losjes aan toe en de leute aan tafel is ook een van de redenen waarvoor we het allemaal doen”, vertelt secretaris Jeroen Bailleul.

Commissies

“De praktische werking gebeurt door verschillende commissies waar ook de leden in zitten. De voorstellen van die commissies worden dan aan de tafel ter goedkeuring voorgelegd. Het is zo dat de tafel altijd het laatste woord heeft. We hanteren het meest democratische principe namelijk de tafel beslist en dat met een grote meerderheid.”

De bestuursleden blijven werken vanuit hun living, zo vergaderen ze digitaal om de 14 dagen. Ook hier wordt verlangend uitgekeken naar het moment dat er opnieuw fysiek contact mogelijk is en men opnieuw kan samenkomen en kan vergaderen zoals voordien.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.