Kindia zoekt nieuwe ondersteuning lopende projecten : “In India vullen we ons hart met warmte”

Stefaan Lernout

Reeds vijftien jaar zetten de medewerkers van VZW Kindia zich in voor arme kinderen in India. Dankzij het geld dat ze lokaal inzamelen, legden ze in het verleden drinkwaterputten aan, bouwden schooltjes en steunen ze momenteel de uitbouw van een middelbare school. Hun inkomsten komen voor een groot deel uit acties die ze organiseren in Wevelgem. En die bron viel het afgelopen jaar helemaal droog.

Kindia is geen grote organisatie, geen NGO die op nationaal en internationaal vlak georganiseerd is en ondersteuning krijgt. Met bezieling en enthousiasme slaagt deze kleine groep er toch in om met hun verwezenlijkingen heel concrete noden te vullen. Het hoofddoel is om arme kinderen in India op weg te helpen naar een betere toekomst. “De grootste noodzaak is degelijk onderwijs”, zegt Jean-Marie Vandendriessche.

“Dat is voor die kinderen de opstap naar alles. Via Kindia betalen we hun studiekosten of zorgen we voor een betere schoolomgeving. Dat kan direct, zoals de aankoop van schoolgerei of de vernieuwing van een schooltje. Of indirect zoals de installatie van een drinkwaterput op de speelplaats, want vervuild water is vaak de oorzaak van ziektes. Of door de oprichting van een kinderopvang voor theepluksters. Waar ze hun kinderen vroeger op hun buik meedroegen bij de pluk, kunnen ze die nu in de crèche laten waar die kinderen nog een koek en wat melk krijgen. En zij zelf kunnen meer plukken en dus meer verdienen. De projecten die we steunen zijn vaak kleinschalig, maar heel belangrijk voor die mensen. Het project dat we nu ondersteunen is de uitbouw van een middelbare school, als ze daar hun diploma behalen verzekeren ze zich van een job en een toekomst.”

Om hun doelen te realiseren kan Kindia rekenen op steun van de gemeente en de provincie en op heel wat sponsors die jaarlijks 150 euro schenken voor een ‘sponsorkind’. “Als de omstandigheden het toelaten gaan we ieder jaar naar India”, vervolgt Jean-Marie. “Daar bezoeken we de scholen en de kinderen die we ondersteunen. We stellen er met eigen ogen vast dat ze nog wel degelijk naar school gaan, we bezoeken de projecten en in overleg met onze contacten ginder bekijken we welke initiatieven we in de toekomst kunnen aanvatten.”

Help ons te helpen

Niettegenstaande Kindia een kleine organisatie is op het vlak van ontwikkelingshulp, engageren ze zich om jaarlijks bepaalde sommen geld over te maken. En daar wringt momenteel het schoentje. “Jaarlijks vullen we de schenkingen en subsidies aan met de opbrengst van eigen acties”, gaat Jean-Marie verder. “Tot vorig jaar waren er de inkomsten van de Warmste Week, jaarlijks houden we een kaasavond in Wingene en een barbecue in de Porseleinhallen. Door de pandemie kon niets worden georganiseerd, en toch willen we onze engagementen nakomen. Daarom deze oproep: ‘Help ons te helpen’.” De medewerkers van Kindia zoeken ideeën, manieren en hulp om de nodige fondsen te verzamelen. “Er zijn ondertussen een aantal initiatieven gestart”, vertelt Jean-Marie. “Isolde Dewyn maakte en verkocht met de OKAN klas in Menen juweeltjes, Monica Baert bracht confituur aan de man, het hoeven niet altijd grote projecten te zijn maar het spreekt voor zich dat alle hulp welkom is. Wij garanderen dat iedere cent die binnenkomt naar onze projecten gaat. De medewerkers die naar India reizen betalen hun reis zelf, en ze doen dat graag want de dankbaarheid die je ginder in ruil krijgt is onbetaalbaar. Het vult je hart met warmte, geloof me: het zal zo’n deugd doen om er eindelijk weer naar toe te trekken.”

Wie een idee heeft of een actie wil opzetten voor VZW Kindia kan dit melden aan jmvwevelgem@skynet.be of op 0479 250787.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.