Kinderen met een beperking kunnen terecht bij Skiver: “Jeugdbeweging op hun maat”

Burgemeester Eddy Lust, toekomstig schepen van Jeugd Kasper Vandecasteele, Schepen Anglique Declerq, Berend De Vestele, Jaron Dewitte, Deirdre Duquesnoy, Noa Leman, Clara Declercq, Emile Blancke, Dorien Montbaillieu en Alexander Delaere van de jeugddienst. (foto WO)
Burgemeester Eddy Lust, toekomstig schepen van Jeugd Kasper Vandecasteele, Schepen Anglique Declerq, Berend De Vestele, Jaron Dewitte, Deirdre Duquesnoy, Noa Leman, Clara Declercq, Emile Blancke, Dorien Montbaillieu en Alexander Delaere van de jeugddienst. (foto WO)
Christophe Lefebvre

Drie jeugdbewegingen in Lauwe slaan de handen in elkaar en richten samen de inclusieve jeugdbeweging Skiver op. Skiver staat voor ‘Spelende Kinderen Verbinden’ en wil kinderen met een mentale beperking onbezorgd laten spelen en ravotten.

Acht leiders en oud-leiders van Chiro Padiro, Chiro Oskaarke en Scouts de Vlasschaard – zetten hun schouders onder dit project. “Met Skiver richten we ons op kinderen van 6 tot 15 jaar met een mentale beperking”, zegt Deirde Duquesnoy, één van de initiatiefnemers van de nieuwe jeugdbeweging. “We hebben zelf al gemerkt dat deze kinderen de weg naar de jeugdbeweging niet vinden of dat ze het moeilijk hebben in een gewone jeugdbeweging. Zelf zag ik bij Chiro Padiro dat er soms kindjes zijn die stoppen met de Chiro, omdat het voor hen niet meer gaat. Als studente Orthopedagogie zie en hoor ik vaak hoe moeilijk het is om een locatie te vinden waar deze kinderen zich veilig en geborgen voelen. Bij Skiver willen we hen de kans geven om zich uit te leven in een jeugdbeweging op hun maat.”

“Iedereen tussen 6 en 15 jaar met een mentale beperking is welkom”, vult Jaron Dewitte van Scouts De Vlasschaard aan. “Vanaf september kunnen de kinderen één keer per maand op zondag tussen 10 en 12 uur spelletjes spelen in en rond Hoeve Delaere. Als ons initiatief aanslaat, dan willen we hen op termijn meerdere keren per maand entertainen. Wie meer info wil, kan ons contacteren via skiverlauwe@gmail.com . Binnenkort lanceren we onze website www.skiver.be en we zullen ook een Facebookgroep oprichten.”

“Dit project is een meerwaarde voor ons jeugdverenigingsleven”, zegt een tevreden burgemeester Eddy Lust. “Persoonlijk, maar ook als burgemeester en schepen van Jeugd, ben ik de G-sport enorm genegen. Ik ben dan ook enorm enthousiast dat we met dit inclusieve project het aanbod aan G-werking in onze stad verder uitbreiden.”

Steun van stad

“Het stadsbestuur doet er alles aan om deze jongeren te steunen in hun missie”, voegt schepen van Welzijn Angelique Declercq eraan toe. “We stellen nu al een locatie en middelen ter beschikking. Na de opstart bekijken we hoe wij hen in hun ambities verder kunnen ondersteunen. Het is onze gezamenlijke ambitie om deze kinderen op zondag zorgeloos te zien ravotten, genieten en lachen.”

(Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.