https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Katrien en Pascal gaan voor ‘prinsenpaar van d’oede garde’: “We gaan overal ‘ons muultje’ tonen”

Katrien 'Mance' Vermeulen en Pascal Cattoor willen straks hun beste beentje voorzetten voor het seniorencarnaval. "De mensen weten al dat we goed kunnen feesten." (foto WK) © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Pascal Cattoor en Katrien Vermeulen willen zich in 2022 smijten als seniorenprinsenpaar. Al zouden ze dat liever anders benoemd zien. “Het prinsenpaar van d’oede garde, klinkt dat niet beter?” knipoogt Katrien.

Pascal Cattoor (55) en Katrien Vermeulen (56) zijn geen onbekenden in het Blankenbergse carnavalsmilieu: hij draaide jarenlang feestplaatjes in Café De Turnclub, zij is dan weer vooral bekend van haar typetje ‘Mance’.

“Eigenlijk zijn we jeugdvrienden: Katrien en ik zijn allebei opgegroeid in de Frontwijk waar mijn ouders vroeger nog een café uitgebaat hebben. En ik ken Katrien natuurlijk ook als een leutemaakster pur sang. Als wij elkaar met carnaval tegen het lijf lopen, is ‘t gegarandeerd dolle pret”, glimlacht Pascal.

Samen willen de twee de boel een beetje op stelten zetten in de komende carnavalsperiode. “Het bal van de senioren was vroeger altijd een schot in de roos, maar vorig jaar miste het een beetje couleur locale”, vindt Katrien. Toen het seniorencarnaval vorig jaar – na vier jaar afwezigheid – een comeback maakte, was er ook maar één kandidaat. Als geboren en getogen Blankenbergenaars willen Pascal en Katrien daar opnieuw verandering in brengen. “En daarbij hopen we uiteraard ook op tegenkandidaten. Alleen dan kan het echt spannend worden, aldus Katrien.

Katrien was jaren lid van de groep Waterpolo-Carnaval, tot die er in 2018 mee stopte. “Ik maak nu nog deel uit van d’Anciens, een groep oudere Blankenbergse carnavalisten.”

Nu of nooit

“Voor het seniorencarnaval zijn Pascal en ik eigenlijk nog wat aan de jonge kant, maar misschien hebben we er binnen een paar jaar geen zin meer in. ’t Is nu of nooit, dachten we dus.”

Het was Katrien die de eerste stap zette. “Toen ik begon na te denken over een geschikte partner, kwam ik al snel bij Pascal uit: ’t is een geboren entertainer – stop hem een micro in zijn handen en hij is niet meer stil te leggen – en bovendien een rasechte Blankenbergenaar net als ik. Bovendien kan Pascal uitstekend dansen. Niet onbelangrijk, want op het seniorenbal willen we samen de pannen van het dak swingen”, zegt ze met die typische grijns.

Al hoort ze dat woordje ‘senioren’ iets minder graag. “Het prinsenpaar van d’oede garde, klinkt dat niet beter? Sinjoren, dat zijn Antwerpenaars hé” knipoogt Katrien.

Pascal deed in 2008 al eens een gooi naar de prinsentitel. “Prins ben ik dat jaar niet geworden; die eer ging toen naar Olivier II Van Cleven. Maar in die jaren had je dus wel nog meerdere kandidaten”, zegt hij. “Ik zit ondertussen al 25 jaar bij de Daring Boys, een van de oudste carnavalsgroeperingen van ’t steedje. Ook mijn vader was een Daring Boy: ik heb de carnavalsmicrobe met de paplepel meegekregen.”

Naar zijn overgrootvader Frans Gadeyne, die een bekende figuur was in het vissersmilieu, werd in de jaren 80 zelfs een carnavalsgroep vernoemd. “D’Aksters heetten die, maar de groep heeft slechts een vijftal jaar bestaan”, aldus Pascal.

Katrien is dan weer de kleindochter van Vonne Sjette, die een breiwinkeltje had in de binnenstad. “Je ziet, we komen allebei uit een echte carnavalsfamilie”, zegt ze.

Autokaravaan

Katrien zat ook achter de autokaravaan die dit jaar als alternatieve carnavalsstoet door de straten trok. Net als Pascal is ze vastberaden om straks haar beste beentje voor te zetten.

“We gaan overal ons muultje tonen”, belooft ze. “Pascal en ik zijn hier in Blankenberge allebei gekend lik è slichte klute, de mensen weten dus al dat we goed kunnen feesten. En geen paniek: seniorencarnaval en Mance en Irma, dat gaat perfect samen.”

Pascal is overigens havenarbeider met bijberoep patissier. “De bokkenpootjes staan momenteel in promotie”, wil hij graag nog kwijt. De mascotte op zijn schoot gaat ook al een hele tijd mee. “Ik heb die ooit gevonden op de vloer van de Postiljon en ik heb toen beloofd om er goed voor te zorgen. Het is mijn vaste metgezel geworden tijdens carnaval”, glimlacht Pascal. En of het klopt dat hij zo goed kan dansen? “Zeker weten. Vooral met een stuk in mijn voeten!” lacht hij.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.