Kathleen Doise en Antoine Caron missen het boogschieten bij schuttersvereniging Willem Tell

Kathleen Doise in haar folkloristische schuttersuitrusting en Antoine Caron in zijn koningspij.© RB
Kathleen Doise in haar folkloristische schuttersuitrusting en Antoine Caron in zijn koningspij.© RB
Redactie KW

Antoine Caron (53) en Kathleen Doise (50) spenderen het grootste deel van hun vrije tijd met pijl en boog bij de schuttersvereniging Willem Tell Ieper. Door de coronamaatregelen ligt het verenigingsleven echter stil, waardoor ook Antoine en Kathleen hun geliefde hobby moeten missen. “We leggen ons nu toe op onze andere hobby’s”, vertelt Antoine.

“Bij ons thuis waren we met zeven kinderen en we woonden in café-feestzaal Broodseinde”, vertelt Antoine Caron, die opgroeide in Zonnebeke. “Het was bij ons thuis altijd de zoete inval. In de feestzaal was er altijd iets te doen. Veel bussen met toeristen die de frontstreek bezochten, hielden bij ons halt. Naast onze zaak hadden we ook twee staande wippen en een beresterke boogschuttersclub. Al van in mijn prille jeugd ben ik dus betrokken bij het boogschieten. Als jonge snaak streed ik al mee voor de prijzen tegen de veel ouderen. In 1994 werden we zelfs nationaal kampioen met onze Zonnebeekse schuttersploeg.”

In 1989 traden Antoine en Kathleen in het huwelijksbootje. Het gezin werd uitgebreid met drie zonen: Anthony, Timothy en Gregory. Ondertussen zijn er met Jules-Louis en Mila ook al twee kleinkinderen.

Willem Tell

“Na een korte stop ging ik in 2007 opnieuw boogschieten en in Klerken namen Kathleen en ik deel aan onze eerste wedstrijd. We woonden in Langemark en ik kon niet zonder het boogschieten. Met de toenmalige schepen van Sport hadden we een voorakkoord om in de omgeving van de Langemarkse sporthal een staande wip te plaatsen. Maar die droom viel in het water. Toen stelde de voorzitter van de Koninklijke Handbooggilde Willem Tell uit Ieper mij in 2007 voor om bij hen lid te worden. Die vereniging heeft een schietstand in Zillebeke.”

“In 2009 werd ik bij een herschikking van het bestuur zelfs voorzitter. Kathleen werd penningmeester en paste als een goede huisvrouw op de geldbeugel. In de zomer schoten we in Zillebeke op de staande wip en in de winter hadden we een akkoordje met Eddy Pinceel, de toenmalige uitbater van café-feestzaal ’t Westland in Sint-Juliaan, om daar wekelijks te schieten. In 2015 plaatsten we een bijgebouw aan onze kantine waarin we een indoor schuttersstand inrichtten, zodat we nu het hele jaar door op ons eigen domein onze lievelingssport kunnen uitoefenen. In 2016 werd ik zelfs koning. We schieten tijdens de weekends en op dinsdag en vrijdag van 19 tot 22 uur. Onze club telt momenteel 96 actieve leden.”

Andere hobby’s

Door de coronamaatregelen ligt het verenigingsleven op dit moment echter helemaal stil. “Dus proberen we die vrijgekomen tijd in te vullen met andere hobby’s. Kathleen maakt mooie diamond painting stukken en ik verzamel nu alles en nog wat over het boogschieten met onder andere schuttersborden, trofeeën… Ik duik ook in de geschiedenis van het boogschieten, schiet een pijltje in onze tuin of ik ga vissen. Maar ik hoop dat we vlug weer coronavrij onze lievelingssport mogen beoefenen. Want samen met onze collega-schutters beleven we onze mooiste momenten.” (RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier