Kachtemse toneelgilde De Lanteern viert 70ste verjaardag: “Elk jaar komt koppel uit Limburg kijken”

(foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Het afgelopen jaar is er weinig plaats geweest voor cultuur, maar daar komt binnenkort verandering in. Bij Toneelgilde De Lanteern kijken ze alvast enorm uit naar het nieuwe werkjaar. De vereniging heeft al een aantal activiteiten op de agenda en kijkt uit naar hun feestjaar want ze blazen dit jaar maar liefst 70 kaarsjes uit.

Voorzitter Jacques Denys (73) is bij Toneelgilde De Lanteern aan zijn laatste jaar als voorzitter bezig. Na 30 jaar geeft hij binnenkort de fakkel door aan iemand anders. “De Lanteern is een enorm plezante bende. Samen met bestuurleden Katrien Lecluyse, Dorine Dewitte, Dieter Beernaert en ondervoorzitter Sofia Vanhaverbeke vormen we een goed geolied team. Die 30 jaar als voorzitter van de toneelgilde zijn mooi geweest, maar het is tijd voor iemand anders die dat zeker met evenveel passie zal doen”, zegt Jacques.

“We zijn heel blij dat we na een stille periode eindelijk weer iets mogen ondernemen, want we hebben elkaar en het spelen echt wel gemist. Onze toneelgilde is meer dan gewoon maar een vereniging, het is onze uitlaatklep en we zijn een hechte vriendengroep geworden. Tijdens de lockdowns zagen we elkaar een hele tijd niet, maar toch hebben we twee keer een attentie bezorgd aan onze leden. We vonden dat onze plicht en we kregen er hartverwarmende reacties op”, vertelt ondervoorzitter Sofia Vanhaverbeke.

“Vorig jaar konden we onze voorstelling Is ’t Nog Verre slechts twee weekends opvoeren, want daarna kwam de lockdown. Het was heel jammer om zo te moeten eindigen, maar gelukkig ziet alles er intussen een pak beter uit. We zitten boordevol energie om er weer in te vliegen.”

Theaterfietstocht

Toneelgilde De Lanteern heeft heel wat evenementen op de agenda voor volgend jaar. “Om onze verjaardag te vieren, organiseren we in oktober een theaterfietstocht. Iedereen die wil, zal kunnen meefietsen en op verschillende plaatsen genieten van een stukje toneel. Het wordt een heel plezant concept”, klinkt het.

“Uiteraard is de fietstocht niet het enige wat we willen doen, we denken stilaan aan onze nieuwe voorstelling. We spelen jaarlijks in februari en maart en dat willen we in 2022 ook weer doen.”

Opgericht in: 1951.

Voorzitter: Jacques Denys.

Aantal leden: Ongeveer 60 leden.

Lidgeld: Zes euro.

Lokaal: Repeteren en spelen doet De Lanteern in ‘t SOK in Kachtem.

Toneelgilde De Lanteern staat jaarlijks garant voor een mooie toneelvoorstelling in een professionele regie. Het gezelschap heeft een vast publiek en een mooie groep acteurs en actrices. Daarnaast kunnen ze rekenen op een technische ploeg die alles kan en zo komen er altijd een mooi decor en prachtige kostuums bij kijken.

“Volgend jaar brengen we het stuk Zeem in een regie van Benjamin Sercu. We kozen dat stuk eigenlijk al voor dit jaar uit, maar met een jaartje uitstel brengen we het nu toch.”

De Lanteern kiest nogal vaak voor een tragikomedie. “We proberen altijd een werk te kiezen waarin de mensen zichzelf kunnen herkennen, een toegankelijk stuk met andere woorden”, legt Jacques uit. “We spelen dat dan steevast in het mooie, West-Vlaamse dialect. We voelen ons daar goed bij en dat komt goed over bij ons publiek.”

2.500 toeschouwers

De Lanteern heeft een vaste equipe acteurs en actrices en ook wat regisseurs betreft, komen nogal vaak dezelfde namen terug. “We werken meestal samen met Bart Cafmeyer, Benjamin Sercu of An Deryckere. Die mensen kennen onze vereniging door en door en weten wat ze van ons kunnen verwachten. Heel plezant om zo samen te werken. Elk stuk is anders, maar onze leden én de regisseur doen jaarlijks hun uiterste best om er iets memorabel van te maken en dat is mooi om te zien.”

Jaarlijks speelt De Lanteern maar liefst 13 keer een voorstelling. “We doen dat in drie weekends en dat is goed voor een publiek van om en bij de 2.500 mensen. Daar zijn we heel fier op. Onze toeschouwers komen uit West-Vlaanderen, maar ook uit andere provincies. Zo hebben we elk jaar een koppel uit Limburg dat speciaal naar Kachtem afzakt om ons aan het werk te zien. Dat is toch schitterend!” benadrukt Sofia.

Heel jaar actief

Naast de eigen voorstellingen, neemt De Lanteern ook vaak deel aan evenementen in de regio. “We hebben al een aantal cultuurwandelingen mee helpen verzorgen, maar ook op de Kattenstoet zijn we vaak te zien. Jaarlijks brengen we een korte sketch op Kachtem Ommegang en doen we nog meer van die kleine optredens. Als we ergens gevraagd worden, dan kijken we wat mogelijk is. Acteren is een fantastische hobby, dus als we dat ergens kunnen doen, dan doen we dat met veel plezier”, lachen Sofia en Jacques.

“Voor onze leden proberen we ook geregeld iets te organiseren. Zo is er jaarlijks een verrassingsreis, onze mosselsouper en gaat de Sint langs bij leden met kindjes. Zo zijn we een heel jaar door in de weer met De Lanteern.”

(MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.