Judo Club Sonkei Bredene hoopt dat tornooi kan plaatsvinden: “We kunnen alleen maar positief blijven”

Het jongste en het oudste clublid: Luca Coulier (5) en voorzitter Franky Passchyn (65). (foto CWO) © Christine Willaert
Redactie KW

Judo Club Sonkei traint al een kwarteeuw judoka’s. Dat judo als contactsport te lijden heeft gehad onder de coronamaatregelen, is een open deur intrappen. Stilaan gaan de trainingen weer van start. Eind oktober hoopt de club een groot tornooi te organiseren.

Franky Passchyn (65) is al jarenlang gepassioneerd door judo. Hij heeft de club 25 jaar geleden opgericht en staat momenteel als voorzitter aan het roer. De vechtsportvereniging telt intussen een 70-tal leden onder wie heel wat meisjes. Hiervoor staan acht trainers belangeloos in. De jongste pupil is Luca Coulier (5) die samen met zijn broer regelmatig op de tatami terug te vinden is. Ook Thierry Batslé is van de partij als hoofdtrainer.

“Al sinds mijn acht jaar ben ik gebeten door de sport en ik volgde ook heel wat stages in het buitenland, onder meer in Japan.” Door zijn jarenlange ervaring kan hij de volgende generatie heel wat leren. Hij draagt de titel van ‘zesde dan’, wat een meestertitel is. Op de mat kan je de betrokkene herkennen aan zijn rood en wit geblokte gordel. En daar gaan ettelijke uurtjes training aan vooraf! “Beginnelingen starten met een witte gordel. Via examens binnen de club ga je al dan niet over naar een volgend niveau. Om de zwarte gordel te behalen, moet je verschijnen voor Judo Vlaanderen, de judofederatie. Vanaf de oranje gordel mag je bij de jeugd aan ontmoetingen deelnemen. Vanaf 13 jaar kan je participeren aan tornooien”, vult Franky aan.

Een groot probleem is de wirwar aan maatregelen ter preventie van corona

Judo is ontstaan in Japan en staat sinds 1964 op het programma bij de Olympische Spelen. In dat jaar vonden de Spelen ook plaats in Tokio. Tijdens de Spelen die net achter ons liggen sleepte Matthias Casse een bronzen medaille in de wacht voor België.

Jaar lang geen judo

Ook in de judowereld blikt men terug op een zwaar jaar door de blijvende aanwezigheid van het coronavirus. Aangezien judo een contactsport is, waren de normale trainingen uitgesloten voor de +12 jarigen. Van wedstrijden was al helemaal geen sprake. Bij de recent opnieuw opgestarte trainingen moet men extra aandacht hebben voor het mentaal welzijn maar ook lichamelijk niet te bruusk van start gaan. De stap terug naar de tatami moet geleidelijk gebeuren om blessures te vermijden. Opnieuw vertrekken van de basis is belangrijk: kruipen, springen en landen, roteren, trekken en duwen…

Franky licht toe: “Een groot probleem is de wirwar aan maatregelen ter preventie van corona. Vanuit het ministerie van Sport, de Judofederatie, de stad Bredene,… worden er allerhande beperkingen opgelegd. Voor het ogenblik mogen we bijvoorbeeld de kleedkamers niet gebruiken. Dit zorgt voor de nodige ongemakken en onzekerheden. Weet je dat we aanvankelijk zelfs moesten trainen met mondmaskers op?’

Tornooi eind oktober

“Daarbij komt nog dat we – als alles kan verlopen als gepland – in het weekend van 23 en 24 oktober een judotornooi organiseren in de grote sporthal Ter Polder. Het is de bedoeling dat we gebruik kunnen maken van vier matten. Maar zekerheid over het effectief plaatsvinden van het event is er nog niet. Voor het ogenblik zijn we wel met man en macht bezig met het verdelen van de taken om alles in goede banen te leiden. Dat vergt veel van onze leden die dit allemaal vrijwillig doen. We kunnen alleen maar positief blijven en hopen dat het tornooi ook effectief zal plaatsvinden.”

Wie lid wil worden van de club kan dit vanaf de leeftijd van vijf jaar. De jongste groep tot 12 jaar krijgt een aparte training. Wie ouder is dan 12 traint samen met de volwassenen. Het lidgeld op jaarbasis bedraagt 120 euro. Tijdens de trainingen in de Sporthal van Bredene aan de Spuikomlaan 21 wordt er een judogi gedragen die je via de club kan aanschaffen. Je kunt les volgen op maandag- en donderdagavond. Inschrijven via franky@judoclub-bredene.be of via judoclub-bredene.be. (CW)