Jubilerende jeugdbrandweer in Pittem is levendiger dan ooit

(foto Jan)
Redactie KW

Twintig jaar geleden besloten drie gemotiveerde brandweermannen binnen de Pittemse Vrijwillige Brandweer een eigen afdeling van de jeugdbrandweer op te richten. Twintig jaar later is de vereniging nog altijd zeer levendig en levert als ‘kweekvijver’ jaarlijks gemiddeld minimum één nieuwe brandweerman af voor het volwassen korps.

“In navolging van een aantal korpsen in de omgeving besloten Thierry Dufour, Wim Deman en Yves Wallaert exact 20 jaar geleden in Pittem een afdeling van de jeugdbrandweer op te richten”, vertelt voorzitter Niels Debrabandere ons.

“Het doel was toen hetzelfde als op vandaag: jongeren op een speelse manier laten kennismaken met de werking van de brandweer. Zo leren ze met brand- en reddingsmateriaal omgaan, leren ze de hoogtewerker bedienen en krijgen ze de basis van eerste hulp. Op een zo realistisch mogelijke manier krijgen ze dezelfde oefeningen als de volwassen brandweermannen, uiteraard zonder hen in gevaar te brengen.”

Leuke sfeer

“We hebben altijd heel wat leden gehad. Om praktische redenen is het aantal beperkt tot 20. Ieder lid krijgt immers een volledige uitrusting met een overall, laarzen, handschoenen en een helm. Aangezien kinderen in die leeftijdscategorie groeien als kool, moeten we zeker 40 uitrustingen hebben om 20 leden te kunnen kleden.”

“We hebben geen wachtlijst maar zitten toch altijd tussen de 15 en 20 leden. In de beginjaren hadden onze leden vaak een familielid die bij de brandweer was, maar de laatste jaren is dit een minderheid geworden. De meesten worden lid omdat een vriend of vriendin bij de jeugdbrandweer is of omdat het een kinderdroom is.”

“Doordat we zo realistisch mogelijk proberen de werking van het grote korps na te bootsen, is er ook een zekere discipline en strikte regels, maar verder willen we vooral een leuke en vriendschappelijke sfeer creëren.”

“Naast de oefeningen doen we een aantal keer per jaar een uitstap. Zo bezoeken we regelmatig een ander korps of we gaan naar Roeselare om in de rookkelder te oefenen. We blijven ook wel eens in de kazerne slapen, waarbij de leden dan ‘s nachts oproepen krijgen en moeten ‘uitrukken’.”

(foto Jan)
(foto Jan)

“Voor onze oefeningen kunnen we niet alleen het materiaal van het korps gebruiken, onze collega’s staan ook klaar om met veel enthousiasme les te geven over hun eigen specialisatie. Zo geven de verplegers uit het korps de EHBO-lessen. Voeg daarbij nog een jong en gedreven bestuur (de oudste is 36 jaar) en je hebt de juiste formule voor een goede werking.”

Kweekschool

“We mogen stellen dat we een kweekschool zijn voor het volwassen korps. Op zijn minst 20 van onze leden hebben de stap gezet om de verdere opleiding tot brandweerman te volgen en door te stromen naar het grote korps. Dat is toch een gemiddelde van één per jaar, wat zeker niet slecht is. De meesten kwamen bij ons korps terecht, maar enkelen gingen ook naar dat van naburige gemeenten.”

“Nagenoeg iedereen van ons bestuur (waaronder ikzelf) zat vroeger bij de jeugdbrandweer. Ik weet uit eigen ervaring dat je tijdens de opleiding echt wel een stuk voorsprong hebt ten opzichte van kandidaat-brandweermannen die niet uit de jeugdbrandweer komen. Van heel wat materiaal of apparaten ken je de werking al en ook heel wat termen zijn al vertrouwd.”

“We proberen zo realistisch mogelijk de werking van het grote korps na te bootsen”

“We merken toch wel dat we als kweekvijver een rol hebben binnen de zone, want het is steeds moeilijker om nieuwe brandweermannen te vinden. Een reden is zeker dat de opleiding zwaarder en professioneler geworden is. Deze duurt drie jaar, waarvan het eerste jaar zeer intensief is, en wordt afgesloten met een jaar stage. Wie twijfelt, begint er niet meer aan, enkel de echt gemotiveerden zetten de stap. Waar dit vroeger een soort doorgedreven hobby was, is vrijwillige brandweerman nu echt wel een parttime job geworden.”

“Ook wij kregen te maken met de gevolgen van coronamaatregelen en lockdown. Sinds begin maart liggen al onze activiteiten stil.”

Geen fietstocht

“We organiseren ook elk jaar een fietstocht met volksspelen en barbecue achteraf om onze kas te spijzen, maar dat is niet kunnen doorgaan. We krijgen wel een subsidie van de gemeente en hebben wat financiële buffer, maar dit is toch een serieuze streep door de rekening.”

“We willen in de loop van de maand herbeginnen, uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen om besmettingen te vermijden. Eerstdaags zit ik hierover samen met de mensen van zone Midwest om concreet te zien hoe we het kunnen aanpakken.” (Jan Goossens)

Opgericht in: op 9 september 2000 boven de doopvont gehouden.

Voorzitter: Niels Debrabandere (29).

Locatie: De activiteiten vinden plaats in de Pittemse brandweerkazerne, in principe elke twee en vierde zaterdag van de maand.

Lidgeld: Er wordt geen lidgeld gevraagd, enkel een kleine bijdrage bij uitstappen.

Voor wie: Jongeren van 12 tot 18 jaar zijn welkom. De uitrusting wordt ter beschikking gesteld door de vereniging.

Contact: Via www.facebook.com/jeugdbrandweerpittem of 0495 65 66 26 (Niels).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier