Jonathan Schuermans wordt nieuwe voorzitter van JCI Vlaanderen

Jonathan Schuermans. © Steve De Bruycker Steve De Bruycker
Redactie KW

Jonathan Schuermans, voormalig belangenbehartiger bij Unizo West-Vlaanderen, wordt op 1 augustus de nieuwe voorzitter van JCI Vlaanderen. “In mijn beleidsplan wordt sterk gefocust op mentaal welzijn en ondernemerschap.”

Junior Chamber International (JCI) is een vereniging voor ondernemende mensen onder de 40 jaar. Ze wordt elk jaar geleid door een nieuwe voorzitter. Vanaf 1 augustus neemt de Jabbekenaar Jonathan Schuermans (JCI Brugge) de fakkel over van Kenneth De Decker (JCI Lier).

Jonathan groeide op in Sint-Michiels en woont met Nele De Roos in de Stationsstraat in Jabbeke. Hij is de vader van Merlijn (7) en Noélie (1). Tot voor kort was hij persverantwoordelijke en belangenbehartiger bij Unizo West-Vlaanderen, nu keert hij terug naar een oude liefde: “Ik ben jurist van opleiding en op 1 september begin ik als juridisch consultant bij Titeca Accountancy.”

Best bewaarde geheim

Een maand eerder neemt hij het voorzitterschap van JCI Vlaanderen op zich. En dat voor de periode van één jaar.

“Ik leerde JCI kennen in 2014, tijdens de uitreiking van Den Brugschen Beer, een evenement waar JCI Brugge zijn schouders onder zette en dat gesponsord werd door mijn toenmalige werkgever Vandelanotte. De organisatie en waar ze voor staat, sprak mij aan en daarom werd ik lid.”

“Wij noemen JCI weleens het best bewaarde geheim van Vlaanderen. Pakweg serviceclubs als Rotary en Kiwanis zijn bekend, terwijl wij dat veel minder zijn. Al ligt onze focus niet op het steunen van sociale doelen, maar op zelfontwikkeling en groeikansen creëren voor jonge, ondernemende mensen.”

One year, one job

Leden van JCI mogen niet ouder zijn dan 40 jaar, Jonathan is er 38. “Alle functies binnen JCI worden telkens voor één jaar opgenomen. One year, one job, dat is de regel. Daarmee willen we groeikansen creëren voor iedereen. Na mijn voorzitterschap word ik automatisch een jaar past president en zal ik mijn opvolger met raad en daad bijstaan.”

Na anderhalf jaar corona zet ook JCI in op relance. “In mijn beleidsplan wordt sterk gefocust op mentaal welzijn en ondernemerschap. Het komende werkjaar kreeg dan ook als titel ‘Feniks’, naar de mythische vogel die uit zijn as herrees.”

Nieuwe boost

Met zijn verleden bij Unizo West-Vlaanderen weet Jonathan perfect dat onze samenleving en economie een nieuwe boost nodig hebben. “Onze lokale afdelingen, te vinden in heel Vlaanderen, staan met grote en kleine projecten klaar om het verschil te maken in hun eigen gemeenschap. Zo zette JCI Brugge in Sint-Kruis een deelkoelkast, waar particulieren en restaurants hun voedseloverschotjes in kwijt kunnen voor diegenen die het minder breed hebben. En dat JCI klaarstaat in moeilijke tijden, bewezen onze Waalse Jaycee-vrienden de afgelopen weken. Met man en macht hielpen ze mee na de dodelijke overstromingen. Dat is zelfs koning Filip niet ontgaan bij zijn bezoek aan Pepinster.”

Voedselverspilling

Jonathan houdt zich ook bezig met het programma voor de Europese Conferentie van JCI, die volgend jaar plaatsvindt in Brugge van 8 tot en met 11 juni.

“Met het thema ‘food for generations’ willen we op een andere manier naar voeding laten kijken. Volgens cijfers van de Verenigde Naties hebben we in 2050 de jaarvoorraad voedsel al op nog voor het goed en wel zomer is. Met bedrijfsbezoeken, workshops, keynotes en trainingen proberen we bij de aanwezige leden uit heel Europa het nodige bewustzijn te creëren, maar ook op zoek te gaan naar oplossingen voor bijvoorbeeld voedselverspilling.”

(BC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.