Joggingclub Zulte op een drafje naar 2022: “Iedere sportieveling is welkom”

Het bestuur van joggingclub Zulte met voorzitter Jo Lambrecht, secretaris Lucrèce De Waele, penningmeester Nancy De Waele en eventmanager Sara Versnick..©ELD
Het bestuur van joggingclub Zulte met voorzitter Jo Lambrecht, secretaris Lucrèce De Waele, penningmeester Nancy De Waele en eventmanager Sara Versnick..©ELD
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij ziet Joggingclub Zulte zijn stratenloop Dwars Door Zulte’ afgelast door de coronapandemie. “Een financiële aderlating maar we hebben de voorgaande jaren hard gewerkt en budgettair gestructureerd gewerkt waardoor de werking van de club niet in het gedrang komt”, is voorzitter Jo Lambrecht toch positief.

Joggingclub Zulte werd opgericht in 1983 door Astère Desmet die een tiental lopende vrienden samenbracht om hun trainingen af te werken. De toen populaire opkomende sport zorgde ervoor dat het aantal leden snel groeide.

“In de loop der jaren is er enkele keren een wissel geweest binnen het bestuur, met andere visies, andere aanpak, waardoor het aantal leden een jojo-effect vertoonde”, vertelt Jo Lambrecht.

“Na lange tijd van inactiviteit begon ik opnieuw te lopen. In 2015 zocht ik op of mijn ‘oude’ club Lenig Zulte de vroegere naam nog steeds bestond. Inderdaad de club was er nog, maar was op sterven na dood. Ik sloot mij aan bij het bestuur en wou vernieuwing. In 2017 werd ik voorzitter en werd er besloten om een nieuwer, jonger, dynamischer beleid te voeren. De naam van de club werd aangepast, we gingen digitaal, maakten meer promo, zorgden voor clubkledij, enz..”

Dwars Door Zulte

“In 2016 organiseerden wij voor het eerst de loopwedstrijd Dwars door Zulte. Het vraagde veel energie en inzet van het jongere bestuur, maar na twee jaar hard werken, begonnen we de resultaten te zien. De naamsbekendheid groeide en ook het ledenaantal bleef stijgen. Ondertussen hebben we bijna 100 leden. Naast lopen pasten we onze afdeling wandelen wat aan zodat daar ook wat meer actie en animatie in kwam. Wandelen is een sport die de laatste jaren in de lift zit.”

“Iedereen die een beetje sportief is, jong of minder jong, is welkom in onze club. Wij mikken vooral op de recreatieve loper/stapper. Met andere woorden, binnen de club is er geen druk om te presteren of schema’s af te werken. We vormen eigenlijk een groep van gelijkgezinden die op een ontspannen en plezierige manier hun sport willen beleven. Een gezonde geest in een gezond lichaam is onze leuze.”

We zijn gelijkgezinden die op een ontspannen en plezierige manier hun sport willen beleven

“Vooral om steun, motivatie en gezelschap te hebben tijdens je sport ben je bij ons aan het juiste adres. In clubverband loop of wandel je makkelijker. Er is altijd iemand om je gezelschap te houden tijdens je trainingen. Daarbij zijn we een gezellige bende die veel plezier maakt tijdens de trainingen. Bovendien ben je tijdens elke training, in groep of individueel, verzekerd.”

“De club organiseert ook heel wat events. Zo is er af en toe een aperitief jogging/wandel, waarbij er eerst een tochtje gelopen of gewandeld wordt en er dan achteraf een glaasje gedronken wordt. Tijdens deze bijeenkomsten worden vaak de wilde loopverhalen bovengehaald. Idem dito voor onze ontbijtloop en -wandel, eerst sporten en daarna allemaal gezellig samen ontbijten.”

Sport en culinair genot

“Jaarlijks organiseren we ook een clubweekend in onder andere de Ardennen en aan de kust. Vaak is dat een combinatie van sport en culinair genot. Er wordt in zo’n weekend veel gelopen of gestapt, maar er wordt evenveel plezier gemaakt. De groepssfeer zit altijd goed.”

“Ons jaarlijks clubetentje is ook een van de vaste waarden. Het is steeds een gezellig samenzijn met de leden en hun gezin en genieten van het lekkere eten. De prijs wordt bewust heel democratisch gehouden. We werken hier zelfs met een beloningssysteem. Mensen die minimaal 20 keer naar een training gekomen zijn, mogen gratis aanschuiven.”

“Je kan lid worden en zelf beslissen of en hoeveel keer je komt trainen. Je bent verzekerd tijdens de officiële en de individuele trainingen. Tijdens het jaar betalen we het inschrijvingsgeld van enkele vooraf bepaalde activiteiten of wedstrijden in de buurt terug. Elk nieuw lid krijgt een fluohesje van de club. Iedereen wordt ook uitgenodigd om samen deel te nemen aan verschillende activiteiten zoals de Warmathon, de Sint-Bernardusloop, de Kerstcorrida…”

Corona is spelbreker

Maar ook bij deze club is corona een grote spelbreker. “Inderdaad, ons grootste event Dwars door Zulte kan al twee jaar op rij niet doorgaan door die coronacrisis”, sakkert Jo. “Dit heeft uiteraard een zware impact op onze inkomsten gezien het quasi de enige bron van inkomsten is. Niettemin hebben we de voorgaande jaren hard gewerkt en budgettair gestructureerd gewerkt waardoor de werking van de club niet in het gedrang komt.”

Ook het clubfeest moest er aan geloven. “Omdat het clubfeest steeds een aangenaam samenzijn betekent, wilden we de kans niet laten voorbijgaan om een alternatief aan te bieden. Eind vorig jaar konden onze leden online een maaltijd bestellen. We lieten die door dezelfde lokale traiteur als gebruikelijk klaarmaken en brachten die zelf rond bij de leden. Op die manier was er toch een klein beetje een feest. Als extra attentie gaven we de leden een fles wijn. De actie werd door alle leden erg geapprecieerd.”

Samen sporten is leuk

“We waren als club heel goed bezig, we groeiden sterk, de sfeer zat goed, iedereen deed mee aan acties of wedstrijden, etc… Door de coronapandemie zijn we dat momentum kwijt. Het zal heel veel energie, tijd en geld kosten om dat weer op te bouwen. We zijn er echter van overtuigd dat mensen, na de pandemie, elkaar terug gaan opzoeken om te sporten. Het is immers zoveel leuker om samen te sporten. De sfeer, de energie, die je binnen een club ervaart, is veel fijner dan alleen gaan sporten.”

“We hopen daarom dat het binnenkort beter mag worden. Mensen die nu al motivatie zoeken, kunnen bij ons zeker terecht op www.joggingclubzulte.be of onze Facebookpagina ”, besluit de voorzitter. (Eddy Lippens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier