Jiu jitsuclub Myiamoto moet nog altijd in bubbels trainen

Als afsluiter van het seizoen werden de leden van de jiu jitsuclub Myiamoto opgetrommeld om samen een ijsje te gaan eten. (foto MM)
Redactie KW

Afstand houden terwijl je een of andere gevechtskunst onder de knie probeert te krijgen, begin er maar eens aan. Toch was dat precies wat van onder meer de leden van jiu jitsuclub Myiamoto verwacht werd de voorbije maanden. “We zijn blij dat we sinds half juni weer kunnen trainen”, blijft voorzitter Danny Hendrikx positief.

Voorzitter Danny Hendrikx (47) mag zonder overdrijven de president-stichter, drijvende kracht en duivel-doe-al van Myiamoto genoemd. Hij is bovendien lid van de nationale jiu jitsubond, ondervoorzitter van de Bredense Sportraad en penningmeester van het provinciaal jiu jitsucomité. “En tussendoor ga ik elke vrijdagavond ook salsadansen in Oostende”, verrast de voorzitter ons. “Na de jiu jitsutraining is het dan snel douchen en richting Oostende. Jammer dat dansen momenteel nog niet toegelaten is.” De beslissing om op 14 maart sportcentrum Ter Polder te sluiten, viel als een donderslag bij heldere hemel voor Danny en de andere Myiamoto-leden. “Ons seizoen leek plots voorbij. Dat was vooral voor onze jeugdleden een tegenvaller.” En laat Myiamoto nu vooral een flink uitgebouwde jeugdwerking hebben. “Onze club telt vandaag 120 leden. Ruim 90 daarvan zijn jeugd. We zijn hiermee trouwens de grootste jiu jitsuclub van West-Vlaanderen en een van de vijf grootste van Vlaanderen”, merkt Danny fier op.

Toegankelijke club

De reden van dit succes moet volgens de voorzitter niet ver gezocht worden. “We staan bekend als een erg toegankelijk club. Onze trainers, stuk voor stuk ervaren rotten in het vak, zijn niet super streng of hard op de leerlingen en ook ons lidgeld is laag. De drempel is dus laag.” Op 12 juni mocht de club de lessen opnieuw opstarten. “Bij de jeugd mocht dat met vol contact, met de volwassenen trokken we naar de parking van Fort Napoleon. Het was daar rustig en onze senioren konden daar in open lucht de nodige afstand houden. Voor hen was trainen met contact immers nog niet toegelaten.” Met een seizoen dat van september tot eind juni loopt, verloor Myiamoto door covid 19 natuurlijk een flinke hap uit de kalender. “Maar financieel heeft de lockdown gelukkig geen gevolgen gehad. We werden zeer goed ondersteund door de Vlaamse Jiu Jitsufederatie, die bijvoorbeeld tussenbeide kwam voor de extra kosten voor handgel. In Bredene moet je als sportclub voor de jeugdwerking ook geen zaalhuur betalen. Dat scheelt natuurlijk ook.”

Krijgskunst Kobudo

“We hebben wel een investering gedaan: in materiaal om met kobudo (een Japanse krijgskunst met stokken, red.) te beginnen. Dat leek ons een goed idee tijdens de lockdown. Die stokken zorgen ervoor dat je sowieso op afstand blijft van mekaar. En ik heb er indertijd nog een boek met 108 technieken over geschreven.” Niet alle gevechtssporten zijn vandaag al opnieuw van start gegaan, geeft Danny nog mee. “Wij zijn bij de gelukkigen, net als karate en taekwondo. Dat zijn stuk voor stuk gevechtssporten met korte contacten, waar het om de snelheid van uitvoering gaat. Maar judo mag momenteel nog niet omdat de contacten tussen de judoka’s daar veel langer zijn dan in jiu jitsu.”

Ook al kwam Myiamoto behoorlijk ongeschaafd uit de lockdown, toch hebben de leden gemerkt dat ze vooral mekaars gezelschap hebben gemist. “We hebben geprobeerd om via Facebook het contact met mekaar vast te houden maar vooral voor onze jonge leden was die langer periode van opsluiting hard. Die gasten willen zich natuurlijk kunnen uitleven op de tatami.”

“Vandaar dat we ze nog eens opgetrommeld hebben voor een seizoensafsluiter. We zijn vorige week met zijn allen een ijsje gaan eten in Bredene Duinen. Op die manier hebben we dit sportjaar, dat we allicht nooit meer zullen vergeten, toch nog een waardig en leuk einde gegeven.”

Telkens ontsmetten

Helemaal achter de rug is de coronacrisis natuurlijk nog niet, beseft Danny. “Nu we weer in onze dojo in het sportcentrum kunnen, hebben we bijvoorbeeld onze handen vol met het telkens weer ontsmetten van de matten. En er moet nog altijd in bubbels getraind worden. Maar goed, dat nemen we er dan maar bij…” (MM)

Jiu jitsuclub Myiamoto Bredene

Opgericht in: 2002.

Ledenaantal: De club begon ooit met een handvol leden in parochiaal centrum Cruysduyne en telt vandaag 120 leden.

Voorzitter: Danny Hendrikx is sinds 2002 voorzitter van Myiamoto. Hij is intussen 5de dan en ruilt volgend jaar zijn zwarte gordel in voor de rood-witte van de 6de dan.

Lokaal: Myiamoto traint in de nieuwe vleugel van sportcentrum Ter Polder, waar alle gevechtssporten een dojo (mattenzaal) ter beschikking kregen.

Jiu jitsu betekent letterlijk vertaald ‘zachte kunst’. Het is een traditionele Japanse gevechtskunst, die de basis vormt voor heel wat zelfverdedigingssporten.

Meer info via het secretariaat: Maria Theresiastraat 53 in Oostende, secretaris.myiamoto@gmail.com.