Jeugdhuis De Tunne brengt eerste zomer door in café L’abattoir: “Hier kunnen we twee jaar overbruggen”

Lander Albrecht, Arton Verhaeghe en Alexander Soenens van jeugdhuis De Tunne op het terras van L'Abattoir: “We hebben hier ook al heel wat buurtbewoners mogen ontvangen.” © (Foto Frank)
Redactie KW

Na de rampzalige brand in het eigen jeugdhuis kregen de jongeren van De Tunne nu voorlopig onderdak in café L’Abattoir in de Vlietmanstraat. Een voorlopige oplossing, maar dat staat het plezier voor de jongeren niet in de weg. Deze zomer hebben ze dus een stek om te ontspannen.

Kort na Nieuwjaar sloeg het nieuws in als een bom voor iedereen van Izegem die nu of in het verleden betrokken was bij het jeugdhuis in Izegem. Na een vermeende brandstichting brandde jeugdhuis De Tunne zo goed als af. “We zagen filmpjes opduiken op sociale media waar we zagen dat er een brand was in en rond het jeugdhuis”, zegt Johannes Werbrouck (25), die bestuurslid is bij De Tunne. “Meteen het begin van een hectische periode, want het was niet direct duidelijk of het om het jeugdhuis ging of de gebouwen ernaast.”

“Met enkele vrijwilligers zijn we dan gaan kijken, maar uiteraard konden we daar niet veel doen. De brandweer was de brand aan het blussen en door de strenge coronamaatregelen mochten we er niet met veel zijn. De dag erna kwamen we wel met een groep samen om de schade op te meten. Dat was meteen de enige positieve noot aan heel het verhaal: het groepsgevoel is wellicht nooit groter geweest dan op die zondag.”

Een uniek vraagstuk

Opeens stonden het bestuur en de vrijwilligers voor een lastige uitdaging. Een hele berg werk lag klaar voor hen “We vroegen ons af wat de stad kon doen, wat de opties zijn en of we wel oplossingen konden vinden”, gaat Johannes verder. “Er was vooral veel onzekerheid. In de weken erna hoorden we wel al van Stad Izegem dat er gekeken werd voor een tijdelijke oplossing. De jongeren van Tunne kregen meteen de sleutel in handen en we moesten zelf opties aanbrengen aan Izegem. We staken de hoofden bijeen en gingen op zoek naar een geschikte locatie in Izegem.”

Veel materiaal vernield

“Het was een vraag die niet makkelijk te beantwoorden was. Een centraal gelegen plaats met een minimum aan overlast en waar geen verbouwingen nodig waren. We hadden enkele mogelijke denkpistes zoals zaal Coffez in Emelgem, café L’Abattoir, ’t 25ste uur en zaal Nele. Uiteindelijk kregen we te horen van Stad Izegem dat het L’Abattoir zou worden waar we nu twee jaar kunnen overbruggen.”

Eens de administratie op orde was gesteld, kon de verhuizing beginnen. Die duurde twee weken, maar iedereen sloeg de handen in elkaar. “Veel van ons gerief staat in de loods aan het JOC, dus we kunnen veel nog daar laten staan”, aldus Johannes.

Het groepsgevoel is wellicht nooit groter geweest dan op die zondag

“Door de brand was het meeste van ons materiaal vernield. Zo goed als alle elektronica moest eraan geloven, net als de zetels, tafels en stoelen. Vreemd genoeg werkte de computer nog. Van wat er binnen was tijdens de brand, hebben we eigenlijk enkel maar het leeggoed kunnen redden. We zullen dus nog heel wat nieuwe aankopen moeten doen eens we terug een vast onderkomen vinden.”

De samenwerking met Stad Izegem verloopt ondertussen goed. “We wachten net als hen op de verzekeringen en de uitslag van de experts. Het is allemaal nog heel onzeker momenteel. Maar we zijn heel dankbaar voor de reactie en steun van het stadsbestuur. Burgemeester Bert Maertens was ook aanwezig toen we aan De Tunne waren en sprak ons meteen aan. Een jeugdhuis dat goed draait, wat De Tunne deed en doet, is natuurlijk ook een meerwaarde voor de stad.”

Geen overlast

Het gaat ondertussen goed met het jeugdhuis op de nieuwe locatie. “We kunnen met het grote terras van L’Abattoir toch 30 mensen plaats geven”, weet Johannes. “Er komt veel volk op af. We zien niet alleen veel bekende gezichten, maar ook de oude vrijwilligers die eens een kijkje komen nemen in ons nieuwe onderkomen. Wat er zeker leuk is, is dat we al heel wat buurtbewoners ook hebben mogen ontvangen. We komen daar plots in de wijk als een nieuwkomer en kunnen al meteen een slechte naam hebben als we voor overlast zorgen. Tot nu toe hebben we dat wel volledig kunnen beperken.”

Plannen maken in tijden van corona is niet gemakkelijk. Toch hopen de vrijwilligers van De Tunne nog op een goede zomer. “Na de brand kregen we veel steun van bezoekers, maar ook van artiesten. Mochten we een benefiet willen doen, dan mogen we die zeker contacteren.”

“Een benefiet houden is natuurlijk een goed idee, maar wie weet mogen we in de toekomst wel iets meer plannen. Nu er weer festivals mogen gepland worden, willen we er natuurlijk staan met De Tunnefeesten. Als alles goed verloopt, vinden die plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 september”, besluit Johannes. (KA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier