Jeugd van Wingene en Zwevezele klaar voor stralende zomer

De leidsters van Chiromeisjes Zwevezele vorig jaar op kamp in Mol. (gf)
De leidsters van Chiromeisjes Zwevezele vorig jaar op kamp in Mol. (gf)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

WINGENE/ZWEVEZELEVan een tiendaagse in bubbels per 100 tot een verrassingsweekend in kleine groep. De jeugd van Wingene en Zwevezele kijkt reikhalzend uit naar de zomer der vrijheid, hún zomer.

De Chiromeisjes en Chirojongens van Zwevezele trekken dit jaar – toeval of niet – naar Ranst. De meisjes mogen traditiegetrouw de kampplaats als eerste ontdekken. Van 11 tot 21 juli maken zij Ranst onveilig. De meisjes gaan deze zomer op kamp met een maximumaantal leden. Samen met leiding en koks zijn ze met 185. Dat zorgt ervoor dat ze het kamp in twee bubbels van maximum 100 zullen organiseren. “Het is een enorm groot verschil in vergelijking met vorig jaar. Toen mochten enkel de twee oudste afdelingen in eenzelfde bubbel en zaten andere afdelingen altijd apart. Nu kunnen we tenminste eens samen eten met andere leidsters of spelletjes spelen doorheen de afdelingen”, glimlacht Morgane Deprest (20).

Grotere bubbel

De Chirojongens zijn met iets minder en zullen één grote bubbel vormen. “Voorlopig bereiden we ons niet voor op een vierbubbelkamp zoals vorig jaar”, zegt leider Victor Lambrecht (20). Ook zij kijken ernaar uit om weer een ietwat normale zomer te beleven. “De kampplaats ziet er mooi uit, met een speelplein en een groot voetbalveld. Onze locatie ligt op 15 km van Antwerpen, een ideale regio om activiteiten te zoeken voor op tweedaagse. Maar in de toekomst willen we kijken om eens de streek van Antwerpen en Limburg te verlaten want we hebben het daar wel al een beetje gezien”, vertelt Victor.

Op hetzelfde moment als de Chiromeisjes van Zwevezele vertrekt ook de gemengde Chiro Wingene naar het Limburgse Teuven. Momenteel zijn er 90 leden ingeschreven, leiding niet meegeteld. “We hopen dat we net niet over de 100 leden zitten zodat we niet in bubbels moeten werken en we weer een normaal kamp kunnen beleven. Ik heb er superveel zin in”, zegt hoofdleidster Fien Demaecker (20).

Evenementen

Om de zomer goed in te zetten openen de twee oudste afdelingen van Chiro Wingene op 2 juli een zomerbar op het evenementenplein in Wingene. “Verdere plannen voor deze zomer hebben we nog niet echt. Misschien knappen we ons Chiroheem nog eens op”, vertelt Fien.

De Chirojongens van Zwevezele kijken vooral uit naar hun fuif op 4 september. “Het concept blijft hetzelfde als twee jaar geleden met veel muziek en gedans”, aldus Victor. De Chiromeisjes hangen op 7 augustus weer aan elke deurbel in Zwevezele om frisco’s te verkopen. Die kunnen ze afhalen op 14 augustus in de Tramstraat. “Vroeger deden we de friscoslag in juni, maar door de examens is het gemakkelijker om dit in de vakantie te doen”, zegt Morgane. “Deze zomer willen we ook graag de inkom van ons heem schilderen. En er komen ook nieuwe deuren en ramen na de inbraken in maart.”

Het Jeugd Rode Kruis van Zwevezele bestaat uit zeven leid(st)ers. “Wij hebben geen leden, omdat er geen lidgeld betaald moet worden bij ons. Alle activiteiten zijn gratis, zodat het voor iedereen toegankelijk is”, zegt Dilly Deketelaere (21).

“Deze zomer gaan wij nog niet op kamp of op weekend, omdat onze werking nog niet zo lang geleden gestart is. Wel doen we wat activiteiten, zoals een brancardrace op 10 juli. De kindjes moeten dan zo snel mogelijk een parcours afleggen met een brancard. Op 21 augustus is er een filmontbijt en op 22 augustus organiseren we een fotozoektocht waar families aan kunnen deelnemen.” Op 3 september sluiten ze af met een kampvuur.

KLJ op weekend

Zowel de KLJ van Wingene als van Zwevezele verrassen hun leden met een weekend. Als is de verrassing iets groter bij de KLJ Wingene.

“Van 23 tot 25 juli gaan we met 50 leden naar een geheime locatie om even stoom af te blazen”, zegt Viënna Geldof (20). “We hebben onlangs ook goedkeuring gekregen van de gemeente om onze jaarlijkse tractorpulling te organiseren op 11 juli. Dat is fantastisch nieuws.”

KLJ Zwevezele weet dan weer wel waar het weekend plaatsvindt. “We gaan met een 40-tal leden naar Wuustwezel van 29 juli tot en met 1 augustus”, zegt Brecht Algoedt (20). “En natuurlijk hopen we op een Chrysantjesbal de laatste zaterdag van oktober.”

(KV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.