Jeugd Rode Kruis ziet zomerkamp in het water vallen

EHBO-cursussen zijn belangrijk voor het Jeugd Rode Kruis. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen hebben afgehaakt voor het zomerkamp van Jeugd Rode Kruis Oostende. “Door het lage aantal inschrijvingen zouden we de kosten niet laag genoeg hebben kunnen houden waardoor we het zomerkamp moesten annuleren”, zucht Angelo Flederick.

Het zijn moeilijke tijden voor het Jeugd Rode Kruis Oostende, de jeugdafdeling van het Rode Kruis. Jaren geleden werd de Oostendse jeugdafdeling opgedoekt. Maar Angelo Flederick viste de jeugdbeweging weer op uit de vergeetput. Op 29 augustus 2017 werd zo na jaren de draad opnieuw opgepikt. “De heropstanding van het Jeugd Rode Kruis kwam er doordat we de interesse zagen groeien”, vertelt Angelo, afdelingsverantwoordelijke. “Er waren hier en daar activiteiten, maar ook hulpinitiaties en cursussen. De telkens talrijke opkomst deed ons dromen van meer en zo rees het idee om de jeugdafdeling nieuw leven in te blazen.”

Sociale vorming

Het Jeugd Rode Kruis werd in België in 1923 opgericht. Het was een nationale vereniging die toen vooral in het onderwijs actief was. Het hield zich bezig met gezondheidsopvoeding, sociale vorming en tussenschoolse briefwisseling. Het telde toen maar liefst 50.000 leden die verenigd waren door één basisprincipe: dienen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er maar één jeugdvereniging toegestaan door de Duitsers en dat was het Jeugd Rode Kruis.

Laagdrempelig

Jaren was het Jeugd Rode Kruis ook in Oostende een groot succes. Het scheerde hoge toppen in de jaren 90. Maar toen werd de terugval gestaag ingezet en stond het aantal leden in de jaren 2000 nog op een laag pitje. Dat zorgde op termijn voor het verdwijnen van de jeugdafdeling. Toen Angelo de jeugdwerking opnieuw opstartte, had hij maar één doel voor ogen: zo laagdrempelig mogelijk zijn. “Onze jeugdwerking moest vooral gericht zijn op jongeren die uit kwetsbare situaties komen”, gaat Angelo verder. “Meestal vinden die jongeren geen aansluiting bij andere jeugdbewegingen. De prijzen hielden we bewust laag en dat zorgde voor een toestroom aan leden.”

We blijven hard werken aan de toekomst van het Jeugd Rode Kruis en aan die van onze jongeren

Toen in maart ons sociaal leven zo goed als stilviel, viel ook de jeugdwerking stil. Het coronavirus sloeg hard toe en dat had een grote impact op de jeugdvereniging. “Onze werking viel weg en er heerste ongerustheid, niet wetende of het coronavirus het einde van onze jeugdwerking zou betekenen”, zucht Angelo. “Er zijn heel wat inkomsten weggevallen. Het bleef daarnaast bang afwachten of de zomerkampen zouden mogen doorgaan. We hadden immers voor de tweede keer ons zomerkamp gepland in juli. We hadden heel wat inschrijvingen in verschillende leeftijdsgroepen. Dat kon een nieuwe stap betekenen in het voortzetten van de werking. Maar toen kwamen de eerste besmettingen. We zagen vooral heel wat onzekerheid bij de ouders van onze jongeren. Hier en daar waren er wat afzeggingen, maar nog niet alarmerend veel. Toen de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen zette voor wat de zomerkampen betreft slaakten we een zucht van opluchting.”

Grote plannen

Tot de ene na de andere ouder, ondanks de beslissing dat de kampen konden doorgaan, toch het kamp van hun zoon of dochter annuleerde. “We waren het kamp al aan het plannen sinds augustus vorig jaar. Onze jeugdbeweging zat in de lift. We begonnen nu net te groeien. Net dat maakt het extra emotioneel. (lange stilte) Ik voel me gefaald want ik had en heb nog steeds grote plannen met het Jeugd Rode Kruis. Ik hoop alleen dat ons niets kwalijks wordt genomen, want we hebben er alles aan gedaan opdat ons zomerkamp geslaagd zou zijn”, aldus Angelo, duidelijk geëmotioneerd.

Startdag

Toch weigert Angelo op te geven en blijft hij zich inzetten voor de jeugdafdeling van zijn grote liefde, het Rode Kruis. “We willen het Jeugd Rode Kruis wat meer zichtbaarheid geven en dat kan bijvoorbeeld door een nieuw logo, een budgetopfrissing, wat meer ruimte en het Jeugd Rode Kruis nog toegankelijker maken. Ik blijf ook verder werken rond diversiteit en inclusie. Daarnaast broed ik op plannen om misschien een soort startdag voor het Jeugd Rode Kruis te organiseren. We blijven hard werken aan de toekomst van het Jeugd Rode Kruis en aan die van onze jongeren. In 2017 heb ik beloofd om van de jeugdafdeling opnieuw een succes te maken en dat zal ik ook doen. Een afgelasting van ons zomerkamp zal daar niets aan veranderen. Onze jongeren verdienen alleen het allerbeste”, besluit Angelo.

Jeugd Rode Kruis Oostende

Voorzitter: Angelo Flederick (31) is afdelingsverantwoordelijke van JRK Oostende en van de werkgroep nationaal Jeugd Rode Kruis voor diversiteit en inclusie.

Ledenaantal: 42

Lokaal: De jongeren van het Jeugd Rode Kruis komen elke zaterdag samen in hun lokaal in de Torhoutsesteenweg 56.