Jeugd Rode Kruis Poperinge noodgedwongen op kamp in eigen stad

© MD
Redactie KW

Bij het begin van elk werkjaar staat de eerste week van augustus steevast gereserveerd in de agenda van Jeugd Rode Kruis Poperinge. Het JRK kamp is immers steeds het hoogtepunt waar veel leden en hun leiding naar uit kijken. De tweede golf van covid-19 dreigde dit jaar echter roet in het eten te gooien. Maar dit was buiten de creativiteit van de leiding gerekend.

“Normaal moest het JRK kamp deze zomer een vijfdaagse naar Bivakhuis Deken Verstraelen in Essen worden. Midden juli steeg het aantal besmettingen zeer snel en werden in de provincie Antwerpen strenge maatregelen afgekondigd. Zo werd het afgeraden om naar die streek te reizen. Om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden werd besloten om een alternatief te zoeken en dichter bij huis te blijven”, zegt Dirk Spenninck van de dienst Communicatie enWerving.

Toen Pieter Maréchal en Liesbeth Dumon, die jaarlijks meegaan met JRK om te koken, hoorden van de problemen boden ze de weide aan achter hun vakantiewoning ‘Kerselinde’ langs de Krombeekseweg in Poperinge. Met hulp van enkele Rode Kruisvrijwilligers werd daar in een recordtempo een heus tentenkamp opgezet.

Hierdoor kunnen de negen leiders en de vier koks een tof kamp bezorgen aan 25 JRK’ers. Uiteraard worden ook hier maatregelen genomen tegen het verspreiden van het virus. Handjes wassen, ontsmetten van veel gebruikte oppervlakten en het dragen van een mondmasker op de gepaste momenten horen bij de dagelijkse rituelen.

Eindigen met oerknal

Tibo Wyffels (leider): “Het zag er even naar uit dat ons kamp in het water zou vallen. Gelukkig kregen we het aanbod van Pieter en Liesbeth om tenten op te slaan in hun weide. Het kampthema ‘JRK doorheen de tijd’ kunnen we perfect toepassen in ons tentenkamp. Zo zijn we de eerste dag begonnen in het heden, over de middeleeuwen en de oertijd om de laatste dag te eindigen met de oerknal waarbij alles van het terrein verdwenen is.”

Lesjes voor kinderen

Bij Jeugd Rode Kruis Poperinge kunnen de kinderen al vanaf 6 jaar leren hoe ze met simpele handelingen eerste hulp kunnen bieden zoals het oproepen van de hulpdiensten tot het reanimeren van slachtoffers. Regelmatig worden er gratis initiaties en cursussen georganiseerd voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Na het volgen van een cursus of initiatie kunnen de kinderen gratis aansluiten bij JRK. Maandelijks komen ze samen voor een toffe activiteit. (AHP)

Meer info: jeugd@poperinge.rodekruis.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.